Cea de-a IX-a ediție a Festivalului internațional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea se încheie astăzi, 15 noiembrie, de la ora 19.00, cu o Gală care va avea loc la Cinema Eforie.

Timp de șapte zile, KINOdiseea a adus în atenția publicului cele mai noi și apreciate filme pentru copii, premiate la festivaluri internaționale, producții educative, care nu intră de obicei în rețeaua de distribuție clasică, dar și ateliere de inițiere în cinematografie, susținute de profesioniști în domeniu.

Gala de închidere va avea loc la Cinema Eforie, pe 9 noiembrie, ora 19:00. 

Înaintea acestui moment, de la ora 18:30, în foaierul de la etaj al cinematografului va fi vernisată expoziția multimedia „SAFE PLACES”, care își propune să exploreze locurile în care tinerii se simt în siguranță. Cu acest prilej, mai mulți adolescenți renunță pentru o seară la intimitatea locurilor în care se izolează atunci când simt nevoia unei pauze de la realitate și le expun public. Artiștii „Safe Places” sunt: Andra Smileanschi, Sebastian Moroșanu, Ioana Jantea, Alexandra Stamatescu, Loredana Bortea, Maria David, Andra Smalenic și Laura Rusu.

GALA, JURIUL & PREMIILE:

Anul acesta au avut loc două competiții de lungmetraje – KINOdiseea Junior, cu 11 filme dedicate copiilor între 3 și 14 ani, părinților și profesorilor, precum și KINOdiseea Youth unde au fost incluse şase titluri pentru tinerii de peste 15 ani și cinefili. Festivalul a inclus și cinci competiții de scurtmetraje, pentru diferite grupe de vârstă.

Juriul competiției KINOdiseea JUNIOR a fost format din regizorul filmului „Blanka”, câștigător al premiului pentru Cel mai bun film la ediția de anul trecut – KOHKI HASEI, care a zburat de la Tokyo la București să întâlnească publicul care i-a apreciat atât de mult filmul, de altfel, unul dintre cele mai premiate filme ale anului 2016 în festivalurile de film pentru publicul tânăr din întreaga lume. Alături de el, în juriu s-au mai aflat: JAROSLAVA HYNSTOVA, programator de film la Festivalul Internațional de film de la Zlin, din Cehia, cel mai mare și mai cu tradiție festival de film pentru copii din Europa, care ajunge la cea de-a 58-a ediție în 2018 și ANETA OZOREK, curator la festivaluri de film, producător și expert în studii de film.

Juriul KINOdiseea Junior, va acorda două premii – Premiul pentru Cel mai bun film pentru copii dintre cele aflate în competiție, premiu de 1.000 euro, acordat de Institutul Cultural Român și Premiul ECFA, al Asociației Europene a Filmului pentru Copii, pentru Cel mai bun film European.

Juriul competiției KINOdiseea YOUTH a fost format din regizorul NICOLAE CONSTANTIN TĂNASE, cunoscut pentru “Lumea e a mea”, care a avut premiera în cadrul Zilelor Filmului Românesc la TIFF, unde a şi câştigat “Premiul pentru cel mai bun debut”. Un alt membru al Juriului este RADU POTCOAVĂ, al cărui lungmetraj „Vara s-a sfârșit”, a avut premiera mondială în 2016, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Montreal și este primul film românesc din ultimii 25 de ani în care personajele principale sunt interpretate de copii. Al treilea jurat al secțiunii Youth este RADU ROMANIUC. Scenariul său de lung metraj „Oameni de treabă” a fost selectat în programul Albascript din cadrul Balkan Film Market, Tirana 2017. Ca actor, Radu Romaniuc a jucat în spectacole la Teatrul Național și Teatrul Metropolis din București și pe diverse scene independente.

La secțiunea Kinodiseea YOUTH a fost și un juriu format din tineri – IOANA JANTEA, cea care a ilustrat și afișul categoriei YOUTH, și ALEXANDRA STĂMĂTESCU, ambele eleve în clasa a XII-a la Colegiul Național Bilingv George Coșbuc, MARIA DAVID, elevă în clasa a XI-a la Școala Centrală și LOREDANA BORȚEA, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național Gheorghe Lazăr.

Juriul care va hotărî Cel mai bun scurtmetraj dintre cele programate în cele 5 categorii la KINOdiseea a fost format din actrița ANA ULARU, cunoscută atât pentru roluri remarcabile în filme românești, realizate de regizorii Noului Val, cum ar fi: Cãlin Peter Netzer, Cristian Mungiu și Radu Muntean, dar și în producții internaționale, regizate de câștigători ai premiului Oscar, Francis Ford Coppola, Susanne Bier și Ron Howard. Tot din acest juriu face parte și CĂTĂLIN ULARU, critic de film și director artistic al festivalurilor Divan Film Festival și HipTrip Travel Film Festival. De asemenea,  TUDOR BOTEZATU, care este regizorul scurtmetrajelor „Degetul”, „Fusion”, „Blana”, „Nemaivăzutele aventuri ale omului invizibil” și „Humans in Frame”.
 
Mai multe detalii despre filmele din competiție, pe site-ul www.kinodiseea.ro/.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.