Ascultă acest articol


“Ford oferă o performanță întemeiată și liniștită ca un bătrân cronometru, plin de regrete, care se târâie dintr-o sticlă în alta și găsește un sens, un nou scop atunci când vede lumea prin ochii lui Buck.”

Regizor: Chris Sanders

Scenariu: Michael Green

Gen: Aventură, Dramă, Familie

Lansare: 28.02.2020

Durata: 1h 40min

Studio: 20th Century Studios

Distribuitor: Odeon Film

Clasificare: A.P.

Actori:

Harrison Ford … John Thornton
Omar Sy … Perrault
Cara Gee … François

Sinopsis:

Adaptat după romanul îndrăgitului autor Jack London, CHEMAREA STRĂBUNILOR transpune pe ecran povestea lui Buck, un câine iubitor, a cărui viață domestică este dată peste cap atunci când este îndepărtat de casa sa din California și ajunge în sălbăticia din Alaska, în timpul goanei după aur din anii 1890. În calitate de cel mai nou membru al unei echipe de câini de sanie, al cărei lider devine ulterior, Buck are parte de o aventură spectaculoasă, găsindu-și în cele din urmă adevăratul loc în lume și devenind propriul său stăpân.

Recenzie:

Probabil că ați văzut afișele. În această aventură de acțiune Disney, Harrison Ford și câinele său, Buck, mormăie pe un râu, într-o canoe. Dar uită-te atent. Nu este un câine. Este o clonă CGI. În plus, asta înseamnă că nu au suferit animale pentru arta regizorului Chris Sanders.

În cele mai bune filme despre pui și oamenii lor, investim emoțional, deoarece acesta este un adevărat câine (sau poate mai mulți câini care joacă un personaj canin) devenind o parte a familiei, intrând în murături, trăind o viață bună de câine etc.

Aici, deși tehnologia de captare a mișcării / CGI este o minunăție de observat și există momente în care se pare că Harrison Ford interacționează cu un câine uriaș numit Buck, de fiecare dată când există un close up de Buck sau una dintre celelalte creaturi, există ceva neliniștitor și artificial despre ochii excesiv de expresivi. Este mai ușor să mergem cu fluxul, chiar dacă scenariul, inspirat din romanul lui Jack London din 1903, este flagrant șovăitor și deseori ridicol. Sunt anii 1890, iar Buck (o corcitură între un St. Bernard și Scotch Shepherd) ajunge să-i ajute pe cei care caută aur în Yukon și Alaska.

Buck, în caz că te întrebi, este cel mai rapid câine din echipă. Și cel mai deștept. Și cel mai puternic. Este, de asemenea și milostiv (atât cu rivalii, cât și cu iepurii). Nu este de mirare că adorabilul poștaș, Perrault (Omar Sy), îl iubește. Norocul lui Buck dispare atunci când este cumpărat Hal (Dan Stevens) și ciudata Mercedes (Karen Gillan), care are atât de puține linii încât este greu de spus cum se încadrează în poveste (ea este de fapt sora lui Hal).

Lucrurile se îmbunătățesc pentru Buck atunci când este adoptat de John (Ford), orbit de durere. În acest moment, Buck devine, practic, terapeutul lui John. Însă eroul nostru are și propriul său înger păzitor, sub forma unui lup puternic care se plimbă prin aer și are ochii strălucitori. Acest spirit năstrușnic din cer are două intervenții care-i salvează viața lui Buck. Pentru Buck, vedeți, este un fel de ales. Romanul lui London oferă o abordare mult mai cruntă asupra câinilor și a bărbaților. Într-adevăr, numeroasele modificări făcute de echipa lui Sanders vor lăsa, probabil, fanii, care văd cartea ca pe un fel de biblie pentru căutătorii de emoții bărbătești, cu gura căscată.

Se vor gândi: „John Thornton nu a avut un fiu, numit Timmy! Avea doi colegi robusti, numiți Hans și Pete! Și înjura tot timpul! Și ce s-a întâmplat cu partea distractivă în care Buck le sfâșie gâtul unei grămezi de americani nativi? ”

Uneori schimbarea este un lucru bun. Romanul lui London este rasist. Filmul nu este însă mult mai bun. În carte, Buck îi salvează pe Yeehats care îl omoară pe John. În film, nemesisul lui Buck este un bărbat alb și singurul nativ american pe care îl întâlnim trăiește într-un oraș.

Sanders rezolvă problema complicată a triburilor indigene făcându-le să dispară magic. Aceasta, la rândul său, îi permite lui John să-l joace pe pionier. Când el și Buck se îndreaptă către dealuri, el îi spune lui Buck că merg acolo unde nimeni nu a mai mers.

Într-adevăr? Suntem în regulă cu asta în 2020? Filmul începe să devină, dacă putem spune așa, mai eficient după ce John Thornton vine în salvarea lui Buck și invers. Ford oferă o performanță întemeiată și liniștită ca un bătrân cronometru, plin de regrete, care se târâie dintr-o sticlă în alta și găsește un sens, un nou scop atunci când vede lumea prin ochii lui Buck.

Toată lumea, de la Clark Gable, Charlton Heston până la Rutger Hauer l-au jucat pe bătrânul John Thornton, a cărui cale se încrucișează cu un mix de 140 de kilograme St. Bernard-Collie, pe nume Buck, care a dus o viață plină de chibzuință, ca animal de companie în California, înainte de a fi furat și vândut ca un câine de sanie – dar nimeni nu a fost mai potrivit pentru rol decât Harrison Ford. Este de departe cel mai bun lucru din acest film.

Ceea ce te ține este prestația lui Ford. Cu părul lui gri și gras, cu obrajii și nasul lui bulbos, seamănă cu un lemn proaspăt, iar zâmbetul său prudent este irezistibil. Îmbrățișând bătrânețea, Ford este mai frumos și implicat ca niciodată. Sy, de asemenea, este autentic cald, și există câteva gag-uri vizuale. Un moment amuzant o implică pe soția lui Perrault, Francoise (Cara Gee), dar nu-l devoalăm aici.

Copiii vor adora umorul jucăuș, plimbările cu sania, peisajele edenice, poate chiar și muzica cod-celtică care este prezentă, dar nu te atrage în poveste, așa cum te-ai fi așteptat. Ai observat vreodată cum bestiile feminine „sexy”, în filmele destinate celor mici, au adesea blană albă? Și în acest caz, există un lup, la fel ca acela, care strălucește pentru Buck.

Și cu siguranță există o latură emoțională. Buck este la fel de artificial ca Sonic Hedgehog. Cu toate acestea, există șanse ca, dacă luați copii să vadă acest film, să plecați cu toții din cinematograf zâmbind.

Rămâne, așadar, să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. The Call of the Wild/”Chemarea străbunilor” rulează la cinema din 28 februarie și este distribuit în România de Odeon Film.

Poster:

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.