Ascultă acest articol


“Am învățat că baseball-ul e un sport frumos, echilibrat, relaxant, iar atmosfera este ca cea pe care mulți o știți de pe stadioane sau finalele sportive de la TV. ”

Gen: Sport

Lansare: 27 martie

Studio: Sony Interactive Entertainment

Distribuitor: Sony PlayStation România

Clasificare: A.G.

Ediții:

Standard (224 RON)

MVP Edition (247.00 RON):

Retail vine sub formă de Limited Edition Steel Book.

Conține în plus:

 • Mission Starter pentru un Gold Player
 • 5.000 Stubs
 • 1 Sponsor Pack
 • 1 Stadion Clasic
 • 10 Standard Packs
 • 30 Teme MLB pentru PS4

Digital Deluxe Edition (359.00 RON):

Conține în plus:

 • Mission Starter pentru un Diamond Player
 • Mission Starter pentru un Gold Player
 • Digital Deluxe Lead Off Pack
 • 11.000 Stubs
 • 1 Sponsor Pack
 • 1 Stadion Clasic
 • 20 Standard Packs
 • 30 Teme MLB pentru PS4

Recenzie:

Coperta oficială a jocului MLB The Show 18 cu Aaron Judge de la echipa New York Yankees

Înainte de a arunca cu efect părerea mea despre jocul de față, sunt nevoit să subliniez că este pentru prima oară când încerc un titlu din seria MLB The Show care a debutat în 2006 cu MLB The Show 06 pe PlayStation 2 și PlayStation Portable. De menționat ar mai fi și că nu sunt familiarizat cu baseball-ul și regulile sale și că nu sunt atras în general de jocurile cu sport. Spun asta pentru că este posibil ca anumiți termeni să-i las cu denumirea originală tocmai pentru a ocoli situații de confuzie și sunt curios dacă acest joc îmi va schimba percepția pentru acest sport.

Cu peste 10 ani de vechime franciza a câștigat milioane de fani ai acestui sport și ce am văzut în ediția de față confirmă acest lucru.

În linii mari, jocul combină managementul de echipă, sezoane și jucători cu meciurile în sine, totul într-o atmosferă de stadion cu comentatori, muzică, reluări exact ca o experiență de la fața locului sau una televizată. Dacă deobicei obișnuiești să mergi la meciuri sportive sau să le urmărești în direct la TV, atmosfera te prinde rapid, ceea ce mi s-a întâmplat și mie încă din primele minute când am intrat în joc.

MLB(R) The Show(TM) 18

Odată ce dai Start la joc ești întâmpinat vizual/auditiv de un clip în care vedem copii fericiți care practică acest sport și se bucură de el; vedem liga juniorilor, vedem personalități din lumea baseball-ului – totul printr-un colaj de scene menite să atragă atenția asupra importanței acestui sport. Clipul este live-action, nu făcut cu ajutorul CGI. Mi-a plăcut.

Următorul pas suntem puși să ne alegem echipa preferată, un stadion, un mod de joc și intrăm direct în acțiune, bineînțeles cu un mod tutorial activ.

Am ales echipa Chicago White Sox și am sărit la treabă în mod-ul de joc Practice.

Înainte de a trece la câteva cuvinte legate de managementul și partea de joc, în sine, să aflăm exact ce conține jocul și pentru asta mergem la MENIU. A se lua în calcul că jocul nefiind lansat oficial, la momentul testării, partea online a fost inaccesibilă, deci am testat mod-urile offline.

MENIU

Meniu HOME MLB(R) The Show(TM) 18

La meniul HOME, prima categoria este cea în care îți poți crea jucătorul și personaliza după plac și aici apar și competițiile săptămânale, pe care dacă le câștigi poți primi premii reale cu bâte, mingii sau șepci cu autografe de la personalități. Tot aici găsiți și categoria de Practice unde te poți antrena înainte să-ți duci echipa și jucătorii pe teren în turnee sau online.

