Ascultă acest articol


Internetul are o importanță foarte mare în aceste zile, fie că e pentru fun, comunicare, business sau gaming. Soluțiile și device-urile aferente pentru a oferi acces la acesta, au evoluat și ele și sunt grupate în funcție de domeniul de utilizare.

La astfel de echipamente există două elemente importante: suprafața de acoperire a semnalului și puterea acestuia. Routerele sunt cele mai populare existând câte o categorie pentru fiecare domeniu în parte, puterea fiind dată de capacitatea de procesare, iar de suprafața de acoperire a semnalului ținând de numărul de antene de pe device și puterea lor. În general puterea semnalului și a transferului prin Wi-Fi este destul de puternică în ziua de astăzi, pe majoritatea device-urilor, iar prin extinderea suprafeței de acoperire a semnalului există extendere, acces point-uri și altele.

Sunt disponibile pe piață niște echipamente menite să nu fie nevoie să te complici cu routere, extendere și alte nebunii și mai mult de atât sunt niște echipamente elegante care pot fi poziționate la vedere ca obiecte de decor. E vorba, bineînțeles, de sistemele de tip Mesh care constau într-o bază, unde intră semnalul internet și mai mulți sateliți folosiți ca extendere sau mai multe asfel de module împerecheate. Un astfel de echipament este și Mercusys Halo S12 AC1200 Whole Home Mesh Wi-Fi System care include două module și poate fi extins cu altele dacă este nevoie.

Pachet

Mercusys folosește o temă care combină culorile alb, roșu și negru, la produsele și ambalajele pentru acestea și se optează foarte mult pentru un aspect curat și simplu, elemente abstracte care contează și atrag, în zilele noastre.

Halo S12 vine într-o cutie de carton pe care avem, pe lângă imagine în ansamblu cu produsul și o schemă grafică în care să ne facă să înțelegem simplitatea funcționării acestui tip de echipament, dar și puterea semnalului și de acoperire a acestuia. Tot pe ambalaj găsim și specificațiile și informații despre produs, tehnologiile incluse și conținutul pachetului.

În cutie găsim cele două module Halo S12 și alimentator pentru fiecare dintre ele, așezate atent într-un cofraj de carton pentru protecție, un ghid rapid de instalare și un cablu de rețea RJ45.

Per total la acest capitol, Mercusys oferă strictul necesar atât ca informații pe cutie despre produs cât și conținutul acestuia. Dacă-l găsești la raft, ai toate informațiile necesare despre produs și poți decide exact dacă este device-ul de care ai nevoie.

Aspect

Spuneam la introducere că sistemele de tip Mesh aduc utilizarea unui router extinzându-l cât este nevoie și axându-se și pe aspect. Ei bine, Halo S12 bifează, conform producătorului, toate elementele necesare pentru a face din produs unul recomandat, aspectul fiind un plus și o caracteristică avantajoasă.

Înainte de toate trebuie să vă spun că modulele sunt foarte ușoare și ambele combină culorile alb (partea de sus) și bleu deschis, în partea de jos. Cuburile cu colțuri rotunjite, au pe latura de sus imprimată sigla “Mercusys”; pe lateralele stânga și dreapta nu este prezent niciun element, iar pe latura din față avem un buton mic, pătrat, “Pair”. Pe latura de jos avem un sticker cu informații despre produs și SSID-ul, încadrat de perforații mici pentru aerisire. Tot acolo găsim și patru piciorușe foarte ușor proeminente. Pe partea din spate, cea a conexiunilor, avem un buton de Reset, două porturi, unul WAN și unul LAN și portul de alimentare.

Design-ul este unul extrem de simplu, dar foarte atrăgător. Cele două module puse pe birou, lângă televizor, sau mai știu, la vedere, arată ca orice un obiect potrivit de decor.

Tehnic

Dimensiunea unui modul este de 88 × 88 × 88 mm și cântărește doar câteva grame, folosește protocoalele IPv4 șu IPv6 și standardul IEEE 802.11 a/b/g/n/ac la frecvențele 2.4 GHz (300 Mbps) și 5 GHz (867 Mbps).

Cele două butoane de pe module sunt cel de Reset – pentru a reseta modul la setările din fabrică și cel de-al doilea, Pair – “împerechează” două sau mai multe module între ele. Butonul are și un LED multicolor.

Prin Seamless Roaming ești asigurat că vei avea în permanență cel mai bun semnal, oriunde există acoperire și te aflii atunci, iar tehnologia MU-MIMO ajută să ai transferuri constante și bune pe mai multe device-uri.

Halo S12 este compatibil IPTV, nu lipsește securitatea asigurată de WPA2-PSK + AES, iar prin portul WAN primește semnal Dynamic IP/Static IP/PPPoE/PPTP/L2TP. Cele două porturi WAN/LAN sunt de 10/100 Mbps și au LED-uri, iar din setări poți face modificări mai detaliate.

Instalarea/Configurarea se face ușor. Modulul se alimentează la curent apoi se conectează cablul cu semnalul internet la portul WAN al acestuia. Te conectezi de pe smartphone/tabletă/laptop/PC la Wi-Fi-ul modului (SSID-ul este pe sticker-ul de pe modul), apoi accesezi http://mwlogin.net, creezi o parolă și ai acces la toate setările modulelor pentru a le configura după plac.

