Ascultă acest articol


Tehnologia Wi-Fi prinde din ce în ce mai mult avânt căci toată lumea s-a săturat de fire atât în cazul perifericelor de gaming cât și audio/video și internet. Bluetooth este cea mai populară tehnologie care renunță la fire și permite folosirea device-urilor fără a fi alimentate sau fără un cablu de date.

În cazul gamerilor, sensibilitatea, timpul de răspuns și calitatea semnalului pentru accesoriile și perifericele de gaming sunt foarte importante, iar până de curând tehnologia fără fir nu putea să ofere aceste performanțe. Situația s-a schimbat însă și continuă să se schimbe în bine în favoarea “wi-fi”, Bluetooth-ul devenind mai performant, iar device-urile includ tehnologii care aduc sau poate chiar, depășesc performanțele sistemelor wired.

În cazul căștilor audio s-a văzut, probabil, în ultima perioadă, cea mai mare creștere pentru produsele fără fir, iar unul dintre cei mai buni producători de echipamente audio, Creative, au scos la înaintare căști cu Bluetooth alături de tehnologii care duc experiența audio la un nou nivel.

Este vorba de seria de căști audio cu Super X-FI (AIR C, Theater) din care face parce și modelul AIR care, conform Creative, promite să facă diferențe notabile față de alte căști de acest gen. Creative Super X-FI AIR a intrat și în redacția noastră la teste și abia am așteptat să vedem de ce sunt în stare.

Pachet

Cutia, de dimensiuni medii, ale X-FI AIR folosește în mod predominant culoare albă, pe partea din față având o imaginie mare atragătoare care promovează tehnologia “Super X-Fi – Headphone Holography“, în partea de jos având o imagine mai mică și cu căștile, iar în partea de sus avem un sticker în care ni se spune că în pachet avem și o pereche de bureței moi îmbrăcați în piele (conținutul moale este de fapt un fel de spumă).

Imagine cu una din cupe avem și pe o laterală a cutiei, alături de informații despre conținutul pachetului și informații tehnice, pe celaltă fiind o imagine cu un bărbat care are căștile pe urechi pentru a ne face o idee de proporții. Vedem, de asemenea, că acea tehnologie Headphone Holography emulează 7.1, iar pe partea din spate avem câteva informații despre tehnologia Super X-FI, posibilitățile de personalizare a LED-ului RGB de pe cupe și posibilitatea de a detașa burețeii de pe cupe pentru a fi curățați. Tot acolo aflăm și că reglajul de volum și al comutării între melodii se face prin touch, pe una dintre cupe. Nu lipsesc nici informații și imagini despre aplicația dedicată SXFI App (pentru mobile) și SXFI Control (Mac și PC) care ne scanează fața și forma urechilor pentru cea mai bună experiență cu căștile.

În cutie avem un cofraj de protecție cu căștile care vin cu microfonul NanoBoom atașat și cei doi bureței detașabili, un ghid, cablu de date USB de 2m și cablu jack de 1.5m.

Când vine vorba de un ambalaj al unui produs electronic este important ca acesta să aibă dimensiuni cât mai reduse, să protejeze cât mai bine conținutul și să ofere cât mai multe informații despre produs. Luat de la raft, aceste criterii pot fi cele care fac diferența între a pune produsul în coșul de cumpărături sau de a trece la altul.

Aspect

Modelul AIR vine în două variante de culori, negre și albe, iar “AIR” vine de la faptul că sunt wireless, dar pot fi conectate și prin două tipuri de cabluri. La prima vedere și privite de aproape, detaliile redate sunt foarte plăcute, culoarea neagră (varianta avută în teste) fiind predominantă.

Materialele folosite sunt plasticul, metal (la banda cupelor), piele sintetică și burete/spumă (la banda cupelor și la cupe). Avem pe cele două cupe și cercuri de LED RGB care se pot personaliza din aplicația dedicată, iar cele două cabluri au o construcție rezistentă. Cei doi bureței se pot da cu ușurință jos de pe cupe, printr-un sistem simplu de prindere și se pot curăța după caz.

