“Am început jocul cu fără prea multe așteptări și am avut surpriza să mă trezesc prins în acțiune mai mult decât mă așteptam.”

Gen:  Aventură, Acțiune

Lansare: 15 iunie 2018

Studio: TT Games

Distribuitor: Best Distribution

Platforme: PlayStation 4, Xbox One, PC, Switch, Android, iOS

Sinopsis:

Familia Parr revine după evenimentele din primul film, într-un joc LEGO în care trebuie să salveze orașul în care trăiesc de diferite pericole și villaini.

Recenzie:

Despre animații

Unul dintre cele mai bune și de succes animații Disney-Pixar, The Incredibles, a fost lansată în 2004 și aduce laolată o familie mai diferită – familia Parr – a cărei componență este alcătuită din Bob și Helen (părinții) și copiii Jack Jack, Dashiell și Violet. Ei trăiesc acum în Metroville, dar în urmă cu 15 ani, Bob și Helen au fost supereroi cu aliasurile Mr. Incredible și Elastic Girl și au salvat lumea de forțe rele. Acum duc o viață banală dar un eveniment îi obligă să revină la superputeri, iar cei mici descoperă și ei că seamănă cu părinți lor. Incredibilii nu au stat pe gânduri și au acționat, alături de prietenul lor Lucius Best / Frozone, atunci când orașul a fost amenințat din nou, iar după succes s-au retras iarăși.

Patru ani după evenimentele din The Incredibles, familia Parr revine pe marile ecrane în Incredibles 2 dar și într-un joc LEGO The Incredibles produs de TT Games. În sequel, familia Parr este, din nou forțată să revină în costumele de super-eroi, dar de această dată fuga după villain lasă orașul în paragină, iar populația se întoarce împotriva lor dar sunt luați sub tutela unui “primar” care le oferă un nou cămin și o nouă șansă de a salva lumea de răufăcători. De această dată nu Bob este cel care va face dreptate, el va ajunge lângă cei mici, iar Helen va fi cea care va răspunde la majoritatea apelurilor de criminalitate. Între timp, Jack-Jack își descoperă și el puterile și este cât se poate de drăgălaș și amuzant.

După cum spuneam, prima animație  a fost un adevărat succes de casă, regizorul Brad Bird primind chiar și un premiu Oscar pe lângă alte 65 de premii și 55 de nominalizări. Partea a doua însă nu a fost lansată la noi în cinematografe, dar internațional a fost lansat odată cu jocul și a adunat deja ceva popularitate la Box Office.

LEGO Incredibles

Cel mai nou joc bazat pe animații și filme Disney-Marvel, de la LEGO este The Incredibles și a fost lansat din 15 iunie pe PlayStation 4, Xbox One, PC, Switch, Android, iOS primind până acum critici pozitive și cuvinte de laudă și am zis că merită să vedem și noi despre ce e vorba, așadar în următoarele rânduri vom vorbi puțin de versiunea de PlayStation 4 Pro a acestuia.

Cei de la TT Games au considerat că The Incredibles merită și el un joc și după ce am jucat LEGO Avengers, Jurassic World, Marvel Super Heroes, The Lego Movie, Star Wars și Batman (să enumerăm câteva), care sunt de genul third person adventure cu un gameplay mai mult pentru cei mici, am pus mâna pe LEGO The Incredibles care este cam tot în acest gen dar cu o nuanță de RPG și o complexitate crescută unde se simte clar că targetul a fost fixat (și) pentru cei cu vârste mai mari.

Meniu

Meniul animat cu muzică inspirată din James Bond/Misiune Imposibilă este foarte simpatic, iar setările sunt destul de rudimentare. Poți modifica câte ceva ici-colo, dar oricum nici nu era cazul de prea mult tam-tam.

Poveste

Inițial mă așteptam să am în față un joc asemănător celor menționate mai sus – cel puțin ca gen, poziționare cameră și gameplay și cam așa și este, dar… E un “dar” aici, destul de important și anume că jocul pare totuși dedicat unei audiențe un pic mai mature datorită complexității și introducerea unor elemente RPG.

Povestea presupun că este inspirată cel puțin din sequel-ul care va sosi la noi la cinema abia luna aceasta, deci nevăzându-l încă nu pot decât să-mi dau cu părerea personală. Odată ce dăm Play primim un clip introductiv în care vedem familia Parr trăind o viață oarecum liniștită care este brusc deranjată de… Underminer care, la bordul unei mașinării de forat diabolice, se pune pe distrus Metroville, iar familia noastră își îmbracă latexul și pornesc pe urmele lui. În timp ce familia Parr urmărește villain-ul, în urma lor rămâne numai distrugere și haos, iar asta se va resimți într-un fel precum în filmul Captain America: Civil War, unde consecințele sunt absolut devastatoare.

Supereroii noștri sunt văzuți acum cu ură de către orășeni și în loc să primească laude sunt forțați să se retragă în anonimat. Cu casa distrusă de villain, aceștia se ascund la un motel, dar nu pentru mult timp căci primarul le oferă încă o șansă și mai mult de atât, un nou cămin și posibilitatea de a reveni în latex și de a lupta împotriva răufăcătorilor din oraș.

