Ascultă acest articol

Portofoliul smartphone-urilor celor de la Xiaomi continuă să se extindă și periodic seriile primesc modele noi. Redmi este una dintre seriile cele mai populare, iar Redmi 9 este acum în atenția tuturor.

Xiaomi păstează un anume cod estetic când vine vorba de aspectul smartphone-urilor sale, atât al mobilelor cât și al ambalajelor în care vin acestea; combină culorile alb și portocaliu care se regăsesc în logo-ul general. Și pentru că tot am deschis această discuție vom vorbi puțin despre Xiaomi Redmi 9 începând cu ambalajul, apoi vom trece la aspect, specificații și lăsăm spre sfârșit testele și concluzia.

Pachet

După cum spuneam, aspectul atât al ambalajului cât și al terminalelor Xiaomi își păstrează design-ul și cu acest model. Ambalajul de carton este de culoare albă, simplu, pe față având imagini cu cele 3 variante de culori ale lui Redmi 9 și logo-ul Mi, iar pe spate și latura mică de sus nu avem nimic inscripționat. Pe lateralele lungi avem trecute numele modelului și ni se amintește că avem acces la librăria de aplicații Google, iar pe laterala mică de jos avem codurile de bare, informații despre conținutul pachetului și locația fabricantului.

Odată deschis capacul avem o cutie în care se află cheița pentru sertarul dual SIM și o husă de protecție, certificatul de granție și un ghid al utilizatorului, cablul de date USB-C – USB-C și alimentatorul cu funcție de încărcare rapidă – toate de culoare albă (mai puțin husa de protecție care este negru-semitransparentă). Bine de știut este că Redmi 9 vine cu folie aplicată pe display direct din pachet.

Aspect

Xiaomi Redmi 9 este disponibil în 3 variante de culori (Carbon Grey, Sunset Purple, Ocean Green), cel puțin partea din spate a device-ului unde se află imprimat cu alb în partea de jos sigla Redmi și câteva detalii scrise foarte mărunt, iar în partea de sus avem LED-ul Flash și cititorul de amprente și cele 4 camere lângă care este specificat că sunt “AI Quad Camera 13MP”.

Pe latura de sus avem senzorul infraroșu și un microfon de anulare a zgomotului de fundal, pe cea de jos jack-ul pentru căști/microfon, difuzorul, microfoane și portul USB-C pentru date/alimentare. Pe latura din stânga avem sertarul pentru SIM-uri, iar pe cealaltă butonul pentru volum +/- și cel de Power.

Display-ul de 6.53′ este acoperit cu folie, iar în partea de sus, pe centru avem camera selfie încadrată de senzori, deasupra fiind difuzorul.

Design-ul compact cu colțuri rotunjite completează display-ul generos, iar culorile jucăușe de pe spate și poziționarea camerelor pe mijloc, alături de senzorul de amprentă, mi se par alegeri potrivite pentru Redmi 9 dat fiind că este dedicat segmentului mediu de utilizatori.

Tehnic

Redmi 9 este un device care atrage prin simplitate și sper ca specificațiile tehnice să fie pe măsură.

Redmi 9 prinde viață cu ajutorul Media Tek Helio G80 și al GPU-ului Mali-G52 MC2, iar modelul cu 32GB de memorie internă de stocare are 3GB RAM, cel de-al doilea cu 64GB având 4GB RAM totul într-o carcasă cu dimensiunile de 163.32 x 77.01 x 9.1 mm cu o greutate de 198g. Memoriile interne de stocare se pot extinde prin card micro-SD.

La conectivitate avem Wi-Fi 802.11 b/g/n cu suport 2.4G WiFi / 5G WiFi / WiFi Direct, Bluetooth 5.0, NFC și ca bandă pentru telefonie mobilă avem 2, 3, 4G și LTE prin dual nano-SIM card. Pe lângă acestea găsim și portul infraroșu și device-ul dispune chiar și de un FM radio.

Display-ul FHD+ are 6.53”, este protejat de Corning Gorilla Glass 3 și suportă rezoluția de 2340×1080 având o densitate a pixelilor de 394 PPI și o rație Screen-to-body de 89.83%.

Bateria este de 5020mAh cu suport pentru Quick/Fast Charge, la navigație avem suport pentru GPS, AGPS, GLONASS, Beidou, iar la senzori avem Vibrații, măsurarea distanței, Lumină ambientală, accelerometru, compas electronic și IR.

Camera selfie este de 8MP, iar cele principale de 13MP (wide), 8MP (ultra wide), 5MP (macro), 2MP (depth) plus LED-ul Flash. Filmările se fac la rezoluția maximă 1080p la 30fps.

