Ascultă acest articol


NVIDIA a dezvăluit astăzi Seria de GPU-uri RTX™ 30, bazate pe arhitectura NVIDIA Ampere, care livrează cel mai mare salt generațional din istoria GeForce®.

Doborând recorduri de performanță, plăcile video GeForce RTX 3090, 3080 și 3070 oferă până la de două ori mai multă performanță și de 1.9 ori mai multă eficiență energetică decât generația precedentă bazată pe Turing. Noile plăci video beneficiază de cea de-a doua generație NVIDIA RTX™ – cea mai puternică platformă PC de gaming – pentru a oferi niveluri nemaiîntâlnite de ray tracing în timp real și AI gaming.

Seria RTX 30 a fost dezvăluită în cadrul unui eveniment de lansare virtual găzduit de către fondatorul și CEO-ul NVIDIA, Jensen Huang, care a anunțat, de asemenea, că Fortnite, un fenomen al culturii pop primește suport RTX ray tracing în timp real, adăugând patru funcționalități ray-traced pentru o experiență de gaming mai imersivă, printre care reflexii, umbre, iluminare globală și ocluzie ambientală.

De asemenea, Huang a dezvăluit noi unelte pentru gameri, printre care NVIDIA Reflex, care îi face pe jucătorii competitivi mai rapizi; Omniverse Machinima, pentru storytelling în jocuri video folosind motoare grafice cu procesare în timp real; și NVIDIA Broadcast, care folosește puterea inteligenței artificiale pentru a transforma orice încăpere într-un studio personal.

„Lansarea de astăzi a plăcilor grafice NVIDIA Ampere este un pas uriaș către viitor,” a spus Huang. „Rezultatul din spatele a mii de ore de muncă și inginerie, seria GeForce RTX 30 oferă cel mai mare salt generațional de până acum. NVIDIA RTX îmbină shader-ul programabil, tehnologia ray tracing și inteligența artificială pentru ca dezvoltatorii să poată să creeze lumi complet noi. Peste 20 de ani, ne vom uita înapoi și vom realiza că viitorul gaming-ului a început în acest moment.”
Minuni ale arhitecturii NVIDIA Ampere – a doua generație RTX

Printre lucrurile care stau la baza performanței fascinante a seriei RTX 30 de plăci video și a arhitecturii NVIDIA Ampere sunt tehnologii de ultimă generație și peste două decenii de cercetare și dezvoltare, printre care:

● Noi multiprocesoare de streaming: Fundația pentru cea mai rapiă și mai eficientă placă video, care livrează de două ori mai mult FP32 throughput comparativ cu generația precedentă și o putere de procesare a shader-ului de 30 TFLOPS.
● A doua generație de nuclee RT: Noi nuclee RT dedicate care livrează de două ori mai mult throughput decât generația precedentă, plus ray tracing, shading și compute în același timp, cu o putere de procesare de 58 RT-TFLOPS.
● A treia generație de nuclee Tensor: Noi nuclee Tensor dedicate, care livrează de două ori mai mult throughput decât generația precedentă, lucru care permite viteze și eficiență mai mare pentru rularea de tehnologii cu inteligența artificială, precum NVIDIA DLSS, și o putere de procesare de 238 TFLOPS.
● NVIDIA RTX IO: Permite încărcarea rapidă și decompresia asset-urilor din jocuri pe baza plăcii video, accelerând performanța input/output de până la 100 de ori, în comparație cu un hard drive sau cu metodele API de stocare tradiționale. Împreună cu noul API DirectStorage pentru Windows de la Microsoft,(1) RTX IO descarcă zeci de nuclee de lucru ale procesorului pe placa video RTX, îmbunătățind numărul de cadre pe secundă și oferind o încărcare aproape instantanee.
● Cea mai rapidă memorie grafică din lume: NVIDIA a lucrat cu Micron pentru a crea cea mai rapidă și discretă memorie grafică pentru seria RTX 30 și anume GDDR6X.(2) Oferă o viteză de transfer a datelor de aproape 1TB/s lățime de bandă a memoriei sistemului pentru aplicațiile plăcii grafice, maximizând performanța jocurilor și aplicațiilor.
● Tehnologie de procesare pentru noua generație: Noul proces de fabricație de la Samsung pe 8 nanometri, realizat special pentru NVIDIA, care permite o densitate mai mare a tranzistorilor și eficiență crescută.
Suport RTX pentru Fortnite, Call of Duty: Black Ops Cold War

Fenomen al culturii pop, Fortnite este cel mai recent joc blockbuster care va beneficia de RTX On, și care se alătură altor titluri precum Call of Duty: Black Ops Cold War și unei serii extinse de jocuri AAA, precum Cyberpunk 2077, Dying Light 2 și Watch Dogs: Legion.

