Ascultă acest articol


Despre laptop-urile de gaming am tot vorbit în ultima perioadă și am aruncat un ochi și pe multe laptop-uri și notebook-uri pentru școală și business-ul de birou, dar despre un laptop făcut în special pentru crearea de conținut, fie vorba de vizual sau auditiv, nu prea am discutat. Ei bine, asta vom face acum, pentru ca spectrul de utilități ale unui laptop/notebook să fie cât mai complet.

Laptop-urile de gaming au anumite specificații care să ofere putere de calcul mare, îndeosebi pe partea vizuală, iar aspectul lor este, de asemenea, tematic. La fel și în cazul laptop-urilor de business și/sau de școală; acestea se axează pe portabilitate și aspect minimalist oferind utilizatorilor toate tool-urile necesare pentru a-și desfășura activitățile fără probleme.

În cazul creatorilor de conținut video sau audio, laptop-ul/notebook-ul ideal combină elementele potrivite din cele două categorii de mai sus (gaming și business/școală). O carcasă subțire și rezistentă cu un design minimalist și o putere de calcul să poată “duce” orice aplicație, fie ea de editare video/foto sau muzică.

Unul dintre aceste device-uri dedicate creatorilor este Acer ConceptD 3 despre care este menționat că dispune de tot ce este nevoie pentru realizarea celor mai bune creații ale celor mai iscuste minți creatoare. Să vedem dacă așa este.

Pachet

Ambalajele celor de la Acer, dedicate laptop-urilor sale, sunt în general de același fel, excepții făcând anumite laptop-uri premium. În cazul Acer ConceptD 3 (CN315-71) avem parte de o cutie standard pe care avem trecute detalii tehnice despre produs, iar înăuntru avem conținut standard și anume laptop și alimentator de dimensiuni destul de reduse și o greutate acceptabilă (pentru o portabilitate mai mare) .

Aspect

Din momentul în care ridici pentru prima oară în mână ConceptD 3, după greutatea sa (2.35 kg), dimensiuni (23.4 x 363.4 x 254.5 mm) și carcasa metalică de aluminiu, îți dai seama că ai de a face cu un produs de top, rezistent, pregătit să suporte sarcinile creatorilor; artiștilor.

Disponibil în două variante de culori (alb și negru), îți poți alege exact cum se potrivește stilului tău. Noi am avut în teste modelul negru, iar pe “capacul” negru, simplu, avem ștanțat discret, în partea de sus, ConceptD, încadrat între două piciorușe mici de cauciuc, căci capacul se dă “peste cap” la 180 de grade. În partea de jos a capacului, la balama, este o dungă discretă, argintie care te surprinde sclipind când și când, în bătaie luminii sau a razelor solare.

În partea de jos, jumătate este brăzdat de fante de aerisire și avem și două piciorușe mici de cauciuc plus una pe toată lungimea balamalei. În partea din față, în stânga și în dreapta, sunt difuzoarele stereo.

Pe latura lungă din față nu avem niciun port sau altceva, dar pe partea lungă din spate avem, pe toată lungimea, fante de aerisire. Pa latura din stânga avem Kesington Key-ul, portul de rețea (RJ-45), HDMI, port USB Type-C (USB 3.1 Gen 1) și două porturi USB 3.1 dintre care unul pentru încărcare. Pe latura din dreapta avem o fantă pentru aerisire, portul pentru alimentare, două LED-uri de stare a laptopului și HDD, un port USB 2.0 și jack-ul audio pentru căști și microfon.

Odată deschis capacul, avem un display de 15.6′ încadrat de o ramă subțire, în partea de sus cu cameră HD și microfon, iar dedesubt, unde ne-am aștepta să vedem o siglă Acer, nu este nimic, doar în partea dreaptă un sticker HDMI.

Partea de interacțiune cu utilizatorul, are în centru o tastatură QUERTY cu tot cu Numpad, cu butoane retroiluminate cu o nuanță a chihlimbarului, negre cu scris alb, iar deasupra tastaturii este scris discret cu alb iarăși ConceptD. Sub tastatură avem un TouchPad generos încadrat într-un chenar subțire argintiu, iar în partea dreptă este cititorul de amprentă.

Per total la capitolul aspect avem în față un laptop rezistent, bine dotat la capitolul porturi, destul de subțire, dar greu datorită carcasei metalice și cu colțuri nu tocmai rotunjite. Hai să vedem acum dacă și d.p.d.v. tehnic avem parte de calitate.

Tehnic

Având în față un produs realizat special pentru creatori, automat ne așteptăm la o putere de calcul mare pentru a face față consumului făcut de programe din suita Adobe, spre exemplu.

Cel mai important și elementul care a primit cea mai multă atenție este display-ul, ConceptD 3, citez Acer, fiind “FHD PANTONE Validated cu o fidelitate a culorilor Delta E <2, gama de culori DCI-P3”, iar pentru a-i susține performanțele vin în ajutor cele două plăci video, intel UHD Graphic 630 și NVIDIA GeForce GTX 1650 cu 4GB RAM Video DDR5 dedicați.

Procesorul este și el unul destul de performant și anume Intel Core i7-9750H cu 6 nuclee tactate la frecvența 2.60 GHz, iar memoria RAM este de 16 GB DDR4 (2×8 GB).

