Ascultă acest articol

În zilele noastre este extrem de important să ai o asigurare de locuință și de bunuri, iar celora care le pasă de cele din urmă, folosesc fel de fel de metode de securitate și supraveghere. Cu acest lucru în minte am găsit o soluție ieftină, ușoară și rapidă de supraveghere.

În rândurile care urmează vom vorbi despre Tenda C50+ HD PTZ Wireless Camera – o cameră mică și mobilă care poate fi instalată în casă pentru a monitoriza intrările prin enfracție, dar și pentru a-i avea pe copii/animăluțe sub supraveghere atunci când sunt, să spunem, în curte, iar părinții sunt în casă.

Cei de la Tenda se ocupă în mare parte de rețelistică și au o gamă extinsă de produse precum routere, modemuri și alte asemenea și se pare că prind teren și când vine vorba de supraveghere, la un nivel semi-profesional. Spun “semi-profesional” pentru că echipamentele sunt compacte, ușor de lucrat cu ele și sunt disponibile oricui la un preț modest.

Pachet

Cutia Tenda C50+ HD PTZ Wireless Camera are dimensiuni reduse, iar pe ambalaj sunt scoase în evidență atuurile produsului și faptul că e ușor de folosit și instalat. Vom vedea mai jos dacă așa este.

În cutie găsim camera, un cablu USB și un alimentator de priză la care se conectează acesta, un căpăcel pentru a acoperi partea de jos a camerei și un manual de instalare și utilizare. Găsim, de asemenea și două dibluri cu cuie pentru prinderea de perete.

Aspect

Camera în sine este incredibil de micuță și elegantă (spre deosebire de camerele de supraveghere clasice) și are finisaje frumoase. Combinația de culori alb și negru predomină, pe față având sigla Tenda, iar camera în sine este înconjurată de un plastic negru, deasupra ei fiind senzorul de mișcare, iar în jurul ei cei pentru vedere de noapte. Pe una din laturile sferei cu camera, avem și un slot micuț pentru card SD.

Materialul folosit este plastic tare, iar partea de fixare a sferei pe suport este mobilă pentru a putea permite camerei să se rotească atât sus/jos cât și stânga/dreapta. Pentru a funcționa trebuie să stea în permanență alimentată. Pe sferă observăm și câteva găurele mici – microfon și difuzor. Un LED de stare se află, de asemenea, încorporat în sferă și luminează șters.

Pe spatele suportului care susține sfera, avem posibilitatea să atașăm un trepied, sau mini trepied și găsim și găuri de fixare de perete cu ajutorul celor două dibluri din pachet. Dacă vrem, pur și simplu, să poziționăm camera pe o suprafață, se montează căpăcelul de plastic din pachet și este gata de folosință. Pe suport găsim portul de conectare la alimentator via cablu micro-USB și un buton de Reset.

Tehnic

Primul lucru, cel mai important, este să aflăm “ce știe să facă/de ce e în stare?”, iar Tenda C50+ HD PTZ Wireless Camera bifează multe căsuțe când vine vorba de securitate, fiabilitate și funcționabilitate. Care sunt acestea?

Camera cântărește 0.176Kg și are dimensiunile de 103x112x131mm, iar în interior avem un procesor Anyka AK3918E și 0.5GB RAM capabil să redea imaginea și să întregistreze la rezoluția 720p la 25fps, dar și în mod SD. Sfera cu camera se poate roti pe orizontală la 355 grade și pe verticală la 120 de grade și dispune de microfon și difuzor, putând atât să auzi ce se întâmplă în jurul camerei, live sau în înregistrare, respectiv să și vorbești remote, iar camera să redea sunetul.

Înregistrarea se poate face pe un card SD/TF cu până la maxim 128GB (aproximativ 800 ore de înregistare), iar conectarea se face via Wi-Fi (802.11b/g/n, 2.4G) la rețeaua internă. Dispune de un senzor de mișcare și senzori pentru vederea pe timp de noapte care “bat” pe o distanță de 10 metri via IR-LED. Supravegherea are loc prin dispozitive mobile legate la rețeaua Wi-Fi la care este conectată și camera via o aplicație TendaEye disponibilă pentru iOS și Android.

