Municipiul Târgoviște intră în Centenarul Filmului Românesc

0
972
Ascultă acest articol


Caravana Centenarului Filmului Românesc ajunge duminică, 2 decembrie, la Târgoviște, în incinta Teatrului „Tony Bulandra”. Începând cu ora 16.00, pe marele ecran, va rula documentarul AGERPRES Marea Unire: România, la 100 de ani, iar de la ora 18.30 va fi proiectat filmul Trenul fantomă, în regia lui Jean Mihail și Ludvic Lazăr.

La finalul proiecției, Irina-Margareta Nistor, invitatul special al evenimentului, va răspunde curiozităților publicului.

Evenimentele Centenarului Filmului Românesc la Târgoviște sunt realizate în parteneriat cu Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște și Primăria Municipiului Târgoviște.

DESPRE FILME

Trenul fantomă (1933)
Regizor: Jean Mihail, Ludovic Lazăr
Durată: 70 minute
Gen: Thriller
Rating: Nerecomandat copiilor cu vârsta sub 12 ani
Distribuție: Tony Bulandra, Gheorghe Storin, Lisette Verea, Stroe Atanasiu, Renée-Annie, Dida Solomon-Calimachi, Marcel Enescu, Gheorghe Paunescu

Ecranizare a piesei cu același nume de Arnold Ridley, apărută în 1923, și ecranizată de mai multe ori, povestea are înclinații către o istorie polițistă, presărată inclusiv cu umor și cu un simț al esteticului pur, definit de începuturile unei evoluții vertiginoase a cinematografiei.

Parcursul unui tren care transportă alcool de contrabandă, învăluit într-o legendă mistică, este plasat în decorul unei gări din SUA, unde, într-o noapte cu ploi torențiale, actori de mare talie au realizat versiunea românească al unui film de referință.

DOCUMENTARUL AGERPRES „ROMÂNIA LA 100 DE ANI” VA FI PROIECTAT LA TÂRGOVIȘTE

Co-organizator al evenimentului – AGERPRES – va prezenta în deschiderea evenimentelor, documentarul dedicat Centenarului României, Marea Unire: România la 100 de ani. Redacţia Video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor. Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.
Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul Marea Unire – România, la 100 de ani este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.

Intrarea la proiecții este liberă, în limita locurilor disponibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.