A început Lună Plină – un festival atipic

0
1017
Ascultă acest articol


Ediția a 7-a a Festivalului de Film Horror&Fantastic Lună Plină a început ieri în Biertan, județul Sibiu. Până duminică, 12 august, Biertanul va găzdui iubitorii de filme de gen, care vor avea parte de experiențe înfricoșătoare în sălile de cinema și priveliști de vis și activități de relaxare în afara lor. Cum se împacă cele două lucruri? “Este un festival atipic”, povestește Oana Giurgiu, directorul festivalului. “Lună Plină e altfel, descoperi Transilvania din miezul ei. Suntem aici în centrul țării, dacă pui un ac se învârte România în jurul lui. Și e fascinant cum începe să capete viață satul în prima zi de festival. Deodată vezi cum se umple de oameni care clar sunt pasionați de filme de groază dacă bat drumul până aici, în locul ăsta ușor ascuns. Cumva asta funcționează în ambele direcții și faptul că festivalul ăsta e unul eminamente rural e punctul lui forte. Unii oameni descoperă filmele astea la noi la festival de dragul locului, precum și invers, cei care iubesc fimul de gen ajung aici și se îndrăgostesc de loc.”

În cele patru locații ale festivalului (două grădini în aer liber și două săli), spectatorii vor putea viziona zilele următoare scurtmetraje și lungmetraje de groază proiectate în premieră în România, un maraton care a marcat copilăriile multor amatori ai genului: filmele cu păpușa Chucky, Child’s Play, aniversatul și nemuritorul Halloween și nelipsitul Rocky Horror Picture Show. Programul complet este aici.

Evenimente speciale de neratat sunt cine-concertul CelloFun, care anul acesta vin la Lună Plină cu o premieră absolută, filmul german Studentul din Praga, practic episodul pilot al genului horror, care datează din 1913. Traducerea va fi realizată la Irina Margareta Nistor, pentru al doilea an prezentă la festival. Mai multe detalii, aici.

Un alt eveniment în premieră va fi concertul de orgă din Biserica Evanghelică din Biertan, susținut de organistul italian Michele Bravin. “Suntem într-un sat cu un monument Unesco și nu poți să-l ignori, trebuie să-l pui în valoare. Le propui oamenilor să descopere absolut tot, de la împrejurimi cu ture de bicicletă, până la concerte de orgă în biserică. De asta ziceam că e atipic festivalul Lună Plină pentru un festival de gen.”, mai spune Oana Giurgiu. Mai multe detalii, aici.

Activitățile cu care vizitatorii fideli s-au obișnuit deja, au început și ele. Escape Room-ul The Dungeon a avut deja primii vizitatori și va fi deschis până duminică seara. Ghost hunt-ul este pregătit și va demara astăzi iar echipele vor încerca să descopere secretul cufărului în care este întemnițat spiritul Proiecționstului Posedat. Iar bicicliștii care se vor aventura într-un tur magic al satelor săsești vor porni sâmbătă, dis de dimineață.

Terasa La Țăruș este loc de veselie și muzică bună adusă de cei doi DJ: DJ Indjstione și Andrei Puiu, dar și gazda Foc și Groază, focul de tabără unde vineri și sămbătă seara se vor lectura scenarii și povești înfiorătoare.

Cinefilii au la dispoziție, pentru cazare, pensiunile din zonă, dar și o zonă de camping.

Bilete și abonamente pot fi achiziționate pe: https://eventbook.ro/program/luna-plina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.