La ce ne așteptăm de la Partea a 4-a La Casa de Papel / Money Heist

"Fiecare dintre părți reușește să te surprindă cu ceva, acel twist cât de mic o fi el, schimbă regulile jocului și efectiv nu lasă telespectatorul să se plictisează ba chiar îl face să se simtă că se uită la un film, nu la un serial episodic."

0
1847
Ascultă acest articol


După ce o lume întreagă a fost surpinsă de serialul Casa de Papel / Money Heist / “Fabrica de Bani”, care a debutat la noi în țară pe Netflix, succesul a adus la apariția altor două sezoane/părți, cea de-a 4-a urmând să fie lansată din 3 aprilie, dar noi am văzut deja primele 5 episoade, din totalul de 8 și vă vom spune la ce să vă așteptați de la acestea.

Dacă în prima parte Álvaro Morte (Profesorul) a strâns o echipă, cărora le-a dat nume de orașe, pentru a da o spargere bine gândită la o imprimărie de bancnote, în cel de-al doilea și al treilea sezon echipa ajunge să se retragă, dar un eveniment îi forțează să se strângă din nou pentru a pune la cale o spargere a Băncii Naționale Spaniole, ținta fiind mai exact rezerva de aur.

În primele trei părți echipa a pierdut câțiva membri, a câștigat un membru important din rândurile poliției, iar în partea a 4-a îi putem revedea pe toți căci vor fi feedback-uri de pe vremea când se plănuiau atacurile alături de toți membri echipei. Din componența bandei de infractori îi vom revedea pe Profesor, Úrsula Corberó (Tokyo), Pedro Alonso (Berlin), Alba Flores (Nairobi), Itziar Ituño (Lisabona), Miguel Herrán (Rio), Esther Acebo (Stockholm), Jaime Lorente (Denver), Darko Peric (Helsinki), Luka Peros (Marsilia), Hovik Keuchkerian (Bogotá) și Rodrigo de la Serna (Palermo), iar de partea poliției îi vom revedea pe Najwa Nimri (Inspectoarea Alice Sierra), Fernando Cayo (Colonelul Tamayo), Juan Fernández (Colonelul Prieto), Fernando Soto (Angel) și Mario de la Rosa (Suárez) plus vom avea și câțiva actori noi veniți Pep Munné (Guvernatorul), Enrique Arce (Arturo Román), Kiti Manver (Mariví) și José Manuel Poga (Gandía).

Partea a 4-a

Partea a 4-a ne lasă-n pom cu Profesorul și cu alți doi membri sub ținta armelor de foc (Lisabona și Nairobi), iar soarta lor va urma să o aflăm imediat cu începutul primului episod care debutează în plin haos. E bine de știut, înainte de toate, că cel puțin primele 5 episoade, acțiunea este împărțită în 4 parți distincte, care, bineînțeles se intersectează: povestea Profesorului, cea a Poliției, cea din interiorul băncii și aducerile aminte din perioada plănuirii atacurilor de către Profesor și echipă.

În primul episod, numit Game Over, vom debuta acțiunea povestită de Tokyo și aceasta va continua să fie povestitorul în toate cele 5 episoade pe care le-am văzut. După genericul, care mi-a lipsit, pe care răsună Cecillia Krull cu My Life is Going On, îl vom vedea pe Profesor continuând să fugă și să fie urmărit, iar la bancă situația e gravă cu Nairobi. Poliția continuă să fie vigilentă în frunte cu Colonelul Tamayo și gravida Alice care e mai ambițioasă ca niciodată.

Ne vom întoarce în timp atunci când Profesorul pregătește, alături de echipă, planurile de atac de unde vom afla detalii la care ne vom întoarce în prezent.

În bancă, șeful este acum Palermo (care l-a înlocuit pe Berlin) – despre care vom afla mai multe în următoarele episoade, iar banca este iarăși închisă, echipa și ostatecii încercând să-și revină după atacul suferit în sfârșitul părții a 3-a.

Întoarcerea în timp va cuprinde și perioada căsătoriei lui Berlin și aflăm mai multe despre relația strânsă dintre toți membrii echipei, iar în prezent Profesorul răușeste să scape și încearcă să-și croieze drum cât mai aproape de Banca Spaniei.

Episodul al 2-lea poartă numele Berlin’s Wedding, pentru că feedback-urile ne vor oferi detalii din acea perioadă, elemente cheie urmând să se lege cu ce se întâmplă în prezent. Nu am putut să acord atenție și melodiei Days Like This, a lui Van Morrison, care deschide episodul, acțiunea luând o întorsătură interesantă când intervin probleme între membrii echipei din bancă și Berlin.