Odată alimentate cele două module (sau mai multe) se apasă butoanele Pair la toate și se așteaptă puțin până se sincronizează între ele.

Din nefericire nu există o aplicație dedicată pentru mobile, dar în caz că nu te descurci cu instalarea și configurarea, găsești pașii în ghidul din pachet, în clipul de mai jos sau poți apela la Suportul Tehnic Gratuit în limba română în intervalul orar L-V: 10:00 – 19:30 prin mail sau telefon (acestea sunt precizate la sfârșitul clipului).

Testare

Primi pași, după configurare este să-ți găsești locul cel mai potrivit pentru cele două module. Unul va fi conectat la rețeaua de internet, iar cel de-al doilea îl poți pune la distanța cea mai mare față de primul modul. Spre exemplu în apartamentul de paroximativ 60mp, eu le-am poziționat în colțurile cele mai îndepărtate unul de celălalt. Apartamentul având pereți de beton, semnalul trece mai greu, deci a fost tocmai potrivit pentru testare.

Conform producătorului, Halo 12 (ambele module împerecheate) au putere de acoperire de până la 260m, deci n-ar trebui să fie nici cea mai mică problemă nici la semnal și nici la vitezele de transfer. Eu pot să spun că semnalul nu numai că era maxim oriunde în casă, dar până și pe holul blocului și în apartamentele de lângă al meu ajungea semnalul.

Pentru început am încercat să fac acel stress-test pe care-l fac deobicei în cazul sistemelor wi-fi și anume să conectez cât mai multe device-uri la el și să le dau să utilizeze bandă. Așadar am conectat, în același timp, două console (PS4 Pro, Switch Elite), două smart-TV-uri, o tabletă, un laptop, un PC cu o placă wireless montată și două smartphone-uri. Conectarea s-a făcut, la fiecare, cu Halo 12, rapid și fără probleme la 5 Ghz și pe fiecare am dat să ruleze jocuri online (Fortnite, Call of Duty Warzone, PUBG), transfer de date, streaming media (YouTube, Netflix, Spotify) și am testat și browsing net și social media. Rezultatele au fost corecte, semnalul fiind împărțit în mod egal între toate fără a interveni întreruperi sau blocări. Contează, bineînțeles, foarte mult și banda de internet al providerului (DIGI în cazul meu, la maxim 300Mbps). Halo 12 a făcut față, iar modulele nu s-au încălzit decât foarte puțin. Cu Switch Lite, mobilele și tableta, m-am și mișcat prin casă în timpul testelor pentru a vedea dacă semnalul rămâne constant și dacă se pierde sau se blochează. Nu s-a întâmplat nimic rău.

Conectarea și partajarea la modulele cu semnalul cel mai bun se face automat, mulțumită Smart Connect, Seamless Roaming-ului și MU-MIMO și prin faptul că, nu contează câte module sunt legate între ele, totul funcționează ca și când ar fi o singură rețea unificată.

Am făcut, de asemenea și testul standard de viteză de transfer prin Speed.net, rezultatele fiind asemănătoare atât de pe laptop/pc cât și cel de pe device-urile mobile:

Am făcut, de asemenea și un test conectând laptopul la unul din module prin cablul de rețea. Transferurile sunt stabile și la capacitatea de maxim 10/100Mbps cât suportă Halo 12.

Concluzie

Halo 12 este un sistem Mesh dedicat utilizării de acasă, dar performanțele sale și raza mare de acoperire au demonstrat că poți foarte bine să-l folosești nu numai în apartament, dar și la curte la casă cu 1 etaj, sau chiar și la birou. Atâta timp cât cele două module sunt alimentate și sincronizate, pe o distanță de aproximativ 200mp (fără a fi întrerupt semnalul de vreun obstacol) poți folosi internetul fără probleme.

Pe lângă avantajul unui aspect atrăgător, poți opta și pentru mai multe module pe viitor, dacă este necesar, căci toate se sincronizează, se comută și se completează între ele și poți sta liniștit că nu vor fi probleme în ceea ce privește acoperirea și puterea semnalului atât cât suportă providerul tău de internet.

Dacă, însă, semnalul providerului ajunge la Gigabit înseamnă că ai nevoie de un echipament mai performant și axact strict pe domeniul de activitate vizat (ex. gaming, streaming etc.) și trebuie să spun și că o aplicație dedicată ar fi fost un plus pentru o utilizare și configurare și mai ușoară și la îndemână. Poate vom vedea așa ceva, pe viitor, din partea Mercusys.

Mercusys Halo S12 AC1200 Whole Home Mesh Wi-Fi System îl găsiți pe piața din România la un preț de aproximativ 280lei.

1 COMENTARIU

  1. Salutare. Cum ai reusit sa obtii viteze de transfer pe speedtest de peste 100mb/s, respectiv 267 la download. Nu de alta, dar detin mesh-ul si totul este limitat la 100mb/s atat cat duce portul de lan. Exista vreo setare care mie mi-a scapat? Multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.