Pe 4 noiembrie 2022, la Muzeul Național Cotroceni (Salon Cerchez) a avut loc evenimentul de închidere a Caravanei Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria. Proiectul a fost inițiat de Asociația Artis din Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, sub auspiciile Familiei Regale a României, la 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria. Caravana a ajuns în perioada mai-octombrie 2022 în 23 de localități din România și Republica Moldova, unde au avut loc proiecții de film istoric și unde a fost prezentată expoziția de fotografie 1922. Anul Încoronării (curator Nicolae Pepene).

 La evenimentul organizat la Muzeul Național Cotroceni au participat ambasadorii proiectului, parteneri, istorici, producători, regizori, actori și alte personalități. Spectatorii au urmărit filmul documentar Regele Mihai – Drumul către casă (regizor Trevor Poots) și au admirat expozițiile de la Muzeul Național Cotroceni.

Mihai Chirica (Primarul Municipiului Iași): „Există în România câteva orașe de poveste pentru istoria țării noastre – orașul Iași și orașul Alba-Iulia. Împreună am scris și am rescris istoria acestei națiuni. Iașul a început în 2016, a continuat împreună cu Alba-Iulia în 2018 și am închis împreună în anul 2022, prin Caravana Încoronării Regelui, Centenarul României Mari. Mulțumesc tuturor celor implicați, mulțumesc celor care au dat atenție acestor evenimente și credem noi că, după 100 de ani, Iașul și Alba-Iulia vor rămâne stindardele Marii Uniri”.

Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema): „A fost o experiență extraordinară, pentru că, la rândul meu, cred că am învățat și mai multă istorie. (…) Călătoria noastră a fost una lungă și foarte frumoasă, care nu a avut niciun fel de bariere, de generații sau de timp și chiar și din punct de vedere geografic, distanțele nu mai păreau atât de mari. Am fost în școli, licee și în facultăți și peste tot era extrem de înduioșător că atât elevii, cât și profesorii puneau întrebări și erau la fel de interesați de filmele cu care am călătorit. Mai mult decât atât, interesul celor care vedeau filmele m-a impresionat foarte mult. A fost unul dintre cele mai interesante proiecte și foarte tulburător. Am trăit Încoronarea în fiecare clipă și am descoperit împreună o altă generație, o altă fațetă a României”.

Adrian Cioroianu  (Istoric, ambasador): „Mulțumesc domnului Giurgia și acestui proiect pentru minunatele licee pe care le-am vizitat. Vedeţi dumneavoastră, România Mare era o Românie rurală. Cea pe care o vizita Regina Maria şi Regele Ferdinand, era o Românie preponderent rurală. Noi acum am mers numai prin oraşe. Ăsta-i adevărul. Sigur că este o evoluţie, în timp. La noi, momentul de fractură este 1985, repet 1985, când populaţia urbană a devenit egală celei rurale. E mult mai comod să mergi prin oraşele ţării, dar tare mă tem că un astfel de proiect ar trebui dus şi dincolo de limita oraşelor. Şi n-aveţi idee bucuria acelor copii cărora, dintr-o dată, istoria li se părea altfel. Pentru că, dat fiind numărul mic de ore de istorie din şcoală, copiii rămân cu impresia că e un fel de carte de telefoane istoria: multe nume, multe date, cine să-şi piardă vremea cu ele. Pe când povestea din spatele acelor nume şi date se vede foarte clar prin aceste filme”.

Nicolae Pepene (Istoric, ambasador): „Acest proiect a avut o medie de vârstă sub 20 de ani, ne-am adresat în primul rând elevilor și studenților, dar mai ales elevilor. Ne aducem aminte cu drag şi cu mândrie discursul Regelui din Parlamentul României, când a spus ceva care sunt convins că va rămâne nemuritor – că a luat istoria cu împrumut de la copii şi de la nepoţi. Cumva, cam asta s-a întâmplat cu acest Centenar. Acum 100 de ani, Regele Ferdinand, Regina Maria, Armata Română, chiar şi clasa politică, cu toate păcatele ei, au luat cu împrumut o ţară de la noi. Şi, iată, ne lasă această aniversare. Oare ce lăsăm noi pentru cei care, peste 100 de ani, se vor gândi ce a fost România anului 2022? Sunt extrem de mândru că am făcut parte din acest proiect. Ce a reușit Asociația Artis să facă a fost ca un fel de as din mânecă, pentru că doar ei s-au gândit să ducă Centenarul la cei care trebuie să învețe sau cel puțin să vadă unde greșim noi, să prețuiască istoria României, pentru că avem destule momente cu care trebuie să ne mândrim, respectiv la copiii noștri, la elevii noștri”.

Liviu Sebastian Jicman (președinte al Institutului Cultural Român): „Este o iniţiativă foarte bună, foarte importantă şi, de aceea, Institutul Cultural Român s-a alăturat. Aţi ajuns, cu sprijinul ambasadorilor proiectului, în foarte multe locuri în România şi nu doar în România. Cum spuneam şi la întâlnirea noastră de la Iaşi, îmi doresc să mergem chiar mai departe. (…) Proiectul poate fi prezentat peste hotare, astfel încât străinii să afle mai multe despre România şi despre istoria noastră, care ne leagă, de fapt, cu istoria celorlalte naţiuni europene. Cred că acest proiect este o foarte bună legătură între culturile europene dintre care România face parte”.

Ștefania Dinu (director general adjunct al Muzeului Naţional Cotroceni): „Salonul Cerchez este un martor al evenimentelor de acum 100 de ani, Încoronarea Suveranilor României Mari, pentru că în acele zile invitații străini de rang înalt au fost cazați, la dorința Reginei Maria, aici, la Palatul Cotroceni”.

Cristina Popescu (director general Romfilatelia): „Marca poștală leagă foarte multe prietenii. Transferul timbrului, a imaginii în spațiul public, care ajunge foarte rapid în mentalul colectiv, nu face decât să transfere, de fapt, mesaje care rămân în istorie, în patrimoniul filatelic național”.

 Cifre la final de proiect

În perioada 12 mai-20 octombrie 2022, Caravana Centenarul Încoronării a poposit în 23 de localități din țară și din Republica Moldova, parcurgând 6.500 de km, a organizat 28 de lecții de istorie, care au adunat 6.000 de spectatori (elevi, studenți, profesori și pasionați de istorie).

Proiectul a avut un ecou național și internațional important, adunând peste 40 de instituții partenere, dintre care 14 Inspectorate Școlare Județene. Pe lângă ambasadorii proiectului, la cele 28 de lecții de istorie au luat parte peste 40 de invitați speciali (istorici, specialiști, profesori). Au fost trimise peste 20 de comunicate de presă, care au informat cu privire la evenimentele din cadrul proiectului. În ceea ce privește diseminarea informației, proiectul a avut 300 de apariții în presă (intervenții tv, radio, articole în presa locală, națională și internațională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.