AMR 1 zi până la închiderea înscrierilor pentru atelierul de scenaristică organizat de Cristina Iacob, regizorul #selfie69

0
1575
Ascultă acest articol


Înscrierile pentru atelierul de scriere a unui scenariu cinematografic De la idee, la scenariu, susținut de Tudor Potra, scenarist, regizor și advertising creative director, unul dintre scenariștii #selfie69, se încheie vineri, 3 martie. Pentru înscriere este necesar un CV și o scrisoare de intenție, trimise la adresa inscrieri@asociatiascenaristilor.ro. [Pentru detalii, intrați aici: http://bit.ly/2maJ9xb.]

« Nu este atât un curs unde să îți iei notițe, ci un atelier în adevăratul sens al cuvântului, unde fiecare să își avanseze propriul proiect, să îl pună la punct, să îl dezvolte. Are, bineînțeles, o componentă teoretică, însă este mai mult o școală de meserii decât o academie. Mai multă îndrumare decât predare de la catedră », spune Tudor Potra.

La invitația Cristinei Iacob, regizorul succesului de public #selfie69 – comedia românească ce a adus un număr record de peste 150.000 de spectatori la cinema – și fondatorul Asociației Scenariștilor Români (ASCER), Tudor Potra va susține acest atelier-curs pe o perioadă de șase luni (9 martie – 10 august), în mansarda Cărturești Verona, în fiecare joi, de la ora 19:00 la ora 21:00.

« Românii au inventivitate, au creativitate, dovadă că pot să scoată un banc pe zi, timp de 50 de ani », spune Tudor Potra. «Au o idee bună, entuziasm, dar este nevoie și de o suită a acestora, de un follow up. De metoda, stăruința, și modestia de a lucra. Românii pot să îți deseneze o mașină a viitorului în 5 minute, dar trebuie să o și faci, să îi pui un șurub și să te gândești cum este mai bine ca să funcționeze. Să ai rigoare », adaugă scenaristul.

Tudor Potra spune că în atelierul acesta își propune, alături de participanți, să acopere ambele componente. « Din experiență știu că imaginația și creativitatea funcționează mai bine când sunt în ping pong în grup, într-un brainstorming. Fiecare participant va profita de emulația cu ceilalți, iar concurența acolo va deveni pozitivă, pentru că te motivează. Vrem să creem la atelier această ambianță de ferment creativ », spune scenaristul.

« Pe de altă parte, să învățăm și cum se sapă un șanț cu o linguriță mică. A doua componentă a workshopului este de a învăța să lucrăm cu modestie și metodă, pas cu pas, milimetru cu milimetru. Nu este atât un curs, ci o aventură în grup, un atelier ».

Tudor Potra este scenarist, regizor și advertising creative director, la Paris și București. Absolvent al UNATC (regie film) și Université Paris III Sorbonne Nouvelle (teorie film), el este laureat al Premiului Beaumarchais al Societății Autorilor din Franța. Tudor a colaborat cu Zazu Film ca scenarist al filmului #selfie69, cel mai mare succes de public din 2016.

El este scenaristul alături de care Cristina Iacob a lucrat în ultima vreme și care, spune regizorul, a dat plus valuare tuturor scenariilor la care au colaborat. « Tudor Potra este un profesor cu experiența necesară și un scenarist ce pune visele, experiențele, veridic și frumos pe hârtie, un profesor de la care eu am de învățat mereu. Cred că, lucrând cu el, scenariștii vor parcurge natural drumul de la idee la scenariu de film », spune Cristina Iacob.

Cursul-atelier își propune să ofere participanților un bagaj teoretic prin care să poată înțelege mai bine fenomenul cinematografic, pentru a putea să propună proiecte cu șanse de succes; să îndrume primii pași în această profesie, oferindu-le asistență profesionistă la fiecare pas al transformării ideii lor originale într-un scenariu de film complet, ce poate oricând să fie susținut într-un pitch în fața unui grup de producători și regizori în căutare de povești.

Fiecare sesiune de două ore conține o primă parte consacrată unei etape de realizare a unui scenariu (ilustrată cu exemple video din filme importante), urmată de monitorizarea evoluției fiecărui proiect individual. Întâlnirile sunt săptămânale, pentru a oferi fiecărui cursant timpul necesar pentru a lucra la proiectul său de scenariu. Evoluția acestuia este prezentată public și comentată de colegi și profesor.

La atelier vor fi selectați 15 participanți, iar prețul este de 1200 de lei. Pentru înscriere este necesar un CV și o scrisoare de intenție, trimise la adresa inscrieri@asociatiascenaristilor.ro, până vineri, 3 martie. Contact: edith.alibec@zazufilm.com / 0757.643.477.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.