“Modul QuickPlay este raiul jucătorului casual şi cum nu mă consider un înrăit al seriei pot spune că această categorie satisface orice nevoie de baschet pe care aş putea s-o am.”

Gen: Sport

Lansare: 6 septembrie 2019

Studio: Take 2 Interactive

Distribuitor: Best Distribution

Platforme: PlayStation 4, Xbox One

Clasificare: A.G.

Sinopsis:

2K continuă să redefinească ce este posibil în gaming-ul cu sport cu NBA 2K20, cu cea mai bună grafică și gameplay, multe moduri de joc, un control perfect al jucătorului și multe posibilități de personalizare.

Recenzie:

Anul acesta, 2K ne aduce baschetul la un nou nivel. Între noi moduri de joc, unele dintre ele polemice, echipele actualizate la ce avem în lumea baschetului real în prezent şi o parte tehnică refăcută pentru ca anumite aspecte să fie mult mai funcţionale şi fluide ceea ce face din NBA 2K20 un concurent puternic pe piaţa jocurilor sportive de anul acesta.

În vestiar

Prima dată când am dat drumul la joc am fost întâmpinat de melodia “Monopoly” a Arianei Grande şi un menu care m-a luat puţin prin surprindere. Un pic încărcat. Primul lucru pe care l-am făcut este să caut refugiu în setări la zona de muzică doar ca să explorez playlist-ul, apoi, cu puţin curaj am revenit la meniu unde avem: Play Now, MyTeam, MyCareer, MyLeague şi 2kTV. Fiecare dintre acestea duc către alte sub-meniuri; la Play Now, de exemplu, avem modul Quick Play Classic sau MyCareer unde avem povestea.

Că tot am menţionat “Setarile”, meniul de setări este şi el destul de voluminos, aici găsim muzica, Roster-ul – unde îţi poţi crea o echipă sau un jucător chiar şi o opţiune pentru “Shoe Creator”, setările controller-ului, cele video precum luminozitate și strălucire și altele. Concluzia este că, deşi este un meniu destul de stufos şi încărcat te obişnuieşti repede cu el şi accesul este destul de rapid către orice mod de joc alegi.

Hollywood pe terenul de baschet

Al doilea lucru care m-a interesat cel mai mult, în legătură cu noul NBA, este modul de campanie – povestea. Auzisem tot felul de chestii despre cele trecute, că nu erau foarte bune, că aveau voiceacting-ul slab sau că, per total, nu era nimic interesant însă surprinzător, NBA 2K20 aduce câteva nume importante de la Hollywood şi vin cu o poveste aproape ca un film cu și despre sport. După ce îţi configurezi/editezi jucătorul pe gustul tău (chiar poţi să foloseşti și fața ta pentru jucător, dar nu am mers atât de departe) vei deveni “Che” – căpitanul unei echipe de baschet în ascensiune, antrenată de nimeni altul decât Idris Elba. Rosario Dawson (Daredevil, Luke Cage) sau Thomas Middleditch (Silicon Valley) apar şi ei plus alte câteva nume cunoscute.

Drama şi baschet, modul Story, care poartă titlul “WHEN THE LIGHTS ARE THE BRIGHTEST”, combină diverse elemente într-un mod destul de interesant; avem gameplay cu cinematics, avem mini games cu meciuri de bază, avem per total o experienţă Single Player pe undeva pe la 5 ore de gameplay dar care nu este lipsită de inconveniențe.

Un meci rapid

Deşi am vorbit de Story, modul meu preferat rămâne QuickPlay-ul, în momentul testelor Multiplayer-ul fiind destul de instabil. Ai destule opţiuni în QuickPlay, de la a juca cu şi contra echipelor profesionale, la WNBA (liga feminină de baschet) și până la cel mai relaxant mod dintre toate, BLACKTOP.

Blacktop se poate juca în 1v1, 2v2 etc. până la 5v5 şi aduce aminte cel mai mult de când ieşeam afară să joc baschet cu prietenii. Este complet casual, este neatins şi necorupt de nici unul din elementele negative care ţin de NBA 2K20 și este pur şi simplu distractiv. Unu contra unu, 21 de puncte, simplu. Modul QuickPlay este raiul jucătorului casual şi cum nu mă consider un înrăit al seriei pot spune că această categorie satisface orice nevoie de baschet pe care aş putea s-o am.

Dribling reuşit – Slam Dunk garantat

Pe partea tehnică, NBA 2K20 străluceşte din punct de vedere grafic. Animaţiile sunt la un alt nivel, ele fiind îmbunătăţite de la ultimul joc, făcându-le mai fluide şi mai reale ca niciodată. Reflecţiile de pe teren sunt şi ele cele mai realiste pe care le-am văzut până acum. Dribling-ul este la un pas de a se simţii în manetă, spun asta pentru că nu am întâmpinat nici un fel de glitch sau animaţie să patineze în niciunul din meciuri, să mă scoată din gameplay-ul care devine din ce în ce mai captivant.

