Căști bune pentru de toate există, dar în general e un pic mai complicat de a realiza acest lucru. Fie că vrei să comunici prin aplicații de video conferință, sau telefon, fie că vrei să asculți muzică sau pentru la joacă, un lucru e clar căștile trebuiesc să includă microfon, difuzoare bune pentru o fidelitate a sunetului cât mare și cel mai important aspect, să aibă o varietate mare de posibilități de conectare. Bineînțeles există sortate și pe categorii, producătorii axându-se strict pentru ce anume sunt dedicate acestea (ex. office, gaming etc), dar sunt situații sau persoane care poate vor unele căști pentru o utilizare multiplă.

Nu vom vorbi astăzi despre niște căști pentru toți și toate, dar unele multiplatformă care pot fi folosite pentru diferite console și bătrânul pc/laptop. GXT 4371 Ward este numele lor și sunt produse de Trust fiind gândite ca o soluție cât mai potrivită pentru jucătorii care-și doresc niște căști cât mai bune la un preț cât mai mic. Am descoperit însă că foarte bine utilizarea lor poate fi extinsă mai mult decât pentru gaming. Haideți să detaliem.

Pachet

Trust continuă cu seria dedicată gaming-ului GXT oferindu-ne produse pentru toate tipurile de cereri ale jucătorilor la prețuri bune pentru ceea ce oferă. Ward sunt genul de căști care în primul rând va mulțumi mulți gameri pentru suportul de conectare la multe device-uri.

Ward vin într-un ambalaj relativ compact luând în considerare că vorbim de niște căști de gaming cu cupe Over-Ear, acesta fiind din carton cu o combinație de culori specifice seriei GXT – negru, gri, roșu și alb, în partea de sus având o agățătoare de pus la raft în magazin, iar pe laterala din stânga – roșie, sunt menționate modelul și logo-urile Trust și GXT.

Pe partea din față avem o imagine cu căștile, logo-urile ca și pe laterala stângă și mențiunile că sunt Multi Platform, au Over-Ear Design și că se conectează la Controllere, iar la recomandări de utilizare sunt trecute: PC, Laptop, PS4/PS5, Xbox Series X, Switch și Mobile – după cum ziceam, o arie extinsă de device-uri la care se pot conecta.

Deschidem cutia și avem tot conținutul interiorului într-o punguță protectoare, iar în ea se află căștile, un sticker GXT și o cărticică cu informații, un adaptor cu o intrare pentru jack și două ieșiri pentru căști și microfon și căștile cu microfon atașat pe care e pusă o punguță de protecție care se dă jos la prima utilizare. Căștile au cablu înfășurat în material textil cu telecomandă pe ele și jack audio.

Aspect

Ward poate că nu sunt cele mai elegante de pe piață, dar au un design specific pe care fanii GXT îl vor găsi și aici și asta e un lucru bun. Cu un stil un pic impunător, mai masculine, dimensiunile lor per total sunt destul de reduse pentru niște căști de tip on-ear – nici acest lucru nefiind un lucru rău.

Bentița are în exterior scris mare și citeț Trust Gaming, iar pe interior, pe mijloc au o zonă cu un burețel moale menit să aducă un spor de confortabilitate la purtare. Din bentiță ies benzi metalice reglabile de care sunt prinse cupele, pentru o poziționare cât mai bună a căștilor pe urechi. Pe cupe avem logo-ul GXT în partea de sus, iar acestea sunt prinse pe un sistem de plastic care permite cupelor să se rotească ușor pentru a se mula perfect pe urechi și pe cap.

Cupele, cu exterior de plastic tare, au o formă nici rotunde, nici hexagonale, undeva pe la mijloc. Cupa din stânga este cea cu microfonul și din ea pleacă și firul de conectare îmbrăcat în material textil și care are și o telecomandă simplă cu rotiță de volum și un switch On/Off pentru microfon. La capătul firului este un jack pentru porturi 3.5mm. Interiorul cupelor au bureți mari, ușori și confortabili îmbrăcați într-un material textil moale, iar zona din centru pe unde vine sunetul este roșie. Microfonul se poate da pe spate când nu e folosit și se poate lăsa în dreptul gurii și modela după cum se dorește. Capătul microfonului e mai bombat și are un pic de roșu pentru a balansa puțin design-ul.