Banda, dintre cele două cupe, are inscripționată în partea de sus “Creative” și în interior avem o bandă metalică reglabilă pentru cupe, pe care sunt trasate gradații. În zona unde banda se întâlnește cu cupa avem inscripționat logo-ul tehnologiei Super X-FI, iar pe cupa din dreapta nu avem butoane sau conectori. Pe cupa din stânga, însă, partea exterioară, din interiorul cercului LED RGB avem suprafața touch pentru modificarea volumului sau pentru a comuta între melodii. Aici găsim și un buton On/Off, microfonul NanoBoom care poate fi detașat, iar jack-ul astupat cu o protecție de plastic/cauciuc moale (din pachet); porturile USB-C și jack pentru cele două cabluri din pachet; butonul Source pentru a selectarea sursei (Bluetooth, SDCard, line-in); portul micro SDCard și butonul Super X-FI.

În interiorul cupelor avem scrise cu litere foarte mari, albe L (left – stânga) și R (right – dreapta), pentru a ști cum se poziționează pe urechi.

În mare, la capitolul aspect, SXFI AIR par rezistente, realizate din materiale de calitate și cel mai important, sunt confortabile. Posibilitatea de a scoate microfonul NanoBoom pentru a monta unul extern și faptul că bureții se pot detașa pentru curățare, sunt două elemente practice și bine-venite.

Tehnic

Ca aspect, SXFI AIR arată și pare alcătuit din materiale de calitate, totul cu un aspect atent, simplu și cu câteva elemente atrăgătoare de funcționalitate, dar căștile ies în evidență în primul rând prin tehnologia menționată de câteva ori mai sus. Să vedem însă de ce mai sunt capabile.

La cele 338g ale sale, SXFI AIR nu sunt tocmai ușoare, dar despre cât de confortabile sunt vom afla mai jos, la “Teste”, dar și cât putem rezista cu ele pe urechi. SXFI AIR sunt căști over-ear fără un target specific de utilizatori care au difuzoare de 50 mm cu Neodymium, cu o frecvență de răspuns între 20–20,000 Hz și sunt căști wireless cu o acoperire de până 10m distanță de la device-ul la care se conectează prin Bluetooth 4.2 și are o durată de viață de aproximativ 10 ore la o încărcare completă mulțumită bateriei Lithium-ion reîncărcabilă prin cablul USB-C.

Microfonul NanoBoom are o frecvență de răspuns între 100–8,000 Hz și se poate detașa, în locul acestuia putând fi conectat orice alt microfon prin jack.

La conectivitate, pe lângă Bluetooth, se pot conecta la alte device-uri și prin cablul cu jack de 3.5 mm, respectiv prin cablu USB-USB-C, iar muzica se poate asculta și de pe card micro SD (mp3. wav, flac – până la 32GB) care se introduce în cupa stângă.

Pe cupe avem cercuri cu LED RGB (16 milioane culori), iar pe cupa din stânga, în interiorul cercului, avem controlul touch. Swipe sus/jos va modifica volumul, swipe stânga/dreapta va schimba melodiile, atingerea cu două degete deodată va amesteca melodiile (în cazul rulării acestora de pe micro SDCard). Gestul stânga/dreapta poate fi folosit și în cazul convorbirilor telefonice, iar o apăsare mai lungă va aduce la viață Voice Assistant-ul. Apăsare dublă va răspunde/închide un apel respectiv va iniția Play sau Pause când se ascultă muzică. Între portul de conectare USB și microfon se află și un mic LED care se aprinde atunci când căștile sunt conectate prin cablul USB.

Prin butonul Source se poate selectat metoda de conectare, Bluetooth, micro Card SD și cablu. Apăsare mai lungă pe butonul Source va intra în modul de împerechere (pair) a Bluetooth, iar tot un astfel de apăsare pe butonul de Power va închide/deschide SXFI AIR. O apăsare un pic mai lungă pe butonul de Power va arăta nivelul bateriei prin cercul LED de pe cupă, iar o apăsare scurtă va opri LED-urile de pe ambele cupe.

SXFI AIR folosesc codec-ul SBC și emulează 7.1 prin tehnologia Super X-FI (UltraDSP) care performează datorită procesorului Sound Blaster fiind capabil să proceseze audio pe 24-bit.

Mulțumită aplicației SXFI App pentru mobile (Android, iOS) și SXFI Control (Mac & PC) odată ce este creat un cont, îți poți personaliza experiența auditivă prin scanarea celor două urechi și al feței.

