Bullet Train – Recenzie

"Ce au în comun lămâile, mandarinele, locomotiva Thomas și gărgărițele?"

0
1397
Ascultă acest articol


Bullet Train conține de fapt o poveste cu mai multă substanță și sens decât mă așteptam de la o asemenea succesiune de lupte între asasini, căci inițial mă așteptam la ceva deraiat într-un mod similar cu problema fictivă de matematică pe care am creat-o spontan. ”

Regizor: David Leitch

Scenariu: Zak OlkewiczKôtarô Isaka (Carte)

Gen: Acțiune, Thriller

Lansare: 19.08.2022

Durata: 2h 06min

Studio: Sony Pictures

Clasificare: A.P.15

Distribuitor: InterCom Film

Actori:

Brad Pitt … Ladybug
Joey King … Prince
Aaron Taylor-Johnson … Tangerine
Hiroyuki Sanada … The Elder
Michael Shannon … White Death
Sandra Bullock … Maria
Logan Lerman … The Son
Zazie Beetz … The Hornet

Sinopsis:

Pornim în călătoria cu trenul alături de cinci asasini din toată lumea, unul mai aprig și mai hotărât ca altul. Dar, cum sunt toți abili și experimentați, ba chiar au amintiri comune, iar misiunile lor sunt interconectate, lupta se încinge și deznodământul este imprevizibil. Dar și amuzant. Ei se luptă, noi ne distrăm. Care pe care? Cel mai rapid tren din lume are doar câteva opriri pe cursa dintre Tokyo și Morioka. Ai ratat o stație? Succes să rămâi în viață până la următoarea! În plină criză existențială, agentul Ladybug (Gărgăriță, interpretat de Brad Bitt) este ferm convins că îl paște ghinionul la tot pasul.

Recenzie:

Un tren de mare viteză se deplasează către Kyoto cu o viteză maximă de 320 km/h. Având la dispoziție 75kg de mandarine și 95kg de lămâi, calculează cât timp îi ia unui asasin să găsească o servietă dacă trebuie s-o caute în 16 vagoane, dacă o gărgăriță are 7 pete pe spate. Dacă astfel de probleme de matematică îți dau bătăi de cap mai bine te răcorești cu 2h6m de acțiune ridicol de spectaculoasă marca David Leitch în Bullet Train / “Trenul Asasinilor.”

Într-o ordine mai serioasă de idei, Bullet Train conține de fapt o poveste cu mai multă substanță și sens decât mă așteptam de la o asemenea succesiune de lupte între asasini, căci inițial mă așteptam la ceva deraiat într-un mod similar cu problema fictivă de matematică pe care am creat-o spontan. Regizorul David Leitch și scenaristul Zak Olkewicz reușesc cu mult umor vizual să adapteze povestea lui Kōtarō Isaka astfel încât să nu-ți piardă prea tare atenția printre numeroasele cafteli copioase pe care și le oferă asasinii între ei. Interpretările unor proverbe și filosofii japoneze despre noroc și soartă m-au făcut curios de cartea ce a stat la baza acțiunii.

La o scară ceva mai scăzută față de Hobbs & Shaw sau Deadpool 2, acțiunea din Bullet Train se concentrează pe luptele corp la corp din spații închise și ar putea rămâne unul dintre cele mai bune filme regizate de Leitch din acest punct de vedere al coregrafiilor care nu ne lasă să uităm experiența sa vastă de cascador.

Luptele par spontane și improvizate pe loc de către asasini, stârnind râsete și uimire. Dialogul completează efectul comedic dat de gagurile vizuale deja specifice regizorului. Iar nimic din toate acestea nu ar conta fără o prezentare isteață și a unor unghiuri de filmare creative. Muzica de fundal nu m-a bucurat la fel de tare fiindcă uneori volumul ei era ridicat peste orice alte efecte sonore. Nici selecția de piese nu a ajutat mult, singura ce s-a potrivit în tihnă a fost un cover japonez la Holding Out for a Hero.

Rolul acesta principal i s-a potrivit ca o mănușă lui Brad Pitt în acest moment înaintat al carieriei sale. Ladybug este un asasin care încearcă să evite conflictele și să fie succint cu obiectivele sale care mai nou ar trebui să implice doar furturi. Din păcate ghinionul (sau norocul) său colosal nu-l lase să coboare din acest tren de coșmar ocupat doar de asasini din trecutul său care caută aceeași servietă păcătoasă.

Aparițiile scurte ale unor actori au fost cumva la fel de memorabile ca duetul realizat de Aaron Taylor-Johnson și Brian Tyree Henry ca frații gemeni Mandarină și Lămâie. Există un dezechilibru între personaje în ceea ce privește durata lor în scenă, însă în marea harababură nu pare să conteze în final faptul că uneori ai impresia că cei doi frați sunt personajele centrale. Joey King, Andrew Koji și Michael Shannon au de asemenea roluri suficient de distincte ca să-i ți minte și după ce ieși din sala de proiecție.

Deși povestea este o scuză suficient de bună să-l vezi pe Brad Pitt mâncând cu poftă bătaie și hrănind la rândul său alte personaje cu bătaie, sunt bineînțeles detalii sau întrebări despre intențiile reale ale personajelor care nu-ți ies la socoteală și te pot scoate din atmosferă dacă le dai atenție. În funcție de toleranța ta la spectacol de dragul spectacolului, te vei distra pe cinste pe tot parcursul filmului sau vei fi „scos” din el la câteva scene destul de trase de păr. Am avut impresia uneori că regizorul a uitat că personajele sale nu sunt supereroi nemuritori.

Bullet Train este mai degrabă ideal pentru o vizionare cu gașca, după o zi de plajă sau o zi obositoare la muncă de la sfârșitul săptămânii, neapărat într-o sală răcoroasă de cinema. Povestea nu este complexă, dar nici nu este complet lipsită de sens, oferind o scenă satisfăcătoare pentru o comedie de acțiune ce depășeste proporțiile pe măsură ce se apropie de ultima stație.

Bullet Train / “Trenul Asasinilor” rulează în cinematografe, în formatele 2D, IMAX 2D, 4DX, Dolby Atmos, începând cu 5 august, un film distribuit în România de către InterComFilm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.