Garfield – Recenzie

Garfield se întoarce pe marile ecrane după mulți ani de pauză.

0
452
Ascultă acest articol


Urmăresc din când în când benzile desenate cu îndrăgitul motan portocaliu, chiar și pe cele traduse în limba română ce se găsesc din păcate parcă tot mai rar la chioșcuri. Prin urmare, să-l văd pe Garfield în sfârșit pe marele ecran a fost o adevărată plăcere. Vizionarea de gală s-a petrecut la Cineplexx Băneasa în prezența actorilor Codin Maticiuc și George Ivașcu dar nu puteau lipsi Oana Mereuță, regizoarea de dublaj, și mai ales nici blănosul nostru preferat care a binevoit să facă poze cu toți invitații.

Deși nu este prima oară când Garfield ne onorează cu prezența în cinematografe, a fost prima oară pentru mine. Primele iterații sunt destul destul de vechi și dacă te uiți la imagini, parcă nici una din variantele de Garfield nu a îmbătrânit frumos din punct de vedere vizual.

Stilul grafic al noului film, ce-i drept, are șanse să nu te dea pe spate, însă consider că fundalurile mai puțin detaliate pun într-o lumină deosebită personajele principale – pentru care se vede că s-a pus accent. Garfield arată mai bine ca oricând. Plus că felul în care este ilustrat filmul îi permite să fie la fel de plăcut ochilor și peste zece ani la fel ca acum.

Pe lângă personaje, într-un film cu Garfield trebuie bineînțeles ca și mâncarea să strălucească și nu suntem dezamăgiți. Efortul depus pentru a ilustra felurile de mâncare pare același ca pentru personajele principale. Aproape că am fost tentat să-mi comand pizza și lasagna în drum spre casă.

Recunosc că nu mă așteptam ca vocile distribuite pentru dublaj să fie Codin Maticiuc în rolul lui Garfield și George Ivașcu în rolul tatălui său, Vic. Însă sub regia Oanei Mereuță cei doi actori au reușit să fie autentici în relația tată–fiu de-a lungul întregii aventuri. Mai ales că scenariul le dă tot dă tot soiul de ocazii de a fi dinamici în interpretare.

În cazul lui Codin, deși este prima oară când face dublaj pentru animație, pare că a prins ceva experiență și acum sunt curios să-l văd și-n alte roluri similare. Până la inevitabilul Miami Bici 3 îi vom asocia fața cu Garfield.  Actorul a spus și în cadrul unui panel de la East European Comic Con că se bucură că în sfârșit are un film  pe care îl poate arăta și copiilor.

În ceea ce privește firul narativ, pot spune că m-am distrat pe tot parcursul cu toate că întorsăturile de situație sunt adesea previzibile și emoțiile trec repede. Umorul narațiunii împacă poantele de motan de casă cu situațiile comice tipice unei aventuri animate cu animale de companie. Cei trei scenariști au știut cum să se folosească de umorul specific motanului care urăște ziua de luni într-un cadru cât se poate de actual – a se observa de exemplu că Garfield își comandă toată lasagna și pizza dorită printr-o aplicație cu livrare prin dronă.

Relația dintre personajul negativ, Jinx, și tatăl regăsit al lui Garfield pe nume Vic, este cumva abordată pe scurt, suficient cât să justifice intriga și misiunea pe care o au tatăl și fiul. Jon are un rol secundar în acest film, peripețiile animalelor având loc departe de căminul comod cu care suntem obișnuiți în banda desenată.

Să nu te lași descurajat de ceea ce am spus despre scenariu dacă cel mic vrea să vadă filmul. Sunt convins că noul film cu Garfield le va aduce zâmbete pe fețe celor mici care abia acum îl descoperă pe iubitorul de lasanga numărul 1 în lume, dar și celor care au crescut cu Garfield de-a lungul deceniilor trecute. Posibil să fie cea mai bună variantă de film cu Garfield realizat până acum.

Fie că-l preferi pe Codin Maticiuc, fie că vrei să auzi vocea originală a lui Chris Pratt, filmul Garfield este un must-see în cinema pentru iubitorii de pisici de toate vârstele.

Photo by Cineplexx România & InterComFilm Distribution

The Garfield Movie este distribuit de InterComFilm și îl poți vedea în cinematografe începând cu 17 mai. Disponibil atât în variantă subtitrată cât și dublată, fie 2D sau 3D.

Regizor: Mark Dindal

Scenariu: Paul A. Kaplan, Mark Torgove, David Reynolds

Gen: Animație, Aventură, Comedie

Lansare: 17.04.2024

Durata: 1 ora 41 minute

Studio: Columbia Pictures

Clasificare: AG – Audienţa Generală

Distribuitor: InterComFilm

Actori:

Chris Pratt … Garfield (voce)
Samuel L. Jackson … Vic (voce)
Ving Rhames … Otto (voce)
Nicholas Hoult … Jon Arbuckle (voce)
Snoop Dogg … Snoop Catt (voce)

Dublajul în limba română.

Sinopsis:

“Vă întrebați ce mai face acum năzdrăvanul Garfield? Ei bine, rămâne la fel de pofticios și de poznaș cum îl știm, doar că acum… se face mare! Și mai mare, și mai mare… A crescut, dar nu-și schimbă năravul: e sarcastic și leneș cât cuprinde și urăște zilele de luni (nu că s-ar duce la muncă). Singurul lucru care l-ar convinge să coboare din fotoliu ar fi, desigur, lasagna. Într-una dintre incursiunile de “pradă” în frigider dă bot în bot cu tatăl său, Vic – motan stradal versat în… belele pisicești. Și acum, ce să vezi?, tocmai pune la cale un jaf de zile mari, așa că Garfield și Odie trec brusc de la viață confortabilă de apartament la o aventură nebună în aer liber, plină de adrenalină. Iuhuuu!

Când dă de greu, Garfield trebuie să-și murdărească labele ca să scape teafăr, cu toate cele nouă vieți din dotare (sau câte i-or fi rămas…).” – InterComFilm

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.