În ziua de astăzi președinții de țări au responsabilități imense luând în considerare războaiele, dezastrele naturale și tot ce se întâmplă acum pe glob, dar un președinte, în mod special – un lider al lumii, are responsabilitatea cea mai mare: președintele Statelor Unite ale Americii – Donald Trump. Situații grave au fost și în trecut, în perioada războaielor mondiale, deciziile fiind de viață și de moarte, iar conducători au căzut, s-au ridicat sau au fost înlocuiți.

George Takei as Yamato-San – The Terror _ Season 2, Episode 2 – Photo Credit: Ed Araquel/AMC

Am făcut această paranteză ca o introducere pentru un subiect similar abordat și tratat cu seriozitate în serialul AMC, “The Terror: Infamy” care-l are pe George Takei în rolul lui “Nobuhiro Yamato”, acesta, aflându-se la International Press Junket în Los Angeles, California, pe 30 iulie pentru a discuta scenariul noului sezon “The Terror” a primit o întrebare interesantă la care nu s-a sfiit să dea un răspuns sincer și destul de direct.

Întrebare: Ce ar fi dacă un președinte groaznic ar face o greșeală?

George Takei: Avem unul acum. Și face greșeli zilnic; în fiecare zi, fiecare titlu de ziar, constant, regulat, ritmic. Face greșeli oribile, ignorante, fără cap și nesăbuite. Da. Și asta este cel mai riscant, democrația poporului. A spus că este un mod grozav de a guverna; cel mai bun mod de guvernare. Cea mai simplă metodă de a guverna este prin dictatură. Stai pe spate și lași pe alții să-ți facă treaba. Dar el a spus, democrația populară este existențial dependentă de acei oameni care pun în valoare acele idealuri si se implică activ în proces. Este o democrație participatorie. Si am tot spus, dar tati, tati, lumea participă în democrație. Iar el a spus, când țara era împotriva noastră, doar un ales oficial ne-a ținut partea și a zis că e nedrept, guvernatorul statului Colorado, Ralph Carr. A avut curajul și integritatea să vorbească liber. Dar oricare alt ales a fost împotriva noastră. Și în California, am avut un procuror general, avocat de vârf în stat. Mai târziu în istorie a devenit marele, înțeleptul, liberalul șef judecător al curții supreme. Dar în anii 40, era procuror general, cel mai tare avocat din California. Și er cu ochii pe postul guvernatorului. Voia să fie ales guvernator. Și a văzut că cea mai importantă problemă politică era problema cu încarcerarea japonezilor. Așa că a decis să vină în fața situației. Și a făcut o declarație uimitoare ca procuror general. A spus, nu avem nici un raport de spionaj, sau sabotaj, sau activități de coloana a 5-a de către japonezi-americani. Și asta este un lucru amenințător pentru că japonezii sunt de nepătruns. Nu poți să îți dai seama ce gândesc. Asa că, ar fi prudent să îi închidem înainte să facă ceva amenințător. Absența de probe era dovada pentru procurorul general. Și a devenit foarte popular, a fost ales guvernator, a fost reales de două ori după care a fost desemnat șef judecător al curții supreme a Statelor Unite. Numele lui este Earl Warren. Așa că, toți oficialii aleși erau împotriva noastră în afară de unul singur.

Cel de-al doilea sezon “The Terror”, se întâmplă într-un moment dificil istoric, în timpul celui de-al doilea război mondial, exact după bombardarea Pearl Harbour-ului de către japonezi. Urmăreşte tragedia japonezilor din America şi cum au fost strânşi toţi, de la mic la mare în lagăre de concentrare de teamă de a nu exista spioni liberi şi susţinători ai Japoniei printre ei. Elementul fantastic şi de groază vine în schimb printr-o entitate de care se vorbeşte, acest “bakemono” din folclorul japonez care reprezintă un spirit de înfăţişare schimbătoare.

Cel de-al doilea sezon al serialului antologic ”The Terror: Infamia”, poate fi urmărit în fiecare joi, de la ora 22:00 la AMC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.