Când ne-au zis că edițiile vor crește cu fiecare an, nu i-am crezut. Când ne-au zis că se vor extinde și la nivel național, nu i-am crezut. Iată-ne deci ajunși la cea de-a opta ediție, cu vreo trei pagini de filme de răsfoit și ales dintre, masterclass-uri, invitați de seamă (Béla Tarr, everyone) și deja binecunoscutul eveniment Managing Talents, destinat tinerilor actori care fug după rolul vieții lor – la care s-a extins perioada de înscrieri.
Pe lângă Patti Cake$ (r. Geremy Gasper), Closeness (r. Kantemir Balagov), On Body and Soul (r. Ildikó Enyedi), Un pas în urma serafimilor (r. Daniel Sandu – care încă mai rulează în cinemauri), Good Time (r. Joshua și Ben Safdie), care au mai avut proiecții în țară până acum, în fața spectatorilor își vor mai face apariția figuri remarcabile din industrie precum Antonio Piazza, Laurent Cantet, Louis Garrel și mulți alții cu care vă veți întâlni la masterclass-uri sau post-proiecții pentru sesiunea de Q & A. Iată și recomandările mele din ce vom vedea la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Eforie.
1. THE SQUARE

De fiecare dată când ajunge în competiția de la Cannes, regizorul suedez Ruben Östlund se asigură că va pleca acasă cu ceva. Această ambiție a început în 2014 cu dramedia Turist/Force Majeure, încoronată cu premiul Juriului, și continuă în 2017 cu satira The Square, o ilustrare în linii mari a declinului industriei artei contemporane și nu numai. Proiecția din deschiderea festivalului de vineri de la Cinema PRO va fi însoțită de un Q & A via Skype cu regizorul.
2. LES FANTÔMES D’ISMAËL

Nu știu cât vă doreați s-o vedeți pe Marillon Cotillard o scenă întreagă dansând pe Bob Dylan, dar se va întâmpla mai repede decât credeți. După parteneriatul de succes pe care l-a făcut în „Trois souvenirs de ma jeunesse” cu Irina Lubtchansky, Arnaud Desplechin îl regizează pe favoritul său, Mathieu Amalric, cu tot cu Charlotte Gainsbourg în ecuație, jonglând iar cu condiția artistului și prin prezența recurentă a unui Dedalus în poveste, de această dată în interpretarea lui Louis Garrel.
3. LE REDOUTABLE

Parcă nu ar mai fi așa absurd să afirmăm că francezului Michel Hazanavicius îi plac artiștii cu un dram de nebunie, mai ales după ce „The Artist” a plecat acasă în 2012 cu cinci premii Oscar. Nu-i de mirare că de această dată l-a ales pe dificilul Jean-Luc Godard ca protagonist, cu Louis Garrel în rolul acestuia, și Stacy Martin (pe care a făcut-o faimoasă von Trier în seria „Nymphomaniac”) în pantofii tinerei sale partenere, prințesa Anne Wiazemsky, care s-a stins de curând din viață. Actorul Louis Garrel va fi prezent la proiecția de duminică, 15 octombrie, de la Cinema PRO.
4. HOW TO TALK TO GIRLS AT PARTIES

„How to talk to girls at parties” e probabil una dintre cele mai bune povestiri pe care le-am citit în ultima vreme, așa că s-o văd în sfârșit ecranizată de John Cameron Mitchell, omul care a stat la căpătâiul proiectului „Hedwig and the Angry Inch”, nu poate fi altceva decât un eveniment îmbucurător. Cu Nicole Kidman, Ruth Wilson și rising star-ul Elle Fanning în rolurile principale, petrecerea se va muta într-o altă dimensiune.
5. SOLDAȚII. POVESTE DIN FERENTARI

„Soldații” e unul dintre cele două filme românești pe care le-am așteptat ca și când anul acesta, celălalt fiind „Un pas…”. Pe regizoare, Ivana Mladenovic, o puteți recunoaște în „Inimi Cicatrizate” al lui Jude, unde o portretizează pe Solange, iubita lui Emanuel. O neașteptată poveste de dragoste capătă proporții între un antropolog de 40 de ani și un fost pușcăriaș într-o comunitate cu niște cutume pe care cel dintâi nu le înțelege. Un Q&A vă așteaptă în prezența echipei la finalul proiecției de la Cinema Muzeul Țăranului de pe 22 octombrie.
6. HAPPY END

Michael Haneke nu a stat degeaba după ce a câștigat premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin în 2012 cu „Amour”, așa că iată-ne ajunși în 2017 printr-o dramă de familie cu un background extrem de actual: criza refugiaților. Și pentru că nici el nu e un regizor care renunță ușor la muzele lui, a readus-o pe Isabelle Huppert în calitate de protagonistă, acesteia alăturându-i-se nume precum Toby Jones și Jean-Louis Trintignant.
7. YOU WERE NEVER REALLY HERE

Să lăsăm vrăjeala cu „un Taxi Driver a secolului XXI”; sună mai mult a „Taken”, varianta de Croazetă. Lăsând gluma la o parte, pe lângă cele șapte minute de aplauze, cu toată sala ridicată în picioare la Cannes, Joaquin Phoenix a primit premiul pentru „Cel mai bun actor”, iar regizoarea, Lynne Ramsay, premiul pentru „Cel mai bun scenariu”. Nu avem decât să ne așteptăm la un thriller la fel de cuprinzător (ba chiar mai) ca „We need to talk about Kevin”, și acesta fiind proiectat în cadrul acestei ediții Les Films. Marți, pe 17 octombrie, Ramsay va fi prezentă după proiecție pentru a răspunde întrebărilor publicului.
8. THE BEGUILED

The Beguiled e cel mai visceral proiect al Coppolei, dus delicat, dar determinat la un final pe măsură.
Despre acesta am scris deja mai pe larg, aici.
9. SATANTANGO

Parte din retrospectiva Béla Tarr, ce mai include și Almanac, Werckermeister Harmonies și The Turin Horse, proiecția alb-negru Satantango este una de neratat la Cinemateca Eforie, mai ales fiindcă va fi pe peliculă. Această întârziată operă de artă – din cauza conflictelor politice de la acea vreme – are mai bine de șapte ore în lungime, ore, minute și secunde cu care a marcat un secol. Tarr și Laurent Cantet sunt cei doi regizori ce fac parte din programul „Artiști în dialog”.
10. 120 BATTEMENTS PAR MINUTE

Lista mea se încheie cu marele câștigător de la Cannes, ce cară-n tolbă premiul FIPRESCI, Queer Palm-ul și Marele Premiu al Jurliului. E unul dintre filmele-lecție care sper să ajungă și la publicul curios, neobișnuit/neexperimentat din România, tocmai pentru a depăși această etichetă ce nu îi face dreptate. Un film scris și regizat de Robin Campillo, care (fun fact) a scris alături de Laurent Cantet un film regizat de cel din urmă – „Time Out”. 120 de bătăi pe minut, să le simțim deci, de vineri încolo.