Meniu PLAY MLB(R) The Show(TM) 18

La PLAY NOW poți începe competiții online și-ți faci loc pentru a ajunge în liga majoră, iar la COMMUNITY e locul în care te vei opri destul de des pentru a-ți verifica INVENTORY-ul repectiv de a a-ți îmbunătăți echipamentul, sponsorii, de a pune mâna pe suveniruri și altele. La VAULTS îți poți personaliza LOGO-ul, ai acces la mai mulți jucători, slidere și roosters.

La GAME HISTORY apare istoricul meciurilor jucate, la LEADERBOARDS afli pe ce loc sunt clasați prietenii tăi și alți jucători și ai acces la mai multe informții cu ce se întâmplă în MLB chiar și pe Twitter.

Meniu MINI MODES MLB(R) The Show(TM) 18

La MINI MODES ai acces direct la CHALLENGE OF THE WEEK, iar la POSTSEASON îți construiești propriul bracket pentru a concura pentru premiul cel mare global. La OPTIONS EXPLORER înveți cum să joci The Show, iar prin HOME RUN DERBY te întreci cu până la 8 jucători online. Dacă ești mai de modă veche sau vrei să încerci un stil de joc retro, poți apela cu încredere la RETRO MODE, iar prin CUSTOM PRACTICE te poți pregăti mai bine pentru meciuri.

Meniu OPTIONS MLB(R) The Show(TM) 18

La OPTIONS, ai acces la USER SETTINGS unde îți poți face setările preferate, precum Audio/Video unde, spre exemplu îți poți seta modul HDR – on/off și dacă vrei ca totul să se miște bine, ai mai multe mod-uri de setări (dacă setezi sharper rezoluția ca ajuge la 4k, iar faster doar full hd). La sunet, ai mai multe slidere prin care poți ajusta mai mulți parametri după bunul plac. Tot aici poți seta și nivelul de pricepere (începător/avansat) și ai acces la nenumerate opțiuni pentru fel de fel de parametrii, pentru a-ți construi totul exact cum îți dorești.

Tot la OPTIONS, există și SOUNDS OF THE SHOW, unde îți faci propriul playlist cu muzică, sau modifica tot ce ține de sunete la jucători/echipă chiar și melodii. Modul Jukebox vine și el cu câteva playlist-uri interesante.

Meniu PLAYLISTS MLB(R) The Show(TM) 18

La DATA UTILITY îți salvezi modificările, încarci unele salvate sau le ștergi, la GAME CONTROLS înveți care sunt acțiunile butoanelor de pe controller, iar la CREDITS & TUTORIALS, revezi clipuri și care sunt cei din spatele jocului și francizei.

GAMEPLAY

Odată intrat în joc alegi echipa cu care vrei să joci și dacă vrei să ți se alăture un al doilea jucător/controller și tot acolo alegi vestimentația echipei, stadionul și cum vrei să fie modul de prezentare, vremea, anotimpul, ora, cerul etc, apoi apar statisticile celor două echipe și comparațiile între jucătorii principali. Fiecare jucător are statisticile sale (Stamina, Control, Break, Fielding, Bunting etc), iar prin apăsarea triunghiului vezi jucătorul și statisticile într-un format grafic. E momentul să-ți selectezi PITCHER-ul și avansăm la ecranul PREGAME LINEUP în care vedem ultimele detalii înainte de începerea jocului. Urmează ecranul de încărcare unde-i vedem pe cei doi pitcheri de la ambele echipe, iar apoi intră în acțiune prezentarea și comentatorul și trecem la joc.

MLB(R) The Show(TM) 18

Fiecare jucător are o stare exprimată în energy/confidence și contează să-ți alegi atent modul de lovit/aruncat mingea (exprimat prin seria de 4 butoane cu semne geometrice ale controller-ului). Momentul când lovești sau arunci este cel care contează foarte mult. Controller-ul vibrează și el atunci când te îndepărtezi prea mult de țintă. În funcție de acțiunile tale pui în mișcare treptat restul echipei (să avanseze treptat la baze respectiv să prindă mingea și s-o pasese). Pe ecran apar fel de fel de statistici precum viteza cu care ai aruncat mingea sau unde a lovit aceasta în bâtă și bineînțeles tabela grafică cu scorul, loviturile ratate sau preluate și alte amănunte.