Memoria de stocare internă este formată dintr-un SSD de 256GB și un HDD de 1TB, pe primul fiind instalat sistemul de operare Windows 10 64bit, iar la conectivitate avem Bluetooth 5.0, Wi-Fi IEEE 802.11ax, Gigabit Ethernet și bineînțeles nu lipsește bateria Lithium Ion cu o capacitate de 55.000mWh.

Pentru informații și mai detaliate despre hardware am pus în funcțiune HWiNFO și CPU-Z:

La fel ca și în cazul aspectului vizual, avem sub capotă și ceva cai putere meniți să tragă fără probleme și la aplicații mai pretențioase.

Software

Pe lângă pachetul complet vizual-performanță, Acer oferă ConceptD și o aplicație dedicată, de unde poți seta anumite preset-uri sau elemente la imagini și audio și poți urmări în timp real tot ce se întâmplă cu laptopul (cpu, temperatură, etc.). De asemenea are opțiuni de partajare a ecranului în mai multe ecrane de lucru și are inclus și acces la aplicații din magazinul dedicat Acer Store. Acestă aplicație, în tandem cu cea Acer Care Center (despre care am vorbit în recenziile anterioare la laptopurile Acer), fac un întreg și se asigură că utilizatorul are la îndemână tot ce îi trebuie pentru a se asigura că device-ul funcționează la parametri normali și nimic nu scapă de sub control.

Teste

Înainte de a testa câteva aplicații, am trecut ConceptD 3 prin câteva teste de zi cu zi precum funcționalitatea browsing-ului, sau în regim de entertainment și pot spune că totul a decurs cât se poate de rapid și fără probleme, fie că am vizitat pagini de net și am testat rețelele de socializare, fie am urmărit clipuri HD și 4K pe YouTube și Netflix și am ascultat muzică, atât pe difuzoarele (nu tocmai puternice) cât și pe căști unde preset-urile de care vorbeam mai sus, au oferit o redare de calitate a sunetului.

Pentru că tot am văzut că laptop-ul integrează o placă video accelerată prezentă în multe dintre laptop-urile de gaming de pe piața actuală, am zis să testăm și ceva jocuri. M-am folosit de tradiționalul mod de testare a unor jocuri din diferite genuri – ceva mai vechiuțe ce-i drept, dar populare și acum – iar rezultatele au fost bune, ConceptD putând foarte bine să fie folosit și în scopuri distractive. Diablo 3, StarCraft, Fortnite, Gears of War 4, demo la Forza Horizon 4, Doom, Asphalt (din Windows/Acer Store) au rulat excelent pe ConceptD 3, chiar dacă a trebuit, în puține cazuri, să umblu la setările video ale jocurilor. Experiența a fost una destul de plăcută și chiar și în cazul jocurilor pretențioase și mâncătoare de resurse, zona de interacțiune s-a păstrat destul de rece cât să nu deranjeze, fantele de aerisire și nivelul mic de zgomot (40 dBA) datorită răcirii silențioase, făcându-și cu brio datoria.

Am făcut și câteva teste standard cu PCMark10 și 3DMark (cu laptopul conectat la curent și cu bateria setată la performanță), iar rezultatele au fost acestea:

Revenind la ținta pentru care a fost creat ConceptD, aplicațiile de editare foto/video și muzică, am testat, pe lângă suita Office – segmentul business -, și suita Adobe cu Premiere, Photoshop, Illustrator și Lightroom, unde capacitățile display-ului se văd cel mai bine, cu ajutorul ConceptD Palette putând seta cu exactitate exact ceea ce-ți dorești de la imagine.

Conexiunea via Bluetooth se face imediat, iar transferurile via LAN sau/și Wi-Fi sunt destul de rapide cât să te poți bucura de streaming video și jocuri, chiar și la distanțe măricele față de router (în cazul conexiunii Wi-Fi).

Bateria, setată pe Battery Saver, a rezistat în jur de două ore în cazul unei utilizări medii, dar în cazul în care urmărești conținut HD/4K, sau joci jocuri mai pretențioase, consumul bateriei se face mai rapid, cum era și de așteptat.

Concluzie

Acer ConceptD 3 a fost o surpriză plăcută pentru mine, aspectul și specificațiile tehnice fiind îndeajunse să utilizez unealta pentru conținut în mai multe domenii. Având în vedere pentru ce a fost creat, ConceptD 3 se descurcă fără probleme cu aplicațiile de creare de conținut video/foto/audio, mulțumită unui display performant și o aplicație cu care poți face rapid și exact modificările dorite, dar și pentru capacitățile tehnice potrivit alese de cei de la Acer.

Cu un design minimalist cu colțuri ascuțite, ConceptD 3 este un device un pic cam greoi dar având în vedere că este realizat din metal și acest lucru contează foarte mult când vine vorba de încălzirea de la socitare tehnică, putem trece cu vederea, per total bucurându-ne de un laptop în care ne putem pune baza atunci când vine vorba de creație de conținut și profităm de el și când vine vorba de entertainment.

Dacă s-ar fi făcut un sacrificiu la grosimea device-ului pentru a adăuga o baterie mai mare și chiar și un display touch, cred că ar fi devenit cu adevărat un tool dedicat tuturor utilizatorilor, dar haideți să vedem ce se va întâmpla cu seria pe viitor, căci tare cred că vom primi surprize plăcute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.