Da. Sunt boșorog. Am apucat monitoarele alea cu tub de 13′ care cântăreau cât un motan leneș la bătrânețe și ocupau mai mult spațiu ca o mașină de spălat modernă. Aveau potențometre din plastic pe care le roteai să reglezi imaginea și care se conectau la priză și la PC printr-un cablu gros, VGA, pe care trebuia să-l înșurubezi bine de carcasă. Anti-flickering, > 60hz, G-Sync/Freesync? 🙂 Glumești? Dacă se aprindea și vedeai ceva pe el erai mare barosan, asta dacă apucai, căci se stricau/ardeau pe capete…

Revenind în prezent, 2020, monitoarele nu mai sunt acele cuptoare cu microunde pe care dădeai o mulțime de bani doar pentru a putea folosi un PC și atât, acum numărul producătorilor și nivelul tehnologic este extraordinar comparativ cu anii ’80 și pot spune, fără să stau pe gânduri, că în 40 de ani sau schimbat foarte multe.

Bun. Am simțit nevoia să vă împărtășesc din înțelepciunea mea Gandalfiană, căci experiența cu acest gen de echipamente tehnologice avansate – monitoarele – este una intensă, prin mâini și pe birou perindându-se zeci de astfel de produse.

Înainte cu doar câteva zile de Crăciunul 2019, am avut plăcerea să pun mâna pe un monitor de gaming, mai exact AOC G2790PX, pe care l-am utilizat și testat pentru a vă spune câte ceva despre el.

Pachet

S-au încheiat vremurile dimensiunilor Godzillice la monitoare și-n anul curent acestea au un volum redus, sunt subțiri și au dimensiuni mari ale ecranului. Un astfel de specimen este și AOC G2790PX, care vine într-o cutie (8.78 Kg) foarte atent realizată în ce privește informațiile și imaginile produsului și are o dimensiune mult mai mare (703x226x468 mm) decât produsul în sine căci în interior vine cu “scârță” groasă pentru o protecție maximă în caz de curieri foarte capabili (cred că știți și voi la ce mă refer).

Pe lângă monitorul în sine, care vine de-pus-pe-birou-ready (nu trebuie decât să-i fixezi talpa de suport cu un șurubel și se face ușor, rapid și fără a fi necesară utilizarea unei ustensile terțe), avem în pachet cablurile: HDMI (1.8m), DisplayPort (1.8m), Audio (1.8m) și cel de alimentare (1.8m), dar și un ghid de montare și utilizare și un CD cu driveri.

Montarea se face în doi pași și trei mișcări și totul este imediat gata pregătit de gaming (și nu numai).

Aspect

Fiind un monitor de gaming te aștepți, probabil, să aibă culoarea neagră și cu luminițe colorate și nu ești departe deloc de adevăr. AOC G2790PX este în mare parte negru, cu talpa de jos cu o suprafață foarte interesant ștanțată (seamănă cu suprafața unui blu-ray), dar nu are luminițe colorate ci o mică pată de culoare (vișiniu), în lăcașul pe unde se trag cablurile din piciorul de susținere, respectiv sub display unde găsim și logo-ul AOC, argintiu.

Monitorul este certificat VESA deci se poate da foarte ușor piciorul de susținere și monta pe perete, dacă se dorește. Pe spate are inscripționat logo-ul AOC, sus, iar jos este panoul de conexiuni, iar în stânga este un mic joystick pentru meniul OSD. Pe spate sunt, de asemenea și două mici difuzoare stereo.

Monitorul se poate lăsa pe spate, respectiv pivota pe piciorul de susținere, iar răsucirea stânga-dreapta se va face direct din talpa piciorului de susținere, care are un fel de disc integrat. Cine dorește poate, de asemenea, răsuci monitorul complet în mod portret.

Demn de admirat sunt și bezelele (bezels) subțiri în partea de sus și laterale, făcând display-ul să pară că are mai mult decât cei 27′ ai săi. În colțul din dreapta – unde este poziționat și joystick-ul pe spate, avem un mic LED multicolor de stare.

Per total, la capitolul aspect, combinația de culori negru și roșu (preferata mea) mi se pare perfect aleasă pentru un monitor de gaming, iar finisajele și materialele folosite mi se par de calitate. Nu ai ce să ceri mai mult la acest capitol.

Tehnic

Dacă la aspect vizual AOC G2790PX este un câștigător, din punct de vedere tehnic să vedem dacă să ridică la nivelul eleganței vizuale.

Întreg monitorul are o greutate de 6.46 Kg și dimensiunile exacte ale sale (cu tot cu piciorul de susținere) sunt de 614.9×199.51×536.4 mm; display-ul este de 27′ (suprafață totală activă 597.89×336.31 mm) cu un panel TN cu unghiuri de vizibilitate de 170/160 grade. Are o rație de contrast dinamic de 50M:1 și static de 1000:1, este capabil să afișeze 16.7 Milioane de culori și are un timp de răspuns de 1ms. Rezoluția maximă suportată este de 1920x1080px și are o rată de reîmprospătare (refresh) de 144Hz.

La tehnologii suportate avem Flickerfree, Freesync, Low Blue Light și face parte din clasa B de consum de energie (consum de 32 watt când este utilizat și 0.5 watt când este oprit sau în stand by).

Pe spatele monitorului, în partea de jos, găsim și două difuzoare stereo de 2W fiecare, iar la conectivitate avem 4 porturi USB 3.0, un DisplayPort 1.2, VGA și două porturi HDMI 1.4 plus o ieșire de sunet jack auxiliară. 

