Ascultă acest articol


Vampyr este un action-RPG venit de la Dontnod Entertainment, studio-ul care a produs hitul narativ Life is Strange. Deși sună neașteptat să producă un joc care să se simtă mai mult ca un urmaș spiritual al lui Vampire The Masquerade Bloodlines, punctele forte ale acestuia și ingeniozitatea stă tot în elementele narative și luarea de decizii care au consecințe.

Acțiunea jocului are loc în Anglia victoriană, epidemia febrei spaniole reprezentând un cadru pentru această poveste. Personajul principal, Jonathan Reid, este un chirurg englez respectat și paradoxal, el devine vampirul controlat de jucător. Având aceste două… caracteristici, odată ce Reid este invitat să își continue practica, jocul devine unul de moralitate. Poți fi medicul care meșterește tratamente pentru pacienți și le ameliorează bolile, sau, firește, poți alege calea vampirismului și să decimezi populația Londrei. Aceste acțiuni au consecințe, așa cum am spus și mai sus, iar în elementul RPG de skilluri este integrat și un fel de recensământ pe zone, acțiunile afectând orașul, anumite questuri, în ciuda momentului impulsiv și satisfăcător de a exsangvina oamenii întâlniți în timpul jocului.

În privința personajelor întâlnite prin Londra, observăm tot mai multe paralele cu Life Is Strange. Fiecare NPC are povestea lui, poți debloca informații suplimentare despre majoritatea și sunt inteligent construite, de la pacienta stereotip care deși primește toată atenția posibilă urlă constant despre incompetența cadrelor medicale (da, firește că i-am luat gâtul la un dublu piercing) până la personaje de origine română, găsind chiar trei în timpul a 20 de minute de joc. Aici vreau să laud echipa actorilor care au tras vocile personajelor, pentru că un anumit Darius Petrescu aproape că m-a păcălit că ar fi jucat de un român. În afara vocilor, muzica jocului este demențială și de multe ori mă mai surprind că o mai pornesc pentru a rula pe fundal în timpul altor activități. Atenția la detalii este foarte bună, deşi am scăpat spoilerul legat de personaje româneşti, tot vă va surprinde felul în care românii sunt introduşi în poveste. Din păcate, povestea în sine nu evoluează în cine știe ce mod neașteptat, iar la cât de ofertant este mi-aș fi dorit să văd mai mult.

Partea de acțiune a jocului este un pic haotică şi de multe ori trebuie să te gândeşti bine înainte de a merge într-o zonă cu inamici de nivel mai mare, pentru că sistemul de progres este destul de lent şi de multe ori te obligă să recurgi la vampirismul mai sus amintit. Creşterea în nivel nu este automată, ci trebuie ajuns în anumite safe zone-uri pentru asta, iar în aceste locuri poți să îți upgradezi armele, pregăti medicamente în funcție de nivel şi cunoştiințe iar în momentul atribuirii skillurilor este bine de ştiut că acestea nu sunt bine echilibrate, anumite tipuri de atac fiind mult mai puțin eficiente decât majoritatea. Asta îmi pare cel mai mare minus al jocului, personal recomand ca jocul să fie savurat cu un controller pentru o acuratețe mai mare a atacurilor.

Recunosc, sunt subiectivă cu jocul ăsta deoarece combinația vampirism, medicină și perioada victoriană sunt niște subiecte care mă atrag enorm și sunt genul de om care a adorat să stea de vorbă cu toți locuitorii Londrei. Aș fi vrut un joc mai lung, dar din punct de vedere narativ consider că este o idee bună faptul că Fox21 a obținut drepturile pentru a crea un serial bazat pe Vampyr. În general sunt sceptică atunci când vine vorba de adaptări în mediul TV/film, dar cu un timp extins alocat, fiind vorba de mediul TV, este posibil ca serialul să mimeze frumos atmosfera jocului.

Mulțumesc Best Distribution.

Vampyr este disponibil acum în toată lumea și-l puteți cumpăra în format retail sau digital din GameShop.ro sau din magazinele PlayStation, Microsoft și Steam.

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.