The Neon Demon – Recenzie

0
3687
Ascultă acest articol


Atunci când un model se mută la Los Angeles, tinerețea și vitalitatea ei sunt devorate de un grup de femei obsedate de frumusețe care ar da orice este nevoie pentru a dobândi ce are ea.

Regizor: Nicolas Winding Refn

Scenariu: Nicolas Winding Refn

Gen: Groază, Thriller

Lansare: 24 iunie (USA)

Durata: 1h 58min

Studio: Bold Films

Distribuitor: –

Clasificare: I.M.

Actori:

Elle Fanning     …     Jesse
Keanu Reeves     …     Hank
Christina Hendricks     …     Roberta Hoffmann

Sinopsis:

Atunci când un model se mută la Los Angeles, tinerețea și vitalitatea ei sunt devorate de un grup de femei obsedate de frumusețe care ar da orice este nevoie pentru a dobândi ce are ea.

Recenzie:

Nicolas Winding Refn este un regizor foarte controversat. Filmele acestuia sunt premiate an de an la cele mai importante festivaluri de film din lume, însă violența și stilul incisiv ale acestora le face ținta preferată a cinefililor tradiționaliști.

Cu toate acestea, fiind un artist excentric și plin de resurse, Refn caută doar să amplifice încărcătura expresivă a filmelor sale. În ultimii ani, acesta a reușit să divizeze publicul atât de tare, încât ultimele două filme regizate de dumnealui au fost atât huiduite, cât și nominalizate la diferite premii în cadrul Festivalului de Film de la Cannes.

the-neon-demon-1The Neon Demon, cea mai recentă peliculă a acestuia, este și cea mai întunecată (tematic vorbind) pe care a făcut-o până acum. Chiar dacă bizareria de care dă dovadă o face greu de încadrat într-un gen deja definit, majoritatea consideră că este o creație horror.

Ceea ce poate fi remarcat chiar din primele minute ale filmului este că Refn a ajuns să fie un regizor dogmatic. Estetismul filmelor sale care a luat naștere undeva pe la începutul acestui deceniu și-a atins maturitatea, iar tehnicile regizorale recurente ale operei acestuia au devenit mult mai acurate.

Folosirea culorilor foarte saturate, muzica halucinantă și prestațiile actoricești stranii sunt doar câteva dintre lucrurile care dovedesc că un film este semnat de acest cineast. Violența excesivă, o altă amprentă a lui Refn, arată că vorbim de un fetișism bolnăvicios (dar și unul extrem de frumos).

the-neon-demon-2La nivel creativ, conținutul propriu-zis al filmului este singurul care îl împiedică din a atinge statutul de “instant classic”. Structura narativă a acestuia este mai mult decât derutantă, fapt oarecum firesc, luând în considerare echipa din spatele camerei.

Adevărata problemă o constituie intriga nedezvoltată. Aceasta apare mult prea târziu în film (undeva pe la jumătatea acestuia) și nu întemeiază niciodată centrul de interes al întâmplărilor. The Neon Demon urmărește viața protagonistei sale principale dintr-un unghi subiectiv, dar nu își concentrează energia în a fabrica un ritm care să ducă la un final provocator și șocant.

Mai mult, unele acțiuni secundare din cadrul scenariului sunt doar niște decepții cărora nu li se oferă un deznodământ. De asemenea, ambiguitatea exagerată se dovedește a fi frustantă în anumite momente.

Refn pare să o folosească doar ca pe un mijloc de a imortaliza momente frumoase; plăcute ochiului. Rar se întâmplă în film ca o astfel de scenă să ofere indicii care să ducă la descifrare prin alegorie sau simbol.

Cu toate acestea,

cel mai remarcabil aspect al acestui film este atmosfera

Folosirea minuțioasă a pauzelor silențioase are un efect major deoarece construiește o stare de disconfort care, împreună cu celelalte elemente audio-vizuale (muzică, culori, decoruri, etc.), dau filmului o aură coșmărească. Aceeași tehnică apare tot mai frecvent în filmele lui Refn (Drive, Only God Forgives), dar nu a fost utilizată cu la fel multă iscusință până acum.

the-neon-demon-3

Așadar, prin The Neon Demon, Refn dovedește că drumul său spre formalism continuă. Într-un astfel de ritm, viitoarele sale creații vor ajunge niște forme fără fond. Doar publicul poate să decidă acum dacă o astfel de abordare a artei filmului este binevenită într-un mediu mainstream sau nu. Indiferent care ar fi răspunsul, cred că un astfel de artist merită apreciat și doar pentru încercarea de a experimenta cu atât de multe responsabilități din partea studiourilor de producție în spate.

Postere:

neon_demon_ver2_xxlg

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.