Se pare că Redmi 9 nu dezamăgește deloc la capitolul specificații, dovedindu-se a fi o completare la aspectul atrăgător combinația dovedindu-se a fi una de recomandat pentru categoria mid-range.

Teste

În primul rând voi preciza că-mi plac terminalele care vin la pachet cu o husă de protecție și folie aplicată, pentru că probabil, dacă nu ar exista în pachet asta ar urma să facem imediat după achiziționarea unui device nou.

Redmi 9 este un mobil arătos, subțire, dar în același timp și generos când vine vorba de display. Capacul din spate arată frumos în lumină, iar cine nu dorește acest lucru poate utiliza husa din pachet căruia trebuie să-i aduc câteva cuvinte de laudă căci este rezistentă, are o culoare interesantă (nici neagră, nici transparentă, nici lucioasă și nici mată nu e), are un căpăcel din plastic care acoperă portul USB-C, dar din păcate, la capătul opus, întreaga husă este un magnet de amprente.

Redmi 9, înainte de toate se simte bine în mână, ai acces la toate butoanele și întreg display-ul și nici un cântărește foarte mult. La minusuri menționez cititorul de amprente nu pentru funcționalitate cu probleme căci merge foarte bine, ci pentru că este încadrat într-un cerc de plastic și la fiecare utilizare rămân resturi pe marginea acestora, pe senzor.

Specificațiile tehnice echilibrează aspectul, sistemul de operare Android cu interfața MIUI 11.0.4, despre care am mai spus că s-a maturizat mult de la primele versiuni, rulând fără pată. Aplicații în Google Play sunt destule, dar Redmi 9 vine și cu câteva aplicații proprietare care îmbunătățesc și mai mult experiența utilizatorului. Nu ai cum să nu admiri acele animații foarte abstracte de prin meniuri și cum “înțelege” cu display-ul lui Redmi 9.

În jocuri se comportă bine (ultimul Asphalt, Call of Duty Mobile, Fortnite) deși terminalul s-a încălzit puțin, iar pe partea de audio, difuzorul se aude destul de acceptabil, pe căști experiența fiind mai bună, fie în jocuri fie în Spotify. Cum nu sunt căști în pachet, contează foarte mult și ce căști alegi să folosești la smartphone, acest lucru influentând și calitatea sunetului.

Filmele și serialele de pe Netflix, HBO GO și YouTube se văd bine mulțumită dimensiunilor generoase ale ecranului, iar viteza de transfer este cum te aștepți să fie în ziua de astăzi de la un astfel de smartphone. Am făcut un test rapid de transfer și am obțiunut următorul rezultat (viteza maximă a netului la locație – DIGI – este de 300mbps):

Conversațiile telefonice, respectiv conferințele s-au auzit bine, camera selfie și microfoanele făcându-și datoria, iar bateria a fost marele erou, rezistând două zile la utilizare normală, încărcarea fiind rapidă (în jur de 2-3 ore), dar fără suport de încărcare Wi-Fi.

Camera și aplicația ei sunt bine optimizate cu setări și opțiuni nu foarte multe, cele 4 camere reușind să combine cu brio capabilitățile sale. Cu AI activat, am făcut câteva poze urbane la setări normale foto și până la Ultra-Wide și cu zoom maxim, dar și un prim-plan. Nu există un mod de fotografiere pe timp de noapte, chiar dacă atunci când faci fotografii pe întuneric AI-ul detectează ca fiind noapte, iar rezultatul nu e deloc convingător. De asemenea, am făcut și o filmare rapidă (full HD) cu sunet cu freamătul orașului, cu mașini, zgomote și un… pieton minor prea grăbit să mai aștepte la semafor.

*Ca de obicei, vreau să precizez că atât dimensiunile cât și 10% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, dar veți putea clar să vă faceți o idee despre rezultatul original.

Concluzie

Spre deosebire de Xiaomi Redmi Note 9 Pro, Redmi 9 este un device dedicat segmentului mediu de utilizatori, și poate fi folosit atât de gameri casual, cât și pentru office, sau entertainment pentru că are specificații decente și un sistem de operare simplu și rapid.

Aspectul și cele 3 versiuni de culori ale capacului spate ar trebui să aducă acel element colorat și fun în gamă deci poate fi folosit atât de tineri cât și de doamne/domnișoare, iar dacă bărbaților nu le place acest lucru husa din pachet este mai mult decât potrivită pentru ei. Pe zi ce trece este mai greu să găsești și să mulțumești mai multe categorii de utilizatori, dar Xiaomi cu Redmi 9 cred că a găsit numitorul comun și oferă o balanță calitate-preț care se potrivește pentru toate buzunarele.

Xiaomi Redmi 9 se comercializează cu abonament la operatorii de telefonie sau în magazinele retail la un preț de aproximativ 800 lei, prețul crescând în funcție de specificațiile tehnice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.