Ascultă acest articol


Sony este popular în lume în domeniul audio-vizualului, iar gama dedicată gaming-ului, sau mai corect spus, consola PlayStation, a fost încoronată de multe ori ca fiind cea mai bună și ce-a mai cumpărată în toată lumea.

Succesul televizoarelor sale și a tehnologiilor pentru acesta, dar și componenta audio excelentă implementată în diverse dispozitive proprietare (cu tot cu tehnologii) aveau să se unească pentru a aduce Sony pe piața telefoanelor mobile și a smartphone-urilor. Sony a debutat cu ceva vreme în urmă și pe piața mobilelor cu seria sa, Xperia, creîndu-și rapid un renume și aici și a continuat să-și mențină fanii și să evolueze de-a lungul timpului. Seria Xperia s-a dezvoltat și updatat și a ajuns la Sony Xperia 10 Plus despre care vă vom vorbi în rândurile următoare.

Pachet

Cutia albă, de dimensiuni reduse, simplă, pe care găsim foarte puțin text – denumirea modelului și câteva detalii despre harware și tehnologii suportate – ascunde numai componente negre: smartphone-ul Xperia 10 Plus, cablu de date USB – USB-C, o pereche de căști și alimentatorul de priză. Găsim, bineînțeles și o carte cu instrucțiuni și un ghid rapid de umblat cu SIM-urile – device-ul este dual-sim.

Personal mi-a plăcut dintotdeauna simplitatea și abstractul când vine vorba de ambalajele produselor. Consider că este mult mai atrăgător așa decât un pachet mare încărcat cu foarte multe detalii. Sony a păstrat acea simplitate pentru smartphone-urile Xperia, dar în același timp și contrastul dintre culorile ambalajului și a componentelor sale.

Aspect

Aspectul este acel element care poate face diferența dintre un produs de succes și unul care trece neobservat, al doilea element fiind hardware-ul. Vom vorbi întâi de aspect, iar Sony Xperia 10 Plus este cât se poate de arătos și are toate atuurile să concureze cu orice smartphone, din gama sa, de pe piață.

În partea din față avem display-ul cu bezele (bezels) destul de subțiri, fără nici un buton fizic, iar în partea de sus avem camera, senzorii și difuzorul, iar pe spate avem pe mijloc sigla Sony, logo-ul NFC, cele două camere și, deasupra, LED-ul Flash. În partea de jos avem logo-ul XPERIA.

Pe latura din stânga avem, în stilul clasic, un sertar cu cele două SIM-uri și un căpăcel de cauciuc care îl astupă, atunci când este închis. Pe latura din dreapta avum butonul On/Off, sezorul de amprente și cele două butoane de volum +/_.

Pe latura de sus avem jack-ul pentru căști și microfon (handsfree), iar pe latura de jos avem, între cele două difuzoare stereo, portul USB-C pentru încărcare și transfer de date.

Carcasa este confecționată dintr-un plastic tare, cu colțuri rotunjite, iar chiar dacă display-ul este lung, grosimea de doar 8.3mm și greutatea de doar 180gr îl face se simtă și să arate grozav în palmă. Ca o concluzie d.p.d.v. al aspectului, SX10+ merită o notă mare.

Hardware

Să vorbim, așadar, despre al doilea element important al unui smartphone de succes și anume capacitățile hardware. SX10+ are dimensiunile de 73x157x8.3mm și 180gr și iese în evidență prin display-ul său Full HD+, diagonală de 6,5″, cu raportul de aspect de 21:9, protejat de Corning Gorilla Glass 5, dar și prin culoarea sa neagră (se poate opta și pentru Silver, Navy sau Gold).

Memoria internă este de 64GB și are 4GB RAM, iar procesorul este un Qualcomm Snapdragon 636 și GPU-ul Adreno 509. Fiind vorba despre un device Sony, era de așteptat ca pe partea de sunet să stea foarte bine, așadar în cazul nostru este vorba de High-Resolution Audio (DSEE HX, LDAC) cu suport pentru Qualcomm aptX și Radio FM, iar la conectivitate avem NFC, Bluetooth 5.0, A-GNSS (GPS + GLONASS), Wi-Fi IEEE 802.11a/b/g/n (2,4 GHz)/ n(5 GHz)/ ac, iar pe partea de conectare la rețele mobile avem suport pentru 3G și 4G LTE și are 2x SIM.

Pe lângă senzorul de amprentă găsim și mulți senzori precum Accelerometru, Senzor de lumină ambientală, eCompass, Senzor Hall, Magnetometru Contor și Detector de paşi și Senzor de proximitate.

Bateria este de 3.000mAh (Smart Stamina) și are două camere pe spate (de 12 MP cu Senzor de imagine Exmor RS, și de 8 MP cu obiectiv F2.4) cu efect Bokeh și Zoom Optic 2x. Lângă cameră se află un LED Flash, iar camera selfie este de 8 MP cu HDR și obiectiv F2.0.

După cum se observă, laude merg și pe partea de hardware, SX10+ putând concura fără probleme cu alte smartphone-uri din această gamă.

Software și teste

Pe SX10+ rulează Android 9 Pie adaptat de Sony pentru seria Xperia și pot confirma că rulează excelent. Pe lângă micile modificări ale aspectului, Sony aduce, preinstalat, pe device-ul de față antivirusul AVG și oferă suport și tips utilizatorului prin Xperia Assist unde se explică cum funcționează și cum se utilizează aplicații și multe amănunte folositoare.

