Filmul Un film cu o fată fermecătoare, în regia lui Lucian Bratu, după un scenariu de Radu Cosașu, va fi proiectat în cadrul unui eveniment special care marchează lansarea oficială a studiului critic scris de Andrei Gorzo și editat de Societatea Culturală NexT, în parteneriat cu editura LiterNet. Evenimentul este organizat în cadrul programului de educație cinematografică Education a l’image, ajuns la al 10-lea an de activitate.

Proiecția va avea loc marți, 15 mai, de la ora 19:00, la sala Eforie a Cinematecii Române (str. Eforie, nr. 2). La final, publicul prezent este invitat la un dialog cu Andrei Gorzo despre filmul Un film cu o fată fermecătoare și importanța sa în istoria cinemaului românesc, precum și despre motivele care l-au convins sa îi dedice acest studiu. Un număr de 150 de broșuri va fi distribuit gratuit spectatorilor, urmând ca materialul să fie disponibil și în format electronic pe site-ul editurii LiterNet.

Andrei Gorzo: „Un film cu o fată fermecătoare, rezultatul colabărării dintre Lucian Bratu și Radu Cosașu, rămâne un produs interesant al cinematografiei românești din a doua jumătate a anilor ’60: un film intelectualist, cu mult dialog, cu personaje care au meserii, preocupări sau stiluri de viață chic, cu un spirit îndatorat noului val din cinematografia franceză a acelor ani și altor tendințe proaspete, inovatoare, din cinematografiile occidentale ale epocii.”

Éducation à l’image este un program destinat elevilor de liceu din București, care îşi propune să-i familiarizeze pe aceştia cu filmele de autor şi cinematografie ca artă, cu vizionarea filmelor la cinema, să le ofere instrumente de bază pentru interpretarea limbajului specific (atât din punct de vedere artistic, cât şi tehnic), transformându-i, astfel, din consumatori pasivi în spectatori activi.

În fiecare an programul Education à l’image propune 3 filme, după următoarea formulă: unul din cinematografia românească, unul din cinematografia franceză (ales în parteneriat cu Institutul Francez) și unul din cinematografia internațională. Pentru anul școlar 2017 – 2018, filmele alese sunt Un film cu o fată fermecătoare (r.: Lucian Bratu), The Royal Tenenbaums/ O familie genială (r.: Wes Anderson) și Bande de filles/ Gașca de fete (r.: Céline Sciamma).

Din 2009 și până acum, peste 7000 de elevi au putut viziona atât filme româneşti (A fost sau n-a fost, California Dreamin’, Moartea domnului Lăzărescu, O vară de neuitat), cât şi filme străine, regizate de autori ca Jean-Luc Godard, François Truffaut sau Stanley Kubrick. Discuţiile au fost moderate de critici de film precum Andrei Gorzo, Andrei Rus, Gabriela Filippi, Iulia Blaga, Ileana Bîrsan, sau de cineaşti, precum Iulia Rugină, Cătălin Cristuţiu sau Tudor Cristian Jurgiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.