Printre alte titluri care deja beneficiază de ray-tracing se numără Control, Minecraft with RTX Beta for Windows 10 and Wolfenstein: Youngblood. Mai mult, tehnologia ray tracing este suportată și de interfețele API standard în industrie, printre care Microsoft DirectX Raytracing și Vulkan, precum și în motoarele grafice folosite de dezvoltatori pentru a crea jocuri, printre care și Unreal Engine, Unity, Frostbite, id Tech, Northlight, Luminous Engine, 4A Engine și multe altele.

DLSS: Accelerare în jocuri bazată pe AI
NVIDIA DLSS, una dintre cele mai mari inovații în materie de grafică din ultimul deceniu, folosește o rețea neurală de tip deep learning, care se bazează pe RTX Tensor Cores. Atunci când este pornită, tehnologia DLSS – care se poate găsi exclusiv pe plăcile grafice GeForce RTX – îmbunătățește performanța în titluri precum Control, Minecraft with RTX for Windows 10 și Death Stranding, timp în care generează imagini care sunt comparabile cu cele la rezoluție nativă. DLSS se va regăsi în curând și în titluri precum Boundary, Bright Memory Infinite, Call of Duty: Black Ops Cold War, Cyberpunk 2077, Fortnite, Ready or Not, Scavengers și Watch Dogs: Legion. Pentru cei cu PC-uri care au configurații mai performante, va exista un nou mod Ultra Performance care va permite DLSS să ruleze până la 8K.

Noi moduri de a juca

De asemenea, NVIDIA a anunțat și trei noi tehnologii create pentru a îmbunătăți experiența gamerilor, broadcasterilor, jucătorilor profesioniști de esports și creatorilor:

● NVIDIA Reflex: Devino mai competitiv instant. Gamerii își doresc întotdeauna cea mai scăzută latență în jocuri competitive. pentru că astfel PC-ul poate să răspundă mai rapid la comenzi, oferind în cele din urmă o precizie mai bună. NVIDIA Reflex este o nouă suită de tehnologii care optimizează și măsoară latența sistemului. Printre acestea, se află NVIDIA Reflex Low-Latency Mode, o tehnologie care va fi integrată în jocuri populare esports precum Apex Legends, Call of Duty: Warzone, Fortnite și Valorant și care reduce latența cu până la 50%, dar și NVIDIA Reflex Latency Analyzer, care detectează semnalele venite dinspre mouse și apoi măsoară de cât timp este nevoie pentru ca pixelii (de exemplu cei care compun lumina generată de un foc de armă) să își modifice forma pe ecran. Funcția este integrată în noile monitoare de Esports 360Hz NVIDIA G-SYNC® care vor fi lansate în această toamnă de la Acer, Alienware, ASUS și MSI și suportate de periferice de esports de top de la ASUS, Logitech, Razer și SteelSeries. Măsurarea latenței sistemului a fost aproape imposibilă pentru gameri și necesita peste 7,000$ în camere specializate și echipament.(3)
● NVIDIA Broadcast: Streaming ca un profesionist. Cei 20 de milioane(4) de streameri din lume își pot transforma casa într-un studio cu ajutorul NVIDIA Broadcast, un plugin universal care îmbunătățește calitatea microfonului și a camerei web, cu efecte AI accelerate de RTX, precum anularea zgomotului de fundal, efecte de background și menținerea automată a încadraturii camerei web.
● NVIDIA Omniverse Machinima: Îmbunătățirea unei noi forme de artă. Gaming-ul modern continuă să extindă genul de artă bazat pe storytelling, în care bucăți din jocuri sunt folosite pentru a crea opere de artă cinematice. Omniverse Machinima face ca o astfel de muncă să fie ușoară, oferind un nou tool și un motor de vizionare path-traced pentru precizie fizică, simulând lumina, fizica, materialele și inteligența artificială. Utilizatorii pot selecta bucăți din jocurile compatibile și își pot folosi camera web și inteligența artificială pentru a crea personaje, pentru a adăuga elemente fizice realiste, pentru a genera atât animații faciale, cât și vocale și pentru a publica filmulețe cinematografice de înaltă calitate folosind puterea de randare a plăcii video din seria RTX 30. Vă puteți înregistra pentru a fi notificat atunci când se deschide early access.

NVIDIA prezintă GeForce RTX 3080, RTX 3070, RTX 3090 Founders Edition

● GeForce RTX 3080 — Cu un preț începând de la 3,499 RON, RTX 3080 este cea mai puternică placă video de gaming – cu o performanță de până la două ori mai mare decât cea a generației RTX 2080. Cu 10GB memorie high-speed GDDR6X la 19Gbps, RTX 3080 poate livra constant un conținut la 60 de cadre pe secundă la rezoluție 4K.
● GeForce RTX 3070 — RTX 3070 va putea fi cumpărată începând de la 2,499 RON și este mai rapidă decât modelul RTX 2080 Ti, la un preț mai mic de jumătate, fiind, în medie, cu 60% mai rapidă decât placa video originală RTX 2070. Aceasta este ecehipