A doua proiecţie Documentary Mondays din această primăvară aduce pe ecranul de la Centrul Ceh documentarul On the Trail of Evil. Sunteţi aşteptaţi la ora 20:00, pe Ion Ghica 11, pentru film şi o discuţie cu antropologul Radu Umbreş.

Are creierul persoanelor psihopate ceva diferit, sau orice om are capacitatea de a fi rău? Ce se petrece în minţile noastre, ale tuturor, atunci când decidem să nu facem rău?

Sunt plini de şarm, mint fără scrupule şi sunt capabili să-i manipuleze pe cei din jurul lor. Persoanele care suferă de psihopatie pot să ucidă şi să violeze fără regrete şi pot părea în continuare cei mai de treabă oameni din lume. Dar ce se petrece în minţile lor? Această întrebare, care îi împinge la reflecţie pe neurologi şi pe psihiatri legişti, este subiectul acestui film.

Răul ne fascinează, aşa cum putem vedea din multe exemple din film, artă şi literatură. Pare să fie lipsit de morală şi dreptate. Cu secole în urmă, autopsierii au încercat să deschidă craniul uman şi să afle mai multe despre misterele creierului. În zilele noastre, aparate performante ne permit să scanăm encefalul pentru a observa procesele ce au loc în interiorul lui.

Documentarul ne prezintă experţi care îşi expun teoriile, examinările şi rezultatele la întrebarea: cum pot oamenii aparent normali să ajungă ucigaşi fără milă?

După proiecţia documentarului vom discuta cu Radu Umbreş, lector în antropologie la SNSPA. A fost cercetător post-doctoral Fyssen Foundation în cadrul Institutului Jean Nicod, Ecole Normale Superieure din Paris, sub coordonarea lui Dan Sperber şi cercetător post-doctoral în cadrul Colegiului Noua Europă din București. Este licențiat în sociologie al Universității din București, master în sociologie al Universității din Oxford şi doctor în antropologie socială al University College London. A ținut cursuri și seminarii în cadrul Universității din București, al University College London, al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative, al Ecole Normale Superieure şi al New School for Social Research. Este autorul unei cărți despre antreprenoriat si migrație în România rurală, al unor articole și capitole în cărţi editate. În prezent lucrează la o carte despre încredere şi neîncredere într-un sat din România care va apărea la Oxford University Press.
Intrarea este liberă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.