SXFI App îți păstrează configurarea făcută și de acolo îți poți alege exact căștile (pair prin Bluetooth) și poți asculta muzica din device putând să modifici un egalizator după cum dorești.

De asemenea, poți apela la altă aplicație oficială dedicată special modelului SXFI AIR, SXFI AIR Control pentru mobile (Android, iOS) care se folosește odată cu aplicația SXFI App. Trebuie să fii logat în a doua aplicație pentru a folosi SXFI AIR Control de acolo putând să activezi/dezactivezi Super X-Fi și egalizatorul (cu preset-uri) și să modifici culorile LED-urilor RGB. Tot de acolo poți comuta rapid între conexiunea prin Bluertooth, micro SD Card sau USB audio.

SXFI Control pentru PC nu este găsit în magazinul de aplicații Microsoft, dar îl poți găsi/descărca și apoi instala de pe site-ul oficial Creative. Bineînțeles, ca în toate cazurile, este musai să ai aplicația SXFI App instalată (o găsești în magazinul de aplicații Microsoft). Odată instalate cele două și logat cu contul tău, în SXFI Control îți mai apare opțiunea de a comuta căștile între Stereo și Super X-Fi 5.1 sau 7.1.

Dacă adunăm aspectul cu specificațiile tehnice plus aplicații dedicate, Creative se pare că ne oferă un produs premium, dar să vedem ce spun testele.

Teste

Înainte de testare am instalat și mi-am făcut cont pe aplicația SXFI App unde am fost scanat și am stabilit profilul.

Primele teste pe care le-am făcut cu SXFI AIR au fost, bineînțeles, via Bluetooth pe smartphone/tabletă/laptop prima dată cu ceva muzică de pe Spotify, clipuri YouTube, Netflix și HBO GO cu și fără Super XFI. Diferențele sunt notabile, cu Super XFI activat sunetul căpătând virtualizare – să-i zicem așa, iar experiența este mult mai intensă în cazul urmăririi unui film/serial. Cu muzica se creează o senzație de concert, ca și cum ai fi lângă o scenă.

Am făcut chiar și un test la un smart TV și conectarea se face rapid și se aude bine, dar am observat un foarte mic decalaj voce/imagine și mai trebuie să spun că atunci când SXFI AIR sunt conectate la TV, există un fel de interferențe între aplicația de pe mobil și TV, sunetul auzindu-se sacadat și conexiunea Bluetooth de pe mobil comportându-se haotic. Probabil reacționează așa că este conectat la două surse deodată via BT.

Din aplicație poți modifica oricând de la egalizator, în detaliu sau poți opta dintre unele dintre preset-urile gata făcute, eventual îți poți creea și tu, dacă dorești.

Al doilea set de teste a fost prin cablul USB la PC/Laptop/Nintendo Switch, în primele două situații, pe Windows 10 fiind necesare aplicațiile (am spus mai sus mai multe detalii). Conectarea se face instant în toate trei cazurile și funcționează bine cu un plus pentru utilizarea pe W10 unde poți bifa 5.1 sau 7.1, iar în filme se simte efectul și oferă o experiență auditivă cu adevărat specială.

Conectarea prin cablu jack este ca și în cazul cablului USB, doar că nu beneficiezi de ajutorul aplicațiilor, iar dacă cumva vrei pur și simplu să asculți muzică de pe micro SDCard o poți face fără probleme. Am încercat chiar și printr-un controller de PlayStation 4 Pro și experiența audio a fost ușor peste așteptări.

Convorbirile telefonice sau conferințele video se aud foarte bine contând foarte mult și microfonul NanoBoom, participanții auzindu-mă clar, la fel și eu pe ei, iar în cazul telefoniei mobile, unde este disponibilă tehnologia VoLTE, convorbirile s-au auzit și mai clar.

Controlul volumului, melodiilor, convorbirilor etc, dacă nu-l faci de pe aplicație, îl faci direct de pe cupa stângă, prin touch. În funcție de device-ul la care ești conectat, gesturile pe care le faci pe touch vor avea anumite funcții (cele swipe stânga-dreapta), iar swipe-ul sus/jos va rămâne întotdeauna pentru volum.

