ZFG12: Unterwäschelügen

O reprezentare lejeră și fără inhibiții a excentricităților ce se perindă prin sudul Germaniei.

0
2368
Ascultă acest articol


“Simplu, dar sofisticat, nostalgic, dar contemporan, cu o coloană sonoră matlasată în ritmuri quirky de jazz sau reminescențe din „Little Man” a lui Sonny and Cher, comedia e o reprezentare lejeră și fără inhibiții a excentricităților ce se perindă prin sudul Germaniei.”

Regizor: Klaus Lemke

Gen: Dramă

Durata: 1h 21min

Studio: Klaus Lemke Filmproduktion

Actori:

Henning Gronkowski … Henning
Mela Feigenbaum … Mela
Leila Lowfire … Leila
Marco Barotti … Marco
Raffael Betzler … Raffael
Miriam Schmidt … Miriam

Sinopsis:

O reprezentare lejeră și fără inhibiții a excentricităților ce se perindă prin sudul Germaniei.

Recenzie

Începându-și traseul profesional în hainele unui umil pavagiu, Klaus Lemke e de găsit în infanteria mișcării New Munchen, cea care a luptat împotriva „veteranilor” adepți ai manifestului Oberhausen. Lemke e cunoscut drept „Regele din Schwabing”, Schwabing fiind unul dintre cele mai scumpe cartiere din Munchen unde regizorul își face de obicei veacul. Imperiul (la care nu are nimeni acces) și-l ascunde precaut de ochii curioșilor într-o garsonieră mică de mai bine de 30 de ani, umplută de post-it-uri pe care e descris firul narativ al filmului în derulare. Preia ideile din zbor; într-o zi îți dă ora și locul, în altele spune prompt că nu se filmează. Se duce în fiecare zi la sala de sport, asta pentru că vrea să se mențină în formă dar și pentru că nu are apă caldă în apartament.

Știindu-i destinațiile și preferințele în artă, astfel a reușit Mela Feigenbaum, una dintre actrițele din rolurile principale prezentă sâmbătă seară la Cinemateca Eforie, să-i atragă atenția. Mela ne-a spus cum alături de un amic, s-a postat în fața sălii de sport și a început să vorbească despre lucruri care l-ar interesa pe Lemke, cât timp acesta își „parca” bicicleta și le asculta cuminte conversația. Tot el a venit ulterior la ei și i-a ridicat frenetic în slăvi, ba comparându-i cu Bonnie și Clyde, ba zicând că sunt scoși din Zile liniștite la Clichy a lui Henry Miller. Alături de Henning Gronkowski, vechi colaborator de-al lui Lemke, și Leila Lowfire, care a mai apărut de asemenea de câteva ori în producțiile sale, cei trei au ajuns personajele prestabilite acțiunii, cărora li s-au mai alăturat Miriam Schmidt, adusă de Henning sau Marco Barotti, muzician de profesie care avea la vremea respectivă o prestație în Berlin.

Cum Lemke lucrează fără scenariu – situația fiind valabilă și în cazul acestui film – cel mai ușor își trage inspirația chiar din viețile actorilor, modelând personajele după chipul și asemănarea acestora, la care se adaugă extravaganța de viță bavareză adusă în actual. În această tapiserie complexă a personajelor sale își fac loc oamenii străzii, cântăreți, dj, figuri cu o avere considerabilă, dar la bază însă, rămân artiștii, eventual chiar multilateral dezvoltați; un exemplu demn ar fi tot Mela, sculptoriță, pictoriță și acum chiar și actriță. Atelierul în care-i vedem cel mai des personajul i-a servit de fapt inclusiv în vremea studenției drept spațiu de muncă, deoarece și ea a studiat la Academia de Arte Frumoase, aflată tot în perimetrul lui Lemke. Ultima scenă este adaptată după o expoziție și o petrecere de adio găzduite de Mela într-un bar, în cinstea unui grec care a fost evacuat pentru că nu și-a plătit chiria la timp.

Între cut-urile repezite și haosul narațiunii ni se înfățișează o artistă eșuată, cu tendințe criminale, un homeless șarmant cu un chef de viață de neîntrecut și o nimfomană deprimată care nu reușește să-și plătească niciodată chiria la timp – și schimbă o serie de adevăruri pavate cu minciuni. Simplu, dar sofisticat, nostalgic, dar contemporan, cu o coloană sonoră matlasată în ritmuri quirky de jazz sau reminescențe din „Little Man” a lui Sonny and Cher, comedia e o reprezentare lejeră și fără inhibiții a excentricităților ce se perindă prin sudul Germaniei.

Unterwäschelügen a rulat în cadrul celei de-a 12-a ediție a ZILELOR FILMULUI GERMAN care este organizată de Goethe-Institut și se desfășoară la Cinemateca Eforie din București în perioada 3 și 9 noiembrie. Biletele pot fi achiziționate de la casele de bilete ale Cinematecii Eforie sau de la Union.

Poster

Trailer

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.