Aplicația

Aplicația TendaEye, ajunsă la versiunea 3.1, se descarcă rapid in App Store și Google Play și după instalare trebuie să urmezi câțiva pași pentru a conecta camera la aplicație. Îndrumările le găsești, detaliate și în instrucțiunile din pachet. De îndată ce conectezi camera la aplicație și aplicația la rețeaua Wi-Fi internă, totul este pregătit. Odată ce ai apăsat pe un buton de pe sferă, o voce te va ajuta cu conectarea.

Aplicația este simplă și ușor de lucrat cu ea și suportă mai multe camere conectate în același timp. Ele sunt aranjate în ordinea preferată de utilizator și folosite după bunul plac. Odată aleasă camera și pornit Live Feed-ul ai posibilitatea a o roti (direct cu slide pe ecran în modul landscape și prin 4 săgeți direcționale în modul portret), de a face captură sau a de a filma în SD sau HD. Vei auzi pe mobil tot ce se întâmplă în jurul camerei și vei putea comunica, la rândul tău cu cei de lângă cameră via mobil.

Revenind la meniul aplicației, acolo pot fi revăzute imaginile și filmările cu camera și se pot configura/re-configura anumite aspecte la rețea și Wi-Fi, dar și modifica opțiunile de înregistrare. Atunci când camera este programată să înregistreze, se pot face modificări la aria activă care va declașa înregistrarea. Mai pe scurt, poți seta o zonă anume care vrei să fie detectată de cameră pentru ca ea să se activeze și să înceapă să înregistreze. Înregistrarea se va face atâta timp cât este detectată mișcare în acea zonă activă sau va continua până este oprită. Utilizatorul alege.

Teste

Prima impresie a fost foarte bună gândindu-mă nu numai la posibilitatea de supraveghere când nu te afli acasă, dar și la posibilitatea de a folosi dispozitivul în caz că ai un copil mic, sau unul mai năzdrăvan sau chiar și un animăluț mai obraznic. Practic instalarea ar fi trebuit să decurgă în doi pași și trei mișcări, dar nu am nimerit-o eu din prima. Mi-am dat seama un pic cam târziu, că, odată după ce am instalat aplicația, trebuie să conectez întâi mobilul via wireless la cameră apoi să conectez totul la rețeaua Wi-Fi internă. Rezolvat într-un sfârșit și am poziționat de test camera în camera fetiței. Avem și o pisicuță, iar mare a fost surpriza când cei doi se jucau în cameră să-i sperii transmițând un mesaj de pe mobil și redat de camera montată fără ca ei să știe. Ideea e că transmisiunea video-audio decurge fără probleme, dar, cum e normal, are un mic lag.

Am montat un card de 32GB pe cameră și am lăsat-o nopți la rând pornită selectând să supravegheze o anumită zonă din cameră, pisica fiind cobaiul. Ziua, la trezire, înregistrările au apărut și am putut vedea de câte ori a trecut pisica prin zona selectată, în întuneric. Așadar, supravegherea a decurs cum nu se poate mai corect și fluent.

Calitatea înregistrării în HD (720p) și a sunetului (și redarea prin difuzor) este de nivel mediu spre bun, luând în considerare acest dispozitiv mic de supraveghere. Imaginile se văd bine, sunetul nu este distorsionat, atât în modul Live cât și în înregistrări.

Pe lângă că este capabil de supravegherea unei locuințe atât în scop infracțional cât și pentru copiii/animăluțe, văd o utilitate și mai crescută pentru dispozitiv pentru cei care locuiesc la case cu curte. Plasarea camerei în interior, la geam, ar ajuta mult să vezi ce se întâmplă în curte, sau, de ce nu, în garaj. Nu am găsit mențiuni că ar putea fi instalată și afară, deci nu am testat acest aspect.

Concluzie

Primele impresii au fost foarte bune căci am avut de a face cu un produs de dimensiuni foarte reduse, fiabil, rapid și foarte important – ușor de folosit. Găsesc foarte util acest device de supraveghere pe care-l poți folosi în mai multe scenarii și care nu dezamăgește niciodată. Pentru că tot casele inteligente sunt din ce în ce mai populare la ora actuală, cu un astfel de device poți acoperi cu brio necesitățile care țin de securitatea atât a bunurilor cât și pe partea de supravegherea pentru copiii sau animale de companie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.