Ascultă acest articol


Un maraton unic cu filmele care au câștigat trofeele Palme d’Or, Leul de Aur și Ursul de Aur, precum și premierele unor filme românești de Nae Caranfil, Radu Jude, Adrian Sitaru sau Igor Cobileanski îi așteaptă pe iubitorii de cinema între 14 și 23 octombrie la Les Films de Cannes à Bucarest. Festivalul va avea loc la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Sala Auditorium a MNAR. Programul este actualizat pe www.filmedefestival.ro, iar biletele sunt puse în vânzare pe Eventbook.ro.

Ziua de Aur vine pe 15 octombrie, la CinemaPRO, cu filmele care și-au adjudecat cele mai importante trei trofee ale anului, în marile festivaluri internaționale. Maratonul începe la 13.30 cu The Woman Who Left, noul film al regizorului Lav Diaz, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneția. O femeie eliberată după ce a fost închisă pentru o crimă pe care nu a comis-o află că soțul a murit, iar fiul ei a dispărut. Prin ochii ei, cineastul filipinez analizează lucid o societate divizată în care domină corupția, privilegiile, complicitatea. De la 18.00, Fire at Sea (r. Gianfranco Rosi), documentarul distins cu Ursul de Aur la Berlin și distribuit de Clorofilm, vorbește despre disperarea care împinge milioane de oameni să fugă din Africa și Orientul Mijlociu. Pentru ei, insula Lampedusa poate fi sfârșitul sau un nou început.

Teme sociale atinge și filmul laureat cu Palme d’Or, I Daniel Blake, proiectat în premieră în România pe 15 octombrie, de la 21.15, la CinemaPRO. Drama unui tâmplar britanic forțat să se confrunte cu o birocrație absurdă după ce a fost declarat inapt de muncă i-a adus lui Ken Loach al doilea Palme d’Or după The Wind that Shakes the Barley (2006). Încasările din bilete vor fi donate campaniei Auzul e un dar, nu-l ignora!, o inițiativă Televiziunii Române și a Radio România, în parteneriat cu Asociația Audiologilor din România si cu Societatea Română de Otorinolaringologie Pedriatică care își propune să echipeze maternitățile din România cu aparatura necesară screening-ului auditiv.

La ediția de anul acesta, noile producții semnate de Nae Caranfil, Radu Jude, Adrian Sitaru sau Igor Cobileanski vor putea fi vizionate pentru prima dată în Capitală, la Cinema Muzeul Țăranului, în prezența echipelor. Comedia lui Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter, va rula vineri, 21 octombrie, de la 21.00, în prezența regizorului. Povestea actorului de teatru care navighează cu greu între rolul complicat dintr-un spectacol de musical, o nevastă geloasă până la depresie și obsesia marelui cutremur devastator, anunțat ca iminent de experți, îi are în distribuție pe Teodor Corban, Laurențiu Bănescu, Maria Obretin și Simona Arsu. Filmul va fi lansat anul viitor în cinematografe de Voodoo Films.

Cu o lună înaintea premierei oficiale, Inimi cicatrizate, în regia lui Radu Jude, o adaptare liberă după opera lui Max Blecher, recompensată cu Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Locarno, va putea fi vizionată în festival. Cinefilii au ocazia să vadă primii și Fixeur, al lui Adrian Sitaru, proiectat de curând la cel mai mare festival din America de Nord, Toronto IFF, precum și la Tokyo IFF. Drama unui jurnalist (Tudor Aaron Istodor) care-și pune la îndoială ambițiile și meseria în timp ce documentează un material despre minore exploatate sexual va ajunge în cinematografe în ianuarie 2017.

În avanpremieră va rula și Afacerea Est, regizat de Igor Cobileanski, o tragicomedie despre doi bărbați (Ion Sapdaru și Constantin Pușcașu) care, constrânși de sărăcie și lipsa de perspective, devin parteneri de afaceri. Din Republica Moldova vine și Anișoara, filmul Anei Felicia Scutelnicu (Panihida) care a cucerit recent publicul și presa la Festivalul de la San Sebastian, în competiția New Directors, și la Filmfest München. Filmat cu actori non-profesioniști, într-un sat pitoresc de peste Prut, Anișoara este, potrivit Variety, un omagiu blând și eliberator despre prima dragoste și maturizarea unei fete.

Monica Lăzurean-Gorgan își va prezenta în avanpremieră – cu intrare liberă – Doar o răsuflare, desemnat Cel mai bun documentar la Festivalul de la Sarajevo, în această vară, un film despre natura profund contradictorie a iubirii în viața de familie. Dintre filmele toamnei, spectatorii vor putea urmări Două lozuri (r. Paul Negoescu), comedia cu Dorian Boguță, Dragoș Bucur și Alexandru Papadopol, dar și cele trei producții românești care au fost proiectate la Cannes 2016: Sieranevada (r. Cristi Puiu), Câini (r. Bogdan Mirică), distins cu Premiul criticii – FIPRESCI în Un Certain Regard, și Bacalaureat (r. Cristian Mungiu), câștigătorul Premiului de regie (ex aequo) la Cannes.

Festivalul se va deschide pe 14 octombrie cu comedia Toni Erdmann, în prezența regizoarei Maren Ade. Renumitul cineast francez Olivier Assayas se va întâlni cu publicul la premiera noului său film, Personal Shopper, premiat pentru regie (ex aequo) la Cannes, și va susține un masterclass cu intrare liberă la UNATC pe 21 octombrie, de la ora 11.00. Totodată, criticii de film Pascal Mérigeau (Nouvel Observateur) și Michał Oleszczyk (Rogerebert.com), unul dintre cei mai cunoscuți critici polonezi, vor introduce și modera discuții cu invitații festivalului. La București vor sosi și regizorul francez Alain Guiraudie, cu Rester Vertical, considerat filmul-șoc al ediției de anul acesta a Festivalului de la Cannes, regizorul israelian Eran Kolirin, cu Beyond the Mountains and Hills, finlandezul Juho Kuosmanen, al cărui debut, The Happiest Day in the Life of Olli Mäki, a câștigat Premiul Un Certain Regard și este propunerea Finlandei la Oscar, și Mehmet Can Mertoğlu, distins cu Prix Révélation France 4 în Semaine de la Critique pentru Album.

Les Films de Cannes à Bucarest se va desfășura anul acesta între 14 și 23 octombrie 2016, cu o ediție extinsă și cu cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes. Pentru prima dată, vor avea loc proiecții concomitente cu filmele selectate și la Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Ediția a șaptea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti și Muzeul Național de Artă al României. Este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, SACD / Société des Auteurset Compositeurs Dramatiques, Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti – ARCUB, în cadrul Programului cultural „București – Orașul in-vizibil” 2016, Institutul Cultural Român și Goethe Institut și Ambasada Finlandei.

Les Films de Cannes à Cluj-Napoca (14-16 octombrie) este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Ediția de Timișoara (21-22 octombrie) este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara.

Ediția de Iași (28 – 29 octombrie) este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Asociației Studenților Jurnaliști din Iași.

Evenimentul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociația Culturală Macondo, InterCom Film, Parada Film, microFILM, RoImage, Clorofilm, Transilvania Film.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.