Câteva conversații despre o fată foarte înaltă, debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, cu Silvana Mihai și Florentina Năstase în rolurile principale, intră astăzi în 19 cinematografe din 13 orașe. Programul complet al proiecțiilor este aici. În paralel, filmul va pleca în caravană în câteva orașe din țară. Imediat după TIFF Sibiu și proiecția de duminică, la Teatrul Gong, prima oprire va fi la Cluj, unde filmul va putea fi văzut încă de vineri la Cinema Victoria. Regizorul Bogdan Theodor Olteanu va fi prezent la proiecțiile de luni, 25 iunie, și marți, 26 iunie. Actrița Silvana Mihai va merge la Iași, pentru proiecția specială de la Cinema Ateneu, miercuri, 27 iunie. Ea va fi apoi prezentă și la proiecția din Botoșani, orașul ei natal, joi, 28 iunie, la Cinema Unirea. Caravana se va încheia la Cinema Patria din Piatra Neamț, pe 29 iunie.

“Un titlu memorabil într-un an aparte, debutul lui Olteanu se așează perfect în linia noilor direcții pe care le asumă cinemaul românesc contemporan.”, Flavia Dima, una dintre primele reacții despre film, în Aperitiff.

O cronică mai nouă completează ideea: “Dintre absențele notabile ale Noului Val românesc, Câteva conversații despre o fată foarte înaltă suplinește cel puțin două: deschiderea empatică spre LGBT (surprins în trecut doar sub forma amorului pervertit din Legături bolnăvicioase) și interesul central acordat (post)adolescenților (reprezentați la fel de sporadic).”, Victor Mozorov, pe SUB25
“E o poveste de dragoste delicată, nestridentă și netezistă, bine scrisă și frumos filmată, cu dialoguri inteligente și cu două actrițe minunate, Silvana Mihai și Florentina Năstase, care fac două roluri excepționale.”, povestește Simona Tache pe facebook, după prima avanpremieră a filmului la București.
“Olteanu are inspirația să-și mărească miza și să nu se oprească la un film (doar) social, rezultând un film mai degrabă psihologic, în ultimă instanță o “poveste de dragoste”.”, este de părere Doinel Tronaru.

“E o poveste veridică, fluidă și construită treptat care m-a lăsat dorindu-mi mai mult. (…) Poate urmează continuarea, ar fi mișto.”, concluzionează Ana Tepșanu, pe Noizz.ro.
O fostă în comun, un album de fotografii, câteva conversații online, o cafea și o vizită. Două fete contruiesc din bucăți începutul unei povești de dragoste. Dar pe măsură ce se apropie trebuie să înfrunte lucrurile care le despart.

Vorbind despre cât de grea este promovarea pentru un film românesc, mai ales unul de debut și cu un subiect sensibil, care naște de la bun început păreri contra, regizorul spune: “A pus o amică programul proiecțiilor într-un grup al comunității LGBT și s-a umplut postarea de reacții de la oameni care stau în orașe fără niciun cinematograf. Ce să comunic? Uite ce film frumos am făcut, merită să mergi 100 de km cu trenul ca să îl vezi. Și vorbim de orașe mari – e greu de înțeles cum Timișoara nu mai are niciun cinematograf.”, Iqads

Filmul Câteva conversații despre o fată foarte înaltă este lungmetrajul de debut al celor două actrițe principale, Florentina Năstase și Silvana Mihai. Scenariul este semnat de Bogdan Theodor Olteanu, împreună cu Ana Ivan și Denisa Niță. Directorul de imagine Mihai Marius Apopei este și el la primul lungmetraj, la fel și scenografa Alexandra Panaite sau designerul de sunet Mihnea Bogos.

Filmul a avut premiera mondială în cadrul celei de-a 17-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania și va avea premiera internațională la cea de-a 72-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Edinburgh (20 iunie – 1 iulie, 2018), în cadrul secțiunii European Perspectives.
Filmul este distribuit de Transilvania Film.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.