Ascultă acest articol

În cadrul festivalului Serile Filmului Românesc (SFR) va fi lansat primul album foto dedicat vizitei Papei Francisc în România. Albumul se intitulează Papa Francisc în Grădina Maicii Domnului și este publicat de Editura Integral. Autor este fotograful Cristian Radu Nema, invitat în cadrul festivalului cu o producție despre caietele lui Mihai Eminescu, proiectat în ziua în care ne amintim de marele poet.

Evenimentul de lansare va avea loc la Primăria Municipiului Iași, vineri, 14 iunie, de la ora 12.00. Vor participa: Cristian Radu Nema (autor), dr. Costel Postolache (director Editura Integral), Primarul Mihai Chirica, organizatorii SFR.
Iașul va fi prezent în album cu o fotografie realizată de Andrei Cucu, în care Sanctitatea Sa Papa Francisc este întâmpinat de către Primarul Mihai Chirica pe Aeroportul Iași.

Vizita Papei Francisc în România a făcut ca țara noastră să fie, pentru câteva zile, centrul atenției mondiale. Cu siguranță, cele trei zile ale anului 2019, 31 mai – 2 iunie, vor rămâne pentru totdeauna în istoria noastră, ca țară, ca popor creștin și mai ales ortodox, dar și pentru întreaga lume, fiind un eveniment de rezonanță semnificativă atât pe plan politic, social, religios cât și cultural. În acest context, în calitate de fotograf acreditat la eveniment, am avut șansa de a realiza un set de fotografii ale întâmplărilor desfășurate, precum și câteva portrete, instantanee cu Suveranul Pontif. În urma unei munci de echipă extrem de laborioase, la patru zile după terminarea acestei vizite am reușit să realizăm un album fotografic în condiții tipografice deosebite, ce ilustrează cele trei zile ale vizitei. (Cristian Radu Nema)

PAPA FRANCISC ÎN GRĂDINA MAICII DOMNULUI – prefață

Prezența unui Suveran Pontif în România este, fără îndoială, un eveniment ce aparține istoriei, nu doar contemporaneității. Când ajunge într-o țară cu profunde rădăcini creștine și ortodoxe, Servitorul Servitorilor lui Dumnezeu, Patriarhul Occidentului sau chiar Succesorul Sfântului Petru, așa cum sunt unele dintre titlurile Sale, importanța evenimentului capătă proporții pe care nu le poate cuantifica nimeni, și nici descrie. Fie că este un oficial, o față bisericească, un credincios, un fotograf sau un simplu martor al trăirilor.

Ca și în cazul Regilor, Papa este un trimis al lui Dumnezeu. Iar în jurul său, calitatea celorlați dispare, ei rămânând doar martori ai unui moment cât o eternitate.

Dincolo de semnificații, toți cei prezenți la această venire au fost pentru câteva zile doar creștini, prin gândurile lor. Și atât. Nu au fost greco-catolici, nici ortodocși, nici catolici sau alte religii. Au fost creștini. Au fost frați si surori, așa cum Papa i-a numit mereu. Au zâmbit, au primit speranțe, au primit bucurie. Au oferit, la rândul lor, această bucurie, zâmbete și speranțe, Papei.

Ca orice vizită oficială, autoritățile Statului, prin însuși Președintele României au fost gazde în toate locurile vizitate de către Papa Francisc. Începând de la sosirea Sa pe aeroportul românesc, fiind primit mai apoi de Președinte la Palatul Cotroceni sau de Patriarhul Daniel la Catedrala Mântuirii Neamului.

Sunt foarte puțini însă cei care cunosc contextul istoric și religios în profunzime. Semnificațiile sunt foarte pătrunzătoare. Istoria României prin prisma Ortodoxiei începe tot atunci, în Noul Testament, odată cu venirea Mântuitorului. Sfântul Andrei a adus Ortodoxia pe meleagurile noastre. Noi suntem urmașii Sfântului Apostol Andrei, iar Andrei este fratele lui Petru, Sfântul Petru, considerat primul Papă. Influențele Imperiilor asupra teritoriului nostru au fost decisive: Influența Imperiului Austro-Ungar din sec. al XVII-lea are repercursiuni până în zilele noastre, influența evenimentelor din timpul celor două Războaie Mondiale și, în fine, influența comunismului.
Nu va cunoaște însă nimeni Adevărul despre ceea ce s-a întâmplat și de ce în aceste trei zile. Cu siguranță mesajul prezenței Sale este complex, atât din punct de vedere politic, religios, social și cultural. Însă in imagini, niciunul dintre aceste aspecte nu se regăsește. Pentru că imaginea este sinceră, și oglindește privirile. Oglindește stările și redă trăirea. Trăirea nu este influențată de nimic, ea are loc pur și simplu. Fotografia este una dintre artele care redau cel mai echilibrat un moment al prezentului. Și îl zidește în eternitate. Paradoxal însă, o face în cel mai subiectiv mod posibil. Pentru că este modul în care l-am privit pe Papă, atunci când a rostit Tatăl Nostru, atât Ortodox cât și Catolic, atunci când a spus Hristos a înviat! ortodocșilor prezenți în curtea Catedralei Naționale, sau atunci cât a mers la pas alături de Patriarhul românilor. Deși am avut șansa să fiu în prezența unor înalte fețe bisericești de-a lungul timpului, sau, în alte momente ale unșilor lui Dumnezeu, capete încoronate ale lumii, în aceste trei zile a fost altfel.

De această dată am fost eu și Papa. Un moment pe care voi încerca să mi-l descriu și să îl înțeleg zeci de ani de-acum încolo, însă nu voi reuși niciodată ..

CRISTIAN RADU NEMA

Cristian Radu Nema este extrem de cunoscut, atât în străinătate, cât și în țară. El este singurul fotograf român acreditat pe Covorul Roșu la Festivalul de Film de la Cannes, dar și discipol de-al lui Sergiu Nicolaescu. La doar 31 de ani ai săi, Cristian a cunoscut oameni importanți, se învârte printre cele mai tari staruri internaționale și, da, l-a cunoscut bine pe Regele Mihai. Tânărul român a lansat Mihai I Amurg Regal, singura carte de fotografie, din România, cu Regele Mihai. În album se regăsesc 170 fotografii exclusive, semnate de un singur autor: Cristian Radu Nema.

Festivalul SFR este partener de lansare a albumului Papa Francisc în Grădina Maicii Domnului, album apărut la Editura Integral în 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.