Din nefericire aplicația dedicată fanilor Xperia, Xperia Lounge, va fi desființată din luna august, iar pe partea de securitate nu lipsește Google Play Protect. Cu aplicații precum Battery Stamina (mangement al bateriei) și nelipsita aplicație dedicată PlayStation, PS App, nu avem cum să uităm că este un device Sony, iar surpriza face să avem chiar și FM Radio și aplicație dedicată.

Pe display avem un shortcut la cele mai utilizate aplicații și poate activa rapid printr-un click pe o bară din partea dreaptă, iar ecranul poate fi divizat ușor pentru multitasking.

Am testat viteza de transfer atât pe WiFi (300Mb maxim), cât și în 4G, iar rezultatele sunt foarte bune:

În browsing și social media SX10+ s-a descurcat impecabil, experiența de utilizare fiind maximă și dacă unii dintre voi (cu mâini mai mici?!) își fac griji că nu vor putea utiliza smartphone-ul cu o singură mână, ei bine Sony s-a gândit și la asta și apăsarea de două ori a butonului virtual de Home, va micșora și afișa conținutul în colțul unde este mâna ta, deci utilizarea va fi simplă.

La fel ca și în cazul de mai sus, experiența urmăririi unui clip YouTube sau ceva pe Netflix, este perfectă mulțumită rației de aspect de 21:9 și a culorilor afișate de display. Cum SX10+ filmează 4K și redarea este fără pată.

Muzica se aude așa cum te aștepți de la un dispozitiv Sony, cel puțin prin niște căști bune căci cele din pachet – care nu sunt intrauriculare – nu se aud nemaipomenit. Difuzoarele își fac treaba, se aud tare, dar nu te aștepta la o experiență 5.1 cu bass și înalte puternice. Dacă te joci cu opțiunile DSEE HX, ClearAudio+, Dynamic Normaliser sau Sound Effects, în funcție de ce faci pe smartphone, sigur găsești calitatea maximă căutată la acest capitol, al sunetului.

Jocurile se comportă excelent pe SX10+, de la Asphalt-uri și până la jocuri de strategie, aventură sau orice alt gen doriți (ex. Fortnite) – toate merg fluent fără a încinge aproape deloc device-ul.

Bateria este destul de voinică reușind să reziste o zi cu o utilizare moderată constând în apeluri telefonice, browsing, teste, un pic de Netflix și YouTube, un pic de radio și Spotify și câteva minute de jocuri. Mare parte din zi am folosit Social Media. La 8-9%, seara, l-am pus la încărcat la priză cu cablul și alimentatorul său și în aproximativ două ore era gata de atac, la 100%.

Conversațiile se aud clar și partea de mobil funcționează fără pată, iar cei care folosesc mult aplicațiile de video-conferință vor fi mulțumiți.

Camera foto a fost și ea transformată și adaptată pentru Xperia, având suport pentru AR Effect, adaptare automată (destul de rapidă) la mai multe tipuri de mod-uri plus clasicele Portrait, Bokeh, Panorama sau Creative Effect – să enumerăm câteva. Zoom-ul 1x sau 2x este prezent atât la modul fotografie cât și la video și se activează rapid, focus-ul automat făcându-și treaba.

 

Pe de altă parte, camerele de pe spate sunt un pic ieșite în relief, iar dacă nu folosești o husă, când pui smartphone-ul jos, se va sprijini fix în acele camere. Pe lângă că se vor zgâria camerele nici nu poți utiliza display-ul că se balansează în laterale.

Am făcut și noi câteva teste rapide în mod-urile enumerate, inclusiv Night, iar rezultatele le vedeți mai jos cu mențiunea că atât dimensiunile cât și 10% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, dar veți putea clar să vă faceți o idee despre rezultatul original:

Ecran mai mare. Mai multe posibilităţi”

Concluzie

La capitolul aspect, după cum am zis, am numai cuvinte de laudă deși sunt conștient că vor exista opinii precum că device-ul ar fi prea mare, dar în mâna mea este chiar ok. Formele rotunjite, grosimea și greutatea completează aspectul și transformă SX10+ într-un device foarte atrăgător având ca țintă browsing-ul, social media și vizionarea de filme, după cum citează chiar descrierea oficială a SX10+ “Ecran mai mare. Mai multe posibilităţi” dar eu aș plusa că e perfect și pentru ascultat muzică, pe căști mai bune decât cele din pachet, dar și pentru jocuri. Am admirat, de asemenea, și poziționarea cititorului de amprentă (destul de rapid), pe laterala device-ului, putând să-l accesezi rapid cu degetul mare, când folosești mâna dreaptă, respectiv degetul arătător, dacă ești stângaci.

Camera este și ea la înălțime și poți să te bazezi pe ea oricând e vorba de ședințe non-profesionale foto/video, iar bateria chiar dacă nu e ea prea încăpătoare, prin moduri precum cel Stamina, poți stoarce cu cap și ultima picătură de energie într-un timp mai îndelungat decât cel normal de o zi. Dar nu clasăm capitolul acesta la “probleme” căci pus la alimentator sau chiar la laptop/PC la USB 3.0, încărcarea se face destul de rapid.

Sony Xperia 10 Plus îl găsiți și în România la un preț de aproximativ 1.500 lei, configurația din test.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.