Meniul OSD este relativ ușor de accesat și utilizat cu ajutorul joystick-ului. O apăsare pe acesta și putem face reglaje OSD la luminozitate, contrast, gamma plus câteva moduri economice via Eco Mode. La Color Setup putem face setări la Color Temperature și DCB, iar la Picture Boost avem o setare intersantă, Bright Frame, unde alegem o zonă de display și reglăm numai acolo parametrii. Bineînțeles nu lipsește setarea de OSD de unde poți modifica limba de afișare, cât de repede să dispară meniul, capacitatea DisplayPort-ului, Volumul difuzoarelor și transparența meniului printre altele.

La Game Settings, atunci când intrăm într-un joc putem comuta Game Mode pe preset-urile gata configurate pentru RTS, FPS, Racing sau îți faci tu setările preferate pe unul dintre cele 3 preset-uri Gamer, la care poți regla Shadow Control, Low Imput Lag, Game Color, LowBlueMode, Overdrive sau Dial Point.

Avem și o categorie Extra unde se poate regla Imput Select, Timer, ImageRatio, DDC/CI sau poți reseta totul la setările cu care vine monitorul din fabrică. Tot aici avem informații despre rezoluția actuală și rata de refresh.

Cu meniul închis, dacă dăm de joystick în sus putem alege rapid conexiunile, dacă dăm în jos de el putem umbla la DialPoint, iar dacă dăm spre stânga avem acces rapid la Game Modes.

Având în vedere că gaming-ul 4K este practic unul standard în ziua de astăzi, Full HD este de domeniul trecutului și chiar dacă la conectivitate AOC G2790PX stă bine, portul VGA mi se pare totuși de domeniul trecutului, în rest numai de bine.

Teste

Pentru că vorbim aici de gaming, iar tot ce ține de jocuri trebuie să se ridice la cerințele acestora, un monitor trebuie să poată oferi o imagine clară, să se sincronizeze bine cu placa video și pe cât posibil să aibă dimensiuni cât mai mari, pentru a furniza o experiență cât mai intensă de gaming.

AOC G2790PX câștigă puncte pentru rata de refresh acceptabilă și posibilitatea de a se sincroniza cu plăci video AMD (și NVIDIA), dar pierde puncte la rezoluția maximă posibilă “învechită” și totuși și la dimensiunile ecranului – în ziua de astăzi minimul de 32′ – 34′ fiind un standard.

Nici difuzoarele nu sunt foarte bune căci puterea sunetului este foarte mică și nici calitatea nu este cine știe ce, dar folosit monitorul în mod office, să asculți la un clip aleatoriu pe YouTube, merge.

AOC G2790PX vine cu câteva tehnologii utile și interesante care aduc un plus experienței de joacă, iar aspectul borderless contribuie și el la imersivitate.

La capitolul utilizare generală (non-gaming), monitorul nu avea cum să nu fie bun, în mod office având un spațiu mare de lucru și o calitate a imaginii mai mult decât potrivită, fiind și prietenos cu ochii utilizatorului. De cealaltă parte, cea de entertainment, vizionarea de clipuri YouTube HD sau Netflix este o plăcere, dar cel mai important este să fie capabil în gaming.

Este recomandată o distanță mai mică de 1 metru de el, căci mai mult de atât se pierde din acea imersivitate despre care vă vorbeam. Negrul este destul de pătrunzător, iar având în vedere că e vorba de un panel TN, este oarecum normal să apară zone iluminate pe ecran, ușor observabile atunci când imaginea este neagră. Nu se văd proeminent atunci când joci ceva sau te uiți la filme.

Gaming. Am început bătrânește (d0h!) prin a testa un joc din genul RTS/Strategie – Starcraft, dar și un RPG – Diablo III cu preset-ul de RTS, respectiv am procedat la fel și cu preset-urile FPS și Racing, testând DOOM și Gears of War 4 respectiv demo-ul la Forza Horizon 4 și cel mai nou joc din seria Asphalt. Diferențele între preset-uri nu sunt foarte vizibile, dar mi s-au părut OK configurate. Depinde, bineînțeles și când anume te joci (zi/noapte), iar de cele mai multe ori setările le vei face din joc, nu vei umbla la cele din monitor. Este mai simplu să configurezi monitorul din prima exact cum îți place ție și în funcție la ce-l folosești mai mult zilnic PC-ul (entertainment, office, games), apoi alte setări le faci direct din jocuri.

Experiența generală în jocuri pe AOC G2790PX este una plăcută și, deși se simte lipsa unei rezoluții și diagonale mai mari, primești rapiditate și o calitate acceptabilă când vine vorba de imagine.

Concluzie

Luat ca un întreg, AOC G2790PX mi-a depășit ușor așteptările și este un monitor de gaming bun cu posibilități extinse de conectivitate și are un aspect atragător. În general jucătorii au mari așteptări de la monitoare pentru că există o piață extinsă și mulți producători care se ocupă de așa ceva și în acest caz fiecare detaliu contează, iar monitorul de față se clasează undeva la mijloc – pentru jucătorii din clasa mijlocie.

Dacă facem un raport între ce oferă și prețul acestuia, AOC G2790PX devine foarte rentabil și sigur ca aspect te poți lăuda cu el și dacă nu ai pretenții la rezoluție 4K, difuzoare puternice, diagonală mare sau un panel mai performant, atunci este exact ce ai nevoie.

AOC are destulă vechime pe piață și s-a adaptat și a mers cu tendințele și tehnologia foarte bine fiind un competitor direct cu alți producători populari, cel puțin la categoria monitoarelor și monitoarelor de gaming. Am să fiu mai departe cu ochii pe ei și voi testa produsele lor cu mare plăcere. Rămâneți aproape!

AOC G2790PX se găsește în România la un preț de aproximativ 1.300lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.