Asistenta audio îți va spune în cască spre exemplu când se schimbă tipul de conexiuni, când bateria e pe sfârșite sau când ești deconectat, printre altele și SXFI AIR a reușit să reziste cam la 9 ore de utilizare, iar încărcarea (la un port USB 3.1) a durat aproximativ 2 ore și un pic.

Sunetul redat este bogat, înaltele, mediile și bașii fiind în egală măsura de calitate, egalizatorul având ultimul cuvânt de spus pentru a oferi exact timbrul de care ai nevoie în funcție la ce folosești căștile.

Căștile sunt un pic cam grele, dar sunt foarte comode datorită burețeilor cu spumă moale și a bandei cupelor, la fel, cu interior moale, iar la o utilizare continuă de 4-5 ore singurul inconvenient a fost că s-au încins urechile. Pe timp de vară acest lucru e ușor problematic, dar se rezolvă cu pauze scurte de răcorire.

Modelul Creative SXFI AIR, după cum spuneam, nu are un target anume, dar este specificat că oferă o experiență aparte și în cazul ascultării de muzică, vizionării de filme și jocurilor. Am spus deja că la filme/seriale și muzică, într-adevăr, avem parte de o experiență plăcută, iar acum am să vă spun că am testat puțin și cum se aud acestea în jocuri. Am pomenit, ca platforme, PS4 Pro, PC/Laptop și Switch Lite și în toate cazurile, am avut o experiență auditivă plăcută. Contează foarte mult și acel Super XFI, dar să nu uităm că este vorba de o emulare. Lipsește suportul AptX – un element important, dar avem acele inele LED RGB de pe cupe pe care le putem sincroniza cu perifericele de gaming, acest element estetic contând pentru jucători. În jocurile online, comunicarea cu prietenii a fost o plăcere, căci mi-au spus că microfonul se aude bine și nu au fost deranjați de zgomotele din jurul meu, în schimb am primit “reclamații” de la soție și fetiță că, la volum maxim, se auzea în sufragerie (aproape de poziția mea) gălăgie. Este adevărat, față de alte căști, acestea au fost chiar silențiloase și să nu mai punem că era și seară-noapte și multă liniște.

Experiența cea mai plăcută și completă rămâne cea prin cablul USB pe Windows 10, în special în filme și jocuri, unde Super XFI și posibilitatea de a comuta între 5.1 și 7.1, pot spune că impresionează. Obișnuit fiind cu alte căști (brand diferit) Bluetooth over-ear, respectiv căști de gaming cu fir, pe Windows 10 cu opțiunea de emulare Dolby Atmos, este greu să mai fiu impresionat de ceva, dar iată că SXFI AIR au fost o surpriză plăcută. Conectate prin Bluetooth, însă, mă așteptam să am o experiență mai bună, cel puțin față de căștile personale, decalajul foarte ușor între imagine și sunet fiind deranjant. Bineînțeles, poate fi vorba și de compatibilitate și să nu uităm că în cazul SXFI AIR am avut parte de un volum mai mare și tehnologia Super XFI.

Concluzie

Sunt familiarizat cu calitatea produselor Creative, brandul fiind unul cu care am crescut pornind de la primele plăci de sunet Sound Blaster și căști, plăci de sunet externe și periferice și până la cele mai recente produse testate precum sistemul soundbar Creative Stage 2.1 respectiv Creative G3 – toate m-au convins că Creative sunt profesioniști și oferă produse pe măsură.

Creative SXFI Air Headphones au venit să impresioneze și să ia cu asalt piața acestui gen de produse, și anume cele Wi-Fi și după ce am avut și eu plăcerea să le testez, își merită locul, iar faptul că tehnologia Super XFI a câștigat premii importante la CES 2019 și 2020 spune destule. Se bazează mult și promovează această tehnologie și bine fac, iar detaliile calitative, atât din punct de vedere estetic cât și ca funcționalitate, completează experiența audio. Cum spune și Creative, sunt căști pentru gaming, pentru filme și pentru muzică – pentru că oferă câte ceva pentru fiecare, și acest lucru le fac potrivite pentru orice tip de audiofil aflat în căutarea unor căști de calitate.

Creative SXFI Air Headphones se comercializează în România la un preț de aproximativ 1.000lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.