Ward sunt genul de căști care s-ar potri pe capul oricui căci nu sunt nici mici, dar nici foarte voluminoase, design-ul fiind unul mai impunător – să zic așa.

Tehnic

Dimensiunile Ward sunt de 19 x 20 x 9 mm și cântăresc 320 gr și vin cu cablu de 1 m înfășurat în nailon și cu telecomandă de plastic cu rotiță pentru volum +/- și Switch On/Off pentru microfon. La capătul cablului e un jack audio (3.5 mm) și poate fi transformat în două jack-uri – unul pentru semnal audio și altul pentru microfon – cu ajutorul adaptorului din pachet care are și el o lungime de 1 m.

Microfonul este unul Omnidirectional cu senzor dinamic și se poate ridica sau lăsa în dreptul gurii și este ușor maleabil pentru o poziție cât mai bună în dreptul gurii.

Cupele au difuzoare de 50 mm de Neodymium, iar sunetul este stereo pe două canale și sunt compatibile cu PS4/PS5, Xbox One și Series X, Nintendo Switch, Nintendo Switch Lite, PC și laptop.

Din punct de vedere tehnic, Ward are o echipare destul de standard dar vom afla imediat despre funcționalitate și rezultate după etapa următoare, cea de testare!

Testare

Am mai zis, am fost ușor mirat când am văzut dimensiunile cutiei și chiar și greutatea ei pentru că, fiind căști de gaming over-ear mă așteptam la ceva mai voluminos, cel puțin comparativ cu alte căști de acest gen. Ward nu sunt așa de mari, dar nici micuțe, în mână părând – la prima vedere, destul de rezistente și cu un aspect… gameristic.

Pe cap se așază comfortabil după ce reglezi banda aceea pe lungime și microfonul nu-ți stă în cale atunci când nu-l folosești pentru că se ridică de-a lungul bandei. Cupele sunt dintr-un plastic tare și au un aspect interesant fără avea o formă anume – nici rotunde, nici dreptunghiulare, dar puse pe urechi astupă perfect urechea.

Îmi place scrisul acela pe bandă, în exterior și găsesc utilă această mică perniță din interior pentru un plus de comoditate la aceasta contribuind și burețeii moi și confortabili ai cupelor din interior. Sunt ușoare și aveam să descopăr că uiți de ele după un timp, la sesiunile de jocuri ceea ce înseamnă că nu se încing urechile în ele și că nici nu te jenează în vreun fel.

Comenzile de pe telecomanda de pe fir sunt cât se poate de standard dar și utile putând să dai drumul/să oprești rapid microfonul fără să cauți setări pentru asta. Rotița de volum, la fel, utilă. Cablul este destul de moale chiar dacă e înfășurat în material textil la intrarea în cupă are un sistem micuț de plastic care sper să reziste în timp.

Conectarea nu are treabă cu driveri sau aplicații dedicate căci vorbim aici de jack audio cu microfon 3.5 mm care poate fi conectat la orice echipament care redă sunetul printr-o mufă jack, sau în cazul anumitor PC/Laptop-uri prin o intrare și ieșire separată pentru audio și microfon prin conectarea adaptorului din cutie care îți mai adaugă încă 1 m de cablu, la cei deja existenți ale căștilor – în caz că ai nevoie de spațiu de mișcare mai extins.

Am avut noroc să pot face teste extinse pe un număr mare de device-uri pentru a vedea întâi despre calitatea sunetului redat și cât de tare se aud. Așadar, primele teste le-am făcut pe câteva smartphone-uri și o tabletă (care mai aveau încă jack audio) și redarea este plăcută contând mult și capacitățile audio ale smartphone-ului respectiv. Calitatea sunetului a fost decentă, chiar dacă volumum maxim nu este cum te aștepți de la niște căști over-ear. Am dat drumul la Spotify la playlist-ul preferat și calitatea sunetului este cel puțin mediocru, lipsa joaselor și a înaltelor făcând experiența de a asculta muzică una obișnuită cu nimic ieșit din comun. Da, dacă ai posibilitatea de a umbla la preset-uri sau egalizator, din aplicații, situația se îmbunătățește.