Meciurile sunt întrerupte în mod destul de natural de reacțiile jucătorilor, iar comentatorul face treabă bună să țină pasul cu ce se întâmplă pe teren, iar acțiunile tale de succes sau eșecuri primesc feedback din partea publicului repectiv al comentatorului.

Scurte secvențe de interacțiune între jucători, sau jucători și arbitru sunt de multe ori mișto poziționate în timpul meciului atunci când lași controller-ul din mână pentru varii motive. Jucătorii se încălzesc, muzica răsună din când în când, e multă activitate pe ecran și stadion atunci când ești inactiv.  Mi s-a părut chiar ok. Homerun-urile sunt aplaudate frenetic și răsplătite cu artificii, iar eșecurile se văd prin reacțiile jucătorilor după rateu.

În mare cam acesta e, să zicem, motorul de joc, și pot să spun că m-a făcut să mă simt bine și să vreau să avansez mai mult, asta având în vedere că, după cum spuneam mai sus, nu sunt fan al acestui sport și în general al jocurilor sportive. Apropos de avansat în joc, echipa crește în nivel odată cu avansul în meciuri și succes și ești răsplătit cu fel de fel de trofee.

Oh hi Mark ! MLB(R) The Show(TM) 18

TEHNIC

Este adevărat, a trebuit să fac un pic de research să văd ce reprezintă semnele arătate de coechiper atunci când arunci mingea, regulile principale de joc și motorul de funcționare a meciului în sine și mă bucur că am avut prilejul să aflu mai multe, respectul meu pentru acest sport crescând cu mai multe niveluri (primele niveluri fiind probabil din filmele cu baseball pe care le-am văzut de-a lungul timpului).

Aș vrea, că tot suntem la caseta tehnică, să punctez că am avut probleme de a face jocul să ruleze pe tot ecranul, orice setare video aș fi comutat. Chiar dacă scoteam HDR, sau setam pe FASTER cu grafică mai slabă, nu am scăpat de cadranul negru sub nicio formă.

La partea grafică, jocul e destul de rudimentar, să zicem, texturile sunt simple, dar destul de clare, iar efectele precum, praf, raze de soare sau alte asemenea, sunt foarte reduse spre deloc. Jucătorii arată bine randați, costumele lor arată bine, iar animațiile sunt destul de ok și numeroase. O mică problemă de semnalat ar fi că mulți jucători se uită… cruciș (încerc poate reușesc să și fac o captură, deși e mai complicat să prinzi exact momentul). Am văzut membre (picioare, mâini) trecând prin jucători sau jucătorii prin ele, dar în rest, nimic grav.

Am ajuns și la CONCLUZIE și per total am pus mâna pe controller cu puțină ezitare, dar am ajuns să nu-l mai pot lăsa din mână. Asta spune destule. Am învățat că baseball-ul e un sport frumos, echilibrat, relaxant, iar atmosfera este ca cea pe care mulți o știți de pe stadioane sau finalele sportive de la TV. Chiar dacă am găsit mici lacune tehnice, după câteva ore de joc și câteva Level Up-uri ale echipei, chiar dacă meciurile le-am pierdut cu brio, mă atrage să continui să joc și să devin mai bun.

Ca o mică paranteză, curiozitatea acestui sport m-a făcut să intru pe net și să caut cum se pretează acest sport în România și am fost plăcut surprins să află că avem echipe (chiar și în Botoșani) și campionate interne și internaționale. Echipa românească a câștigat de-a lungul timplului mai multe premii în campionatele internaționale și am aflat chiar și că Federația Română de Baseball și Softball (FRBS) au în plan de construcție a unui stadion 100% de baseball. În 4-6 mai, va avea loc Campionatul National de Baseball (Seniori) la Roman, iar în perioada 24-28 aprilie va avea loc Campionatul Balcanic de Seniori de la Sofia, Bulgaria.

MLB The Show 18 va fi disponibil din 27 martie, în toată lumea și-l puteți cumpăra în format retail sau digital de pe PlayStation Store pentru PlayStation 4 și PlayStation 4 Pro. De asemenea, se poate opta pentru MVP Edition sau Digital Deluxe fiecare aducând conținut adițional.

Mulțumesc PlayStation România.

Imagini:

Trailere:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.