Modelele personajelor sunt detaliate, încercând să fie cât mai aproape posibil de jucătorii reali. Animaţiile faciale câteodată par cam ciudate când vezi de aproape, privirea aia e cam fixă şi “creepy” câteodată însă restul, de la transpiraţie până la cum se mişcă d.p.d.v. fizic un personaj, fie că aleargă cu mingea sau se află la înghesuială, totul are continuetate, fluență. Cel mai bine se vede animaţia în lucru când pasezi de la un jucător la altul, un sistem atât de animat şi instant că parcă nici FIFA nu este atât de detaliat pe partea asta.

Mai puţin impecabil este controlul care nu este chiar user friendly de la început. Nu am întâmpinat un tutorial sau undeva unde să fac un tutorial de la începutul începutului, iar pentru cei care nu au jucat NBA până asta ar putea fi o problemă. Dar din momentul în care ai prins “ce şi cum”-ul controlului şi vei învăţa că nu poţi să faci abuz de sprint, te vei integra mult mai complet în joc şi în pielea jucătorului. Este o experienţă destul de rotundă fiind un control destul de sensibil care răspunde imediat la comenzi.

La acest capitol avem totuși și lacune precum, cea cu timpi de încărcare măricei. Te trezești, câteodată cu perioade de încărcare care durează destul de mult. Câteodată, pe alocuri, mai există și frame drops în momente în care ecranul este foarte încărcat și plin de mișcare.

Sound Urban

Coloana sonoră, după cum am fost obișnuiți la jocurile sportive, este una excepţională. Într-adevăr nu este foarte variată, însă cred că cei care joacă baschet sunt obişnuiţi să asculte, spre exemplu, YUNGBLUD sau NISPEY HUSSLE, preferata mea fiind însă Motley Crue cu Live Wire, care nu seamănă cu nimic din playlist.

Pe partea de gameplay, avem comentatorii care sunt foarte naturali în timpul meciului; avem efectele speciale care sunt impecabile, pornind de la mingea de pe teren și până la voice-acting-ul din modul poveste cu actorii renumiţi, totul este perfect lucrate. Sunetele sunt clare şi sincronizate perfect cu acțiunile din joc.

Polemică în lumea baschetului virtual

Acest punct va funcţiona atât pentru a adresa problema polemică a jocului cât şi ca o concluzie generală asupra întregului joc. Să încep cu polemica, adică “Cazinoul” din joc. Da există. Şi da, l-am evitat pe cât posibil am putut, până când am fost întrerupt de câteva ori în modul Career de el încercând tot posibilul să mă prefac că nu există. Însă există şi este o problemă. Nu doar faptul că este o ruletă sau sunt pachetele cu cărţi ci pentru faptul că din moment ce ai dat bani pe un joc singurul motiv pentru care ar mai fi indicat să dai bani este pentru un Expansion, cum era pe vremuri, sau un DLC, dacă consideri că merită. Nu microtranzacții. Nu rulete, nu pachete de cărţi, nu roți ale norocului și nu păcănele virtuale.

Este într adevăr greu de evitat, la fel ca cealaltă problemă pe care o are jocul 2kTV, cu reclame şi alte “emisiuni” făcute de cineva în studio pentru joc şi pentru a rula în timpii aceia de încărcare care sunt mai mărişori decât ar trebui. Nu ai cum să eviţi aceste elemente ale jocului şi dacă te deranjează nu ai de ales decât să nu joci. Însă este păcat pentru efortul care s-a depus în aduce jocul la punctul ăsta, perfecţionat de la an la an, să dea totul peste cap cu un sistem invaziv care îţi cere bani.

Am ajuns și la concluzia finală, unde simt că sunt împărţit în decizie, pentru că jocul este perfect pentru a petrece timpul jucând ceva complet, cu un timp de răspuns instant şi un aspect per total, cât se poate de realist, dar nu vreau să susţin un sistem care încearcă să scoată bani de la mine. Efectiv nu îmi place şi nu pot să susţin aşa ceva, de aceea pe tot parcursul jocului m-am ferit de zona aia cât am putut. Pentru fanii acestui tip de jocuri, precum sunt și cei de FIFA care vor achiziționa oricum anual noul joc al francizei, NBA este și el în aceeași barcă, dar pot să spun că NBA 2K20 se simte mai solid dintre toate din punct de vedere tehnic şi cum am zis mai sus, este actualizat. Pot să îl recomand, dar în acelaşi timp mi-aş dori ca lumea să evite sau să nu mai facă atâta caz pe partea de “Cazino”. În momentul în care lumea nu accesează, nu joacă cu portofelul mai departe, aceste tehnici or să moară sau or să dispară de la sine nefiind viabile mai departe, dar degeaba face toată lumea gurăcă jocul îţi cere bani dacă la sfârşitul zilei te duci şi mai achiziţionezi nişte in-game currency şi susţii acest sistem.

NBA 2K20 îl găsiți din 6 septembrie în format retail pentru PlayStation 4 și Xbox One pe Gameshop și digital în PlayStation Store și Xbox Store.

Mulțumim Best Distribution

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.