Un nou cămin, o nouă șansă. Situația se va schimba însă. Primarul nu-l mai vrea pe Mr. Incredible în fruntea echipei fiind blamat pentru distrugerile din lupta cu Undeminer ci o vrea pe Elastic Girl, Bob rămânând acasă să aibă grijă de copii. Așadar, Elastic Girl pusă pe treabă cu un întreg oraș de apărat va începe o serie de misiuni de salvare a orașului, ocazional cu ajutorul familiei, a lui Frozone și a altor personaje întâlnite pe parcurs.

Gameplay

Am pomenit mai sus despre “complexitate” și “elemente RPG” asta pentru că acel gameplay din jocurile anterioare gen mergi tragi, colectezi, treci la alt nivel, este acum un pic mai ramificat. În LEGO The Incredibles pe lângă mișcările simple, poți selecta din mers cu ce erou vrei să joci (și sunt destui), fiecare cu abilitățile sale speciale și mai multe combinații de acțiuni. Fiecare trebuie folosit în funcție de ce se cere la momentul respectiv. Să dau un exemplu, dacă trebuie spart ceva apelăm la Mr. Incredible, dacă trebuie să ajungi la o manetă, sau să faci un pod, apelezi la Elastic Girl și tot așa. Ați prins ideea. La un moment dat ajungi în zone în care trebuie să combini chiar și abilitățile a două personaje pentru a putea trece mai departe în nivel sau de a distruge ceva sau pe cineva. De asemenea, acum poți distruge și folosi și obiecte din mediul înconjurător.

Elementele noi le afli pe parcursul misiunii cu Underminer fiind și un fel de tutorial al jocului. După ce treci de această misiune și ajungi în noua casă lucrurile se ramifică și mai mult, dpdv al gameplay-ului. Din prima ești lovit cu un Free Mode care-ți oferă (oarecum) libertatea unui open world. Îți alegi ce misiuni vrei și le completezi în ordinea preferată, cumva, în paralel, dezvoltându-se și povestea principală. Lucrurile devin chiar interesante și dacă la început priveam jocul și-l comparam cu titlurile anterioare LEGO, va începe ceva ce ar putea fi comparat cu Grand Theft Auto datorită și posibilității de a folosi anumite vehicule (motocicletă, dube, mașini) în anumite cazuri/misiuni. Se simte o oarecare libertate de mișcare.

Misiunile în oraș sunt anunțate sub formă de Breaking News la TV și ai acces la hartă unde-ți poți alege de care să te ocupi. Fiecare misiune îndeplinită cu succes va genera altele noi și va continua în paralel cu povestea principală. În fiecare misiune există șansa să ți se alăture personaje noi, fie că sunt membri familiei, fie că sunt alte personaje întânite în joc și de multe ori va trebui să cooperezi cu acestea pentru a-ți atinge scopul.

Pe tot parcursul jocului vei putea colecta fel de fel de cubulețe LEGO, iar fiecare misiune terminată cu succes te va răsplăti cu un cubuleț de aur și deblocarea mai multor personaje din joc, iar odată strâns un anumit număr de cubulețe poți debloca chiar și personaje surpriză (deseori din universul Disney și Marvel).

scopul primordial este să salvezi lumea… sau cel puțin să o faci mai bună

Tot jucând m-am văzut prins și tot voiam să avansez cât mai mult, un element important fiind și diversitatea misiunilor și al gameplay-ului care nu te lasă deloc să te plictisești. Pe lângă că poți conduce fel de fel de vehicule, sunt misiuni de făcut în subteran, într-un tren aflat în mișcare sau care implică diverse de personaje pitorești plus multe multe alte chestii. Umorul este și el omniprezent, iar ca oricare joc/film/serial/bandă desenată cu supereroi scopul primordial este să salvezi lumea… sau cel puțin să o faci mai bună.

Tehnic

Din punct de vedere tehnic, ca aspect vizual, motorul grafic nu e cine știe ce capodoperă dar important e că funcționează perfect nefiind cazul de glitch-uri sau bug-uri, personal lovindu-mă doar de o singură situație în care, Bob, prins între o dubă și un cart de înghețată, nu mai putea ieși de acolo sub nicio formă. A fost nevoie să reiau misiunea pentru a scăpa de situația frustrantă. Dpdv al sunetului și muzicii (pe care am lăudat-o în meniu) situația este, de asemenea, una neieșită cu nimic din comun. Efectele sunt ok, muzica alterează în funcție de acțiunile de pe ecran. Nimic de subliniat. Ecranul de încărcare (loading) atunci când intri în joc, între misiuni sau când încarci o salvare, este un pic cam mare dar este bine măcar că rulează un fel de animație cu orașul în miniatură și te face să uiți că aștepți.

Concluzie

Pentru un joc de la LEGO, TT Games pare că vrea să ofere fanilor mai mult și cred că o face bine. Am început jocul cu fără prea multe așteptări și am avut surpriza să mă trezesc prins în acțiune mai mult decât mă așteptam, ceea ce e un lucru demn de admirat, dar pe deoparte avem în față un joc care se depărtează ușor de un joc dedicat celor (mai) mici și tinde să aibă ca target publicul familiarizat cu o complexitate cel puțin medie în jocuri. Elementele RPG, varietatea de posibilități de colecționare și schimbul și combinațiile dintre personaje dovedesc că jocul își caută și jucători cu vârste mai mari decât cum ne-a obișnuit seria de jocuri de la LEGO.

Mulțumesc Best Distribution.

LEGO The Incredibles este disponibil acum în toată lumea și-l puteți cumpăra în format retail sau digital din GameShop.ro sau din magazinele PlayStation, Microsoft și Nintendo.

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.