Scurtmetraje selectate de adolescenți și cine(dans)concert Karpov not Kasparov cu filme de arhivă la BIDFF

0
1042
Ascultă acest articol


Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, care va avea loc între 4 – 8 septembrie, prezintă filme și performance-uri în premieră la București:

● Midnight Specials – cine(dans)concert cu Karpov not Kasparov, prin proiectul Arhivele Dansului
● Love in the Age of the Virtual – o selecție de filme pentru adolescenți curatoriate de Super! Festivalul de Filme Făcute de Adolescenți
● Emotional Bodies – program curatoriat de Bucharest International Experimental Film Festival și Cinedans
● Cele mai bune filme din cadrul FIVER – Festivalul de film de dans din Madrid – la BIDFF

O selecție inedită de filme de arhivă ce descoperă istorii diverse ale dansului în arii de nișă ale genului cinematografic românesc, curatoriată de Corina Cimpoieru și Bogdan Movileanu, prin proiectul Arhivele Dansului, va fi prezentată într-un cine(dans)concert acompaniat de trupa Karpov not Kasparov, la Centrul Național al Dansului din București, miercuri, 4 septembrie, de la ora 21:00.

Midnight Specials – cine(dans)concert este o radiografie a filmului de dans, prezentată prin 16 producții de arhivă realizate între 1927 și 1972. Unul dintre cele mai așteptate filme din selecție este comedia ”Lache în harem ” (1928, regia Marcel Blossoms) în care vor putea fi urmărite ipostaze efemere ale dansului în sincron cu “noile media” ale filmului mut din anii ’20, interpretate de Elena Penescu Liciu (prim-balerină la Opera din Cluj), alături de trupa de balet a Teatrului Cărăbuș.
Tot la Centrul Național al Dansului din București, pe 7 septembrie, de la ora 20:00, va fi prezentată selecția Emotional Bodies, program curatoriat de Bucharest International Experimental Film Festival și realizat cu susținerea Cinedans. Cinci filme, cinci tipuri de limbaj fizic ce acoperă o plajă de emoții și situații care se întinde de la experiența amară a singurătății la hiperactivitatea din jungla modernă a finanțelor, de la relațiile de familie și între generații la comunitățile post-internet.

O compilație de filme curatoriate în parteneriat cu Ioana Bogdana și Eva Todică de la Super! Festivalul de Filme Făcute de Adolescenți va fi, de asemenea, prezentată în cadrul #BIDFF5. 12 scurtmetraje de dans selectate de adolescenți îi așteaptă pe cei care vor să descopere ce mai înseamnă iubirea în epoca virtuală, când totul se transformă în numere, la Muzeul Țăranului Român, vineri, 6 septembrie, de la ora 16:00, la proiecțiile Love in the Age of the Virtual.

Iubitorii de film de dans pot viziona cele mai bune filme din cadrul Festivalului de Film de Dans – FIVER, sâmbătă, 7 septembrie, de la ora 16:00, la Linotip – Centru Independent Coregrafic. Cinci filme de dans, toate premiate în cadrul festivalului de la Madrid, vor ghida publicului într-o călătorie a emoțiilor extreme și a poveștilor cu ramificații multiple. Selecția de filme este curatoriată chiar de Samuel Retortillo, directorul artistic al FIVER International Screendance Movement, prin Institutul Cervantes.

? Cercetătorii din întreaga lume confirmă: dansul ne aduce împreună! Intră în lumea Bucharest International Dance Film…

Publicată de Bucharest International Dance Film Festival pe Joi, 22 august 2019

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.