Profesorul reușește să se întoarcă, nevăzut, în apropierea Băncii și începe să analizeze situația, iar de partea poliției, Inspectoarea Alice, Angel și Colonelul Tamayo nu stau degeaba și pun și ei ceva la cale.

Anatomy Lesson este denumit cel de-al 3-lea episod, și acesta marcat de o melodie care se potrivește la fix acțiunii (Howe Gelb – “All You Need to Know”) și-l vedem pe Profesor cum încearcă să-și câștige un om în interiorul Poliției pentru afla tot ce pun la cale Inspectorul și Colonelul. De cealaltă parte, în bancă, situația se agravează și mai rău între mebrii echipei, iar feedback-uri ne duc în primele zile ale planului de atac.

Profesorul decide să se întoarcă la baza de operațiuni de unde a susținut acțiunea din spargerea anterioară și încearcă să coordoneze și să țină în frâu atât omul său din interior cât și haotica echipă din interiorul băncii.

Între timp Poliția pune mâna pe niște indicii din trecut care-i vor apropia și mai mult de informații despre echipă și Profesor, iar printr-un alt feedback aflăm că au fost audiați mai mulți membri pentru a deveni parte a echipei Profesorului.

Episodul al 4-lea, Pasodoble, ne aduce cu 5 ani înaintea atacului și-i vedem pe Berlin și Palermo cum cercetează banca din interior, strâng informații și pregătesc planul, iar în prezent, la bancă, membri ai grupului se detașează de restul și încep să se lupte între ei.

În trecut aflăm cum planul prinde și mai mult contur, iar situația în cortul Poliției devine tensionant între Alice și Tamayo. Este momentul ca Alice să intervină și ia legătura cu Profesorul, întorcându-le la acel stil de-a șoarecele și pisica pe care l-a avut și cu Lisabona pe vremea când ea se afla de cealaltă parte a baricadei.

Cum Profesorul încearcă să țină totul sub supraveghere, se dezvăluie că și Poliția are un om infliltrat în bancă. Șansele sunt acum în balanță de ambele tabere.

5 Minutes Earlier, este al 5-lea episod care ne va întoarce câte 5 minute în timp, înaintea unor acțiuni importante din interiorul băncii pentru a ne explica de ce și cum se ajunge în acel moment critic. Feedback-ul ne spune mai multe despre persoanele recrutate cu tot cu alegerile bune și rele ale Profesorului.

În bancă Aurul trebuie pus în mișcare, dar omul din interior și membrii echipei, care nu se înțeleg între ei, generează un lanț de probleme care duc la acele momente critice despre care vă vorbeam mai sus. În toiul haosului creat… se încheie episodul, iar mai departe aflăm în restul de 3 episoade rămase.

 

Tehnic vorbind, știm de ce sunt în stare actorii din film, dar mai mult de atât trebuie menționat și luat în considerare jocul cu camera al regizorilor episoadelor, deși scenaristic vorbind nu mai e la înălțimea planurilor și detaliilor primei părți a seriei. Regizorii par că se folosesc de toate cunoștințele și standardele de filmări în funcție de situațiile date. Scenele de acțiune sunt filmate într-o manieră aleasă perfect, iar cele de suspans se vor simți imediat. Nu lipsesc nici scenele dramatice, iar montajele cu încetinitorul se vor întâlni destul de des.

Ați observat că am tot precizat de melodiile din episoade, asta pentru că, pe lângă melodia care nu are cum să nu ți se imprime în memorie a Cecilliei Krull, episodic aproape avem parte de câte o piesă foarte potrivit aleasă pe ceea ce se întâmplă în serial. Nu numai partea a 4-a, dar întregul serial se prezintă de parcă i s-a acordat atenție maximă la toate capitolele, chiar dacă situația scenariului e în declin după fiecare parte în parte. Fiecare dintre părți reușește să te surprindă cu ceva, acel twist cât de mic o fi el, schimbă regulile jocului și efectiv nu lasă telespectatorul să se plictisează ba chiar îl face să se simtă că se uită la un film, nu la un serial episodic. Este adevărat, dacă stăm să ne gândim că partea a 4-a este dusă prin prisma a 4 povești/porțiuni, din care una este feedback din trecut, serialul, sau mai bine zis, această parte, nu pare a mai avea proporțiile celor anterioare. Însă, vei fi atât de prins de multe alte elemente încât vei trece cu vederea neajunsurile, mai ales că episoadele au și o durată destul de scurtă de minute.

Aștept cu nerăbdare și celelalte episoade rămase pe care le vom putea vedea din 3 aprilie când Money Heist: Part 4 va da startul la binging pe Netflix.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.