Muzica de pe PC/Laptop se aude un pic mai tare și la fel ca în cazul de mai sus, dacă placa de sunet suportă preset-uri și are egalizator se poate scoate un sunet decent pe Ward.

Filmele, serialele, clipurile se aud și ele bine pe PC/Laptop, Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video, YouTube via smartphone-uri/tabletă redând sunetul la un volum ușor mai mic.

Nu aveam cum să trec peste a testa microfonul în conferințe video prin aplicații precum Zoom, Messenger, Microsoft Team, Whats App – acestea fiind chiar plăcute de interacționat prin Ward, microfonul reușind să ofere ascultătorilor un sunet clar la un volum foarte bun, nefiind necesar să-l apropii prea mult de gură atunci când vorbeam. Nu are tehnologie de anulare a zgomotului de fundal, așadar zgomotele dinprejur erau auzite și de cei cu care conversam. În căști se aud bine conversațiile și fiind comode, Ward s-au potrivit acestui tip de activitate.

Și trecem, în sfârșit, la elefantul din cameră – jocurile pe care le-am testat atât pe smartphone-uri, tabletă, PC/laptop cât și pe un PlayStation 4 și 5 – conectare la controllere, pe un Switch Lite și două televizoare smart. După câteva teste prin Death Stranding (PC/PS4, PS5), Resident Evil Village (PC), Forza Horizon 4 și 5 (PC), Diablo III (PS4, PS5, PC, Laptop) Horizon Zero Dawn (PC, PS4, PS5), Warcraft III Reforged (PC, Laptop), The Witcher III: Wild Hunt (Switch Lite, PC, PS4), Vampyr (Switch Lite), Asphalt Legends (PC, Laptop, smartphones, tabletă), Grim Dawn (PC, Laptop), mare parte dintre ele și prin GeForce NOW pe PC/Laptop/Smartphone cu Android, am trecut și la joaca online unde am putut folosi microfonul lui Ward, comunicarea cu coechipierii mei fiind una bună, dar și în cazul ăsta contează foarte mult să fie liniște în camera din care joci, absolut orice zgomot din apropierea ta fiind auzit și de ceilalți. Acea spațialitate, sau audio 3D (PS5) nu schimbă prea mult situația Ward, acestea fiind oricum negândite pentru o extensie de sunet precum, să zicem, emularea 5.1 sau 7.1. Dintre toate testate pe Switch Lite, Ward s-a auzit cel mai încet dar nu este neapărat vina căștilor, căci și cu alte căști, inclusiv prin Bluetooth, sonorul se aude mult mai încet decât în cazul altor device-uri.

Pe perioada testelor Ward nu s-au încălzit și încă o dată spun, că au fost comode și nu mi-au transpirat urechile sau capul ceea ce mi se pare un lucru foarte ok, dar să luăm în calcul că în clipa asta, în București sunt norocoși cei care au căldură la bloc, zilele de teste cu Ward fiind într-o perioadă când statul ne-a privat de acest drept necesar. De asemenea, după o perioadă de aproximativ 3 săptămâni de utilizare zilnică nu au intervenit defecte tehnice sau legate de aspect și funcționalitate – Ward descurcându-se respectabil.

Concluzie

Trust Ward s-au dovedit a fi mai mult decât niște căști de gaming datorită compatibilității cu mai multe device-uri decât cele de gaming și asta este cred cel mai mare atu fiind urmat de o construcție și un aspect decente, un microfon acceptabil pentru conferințe și jocuri online și purtabilitate ridicată datorită materialelor ușoare și a construcției bune. Sunetul redat nu este foarte tare și nici de o calitate foarte bună, dar folosite la device-uri care suportă preset-uri, aplicații sau egalizatoare, se poate scoate un sunet mai bun.

Trust GXT 4371 Ward se comercializează în România la un preț de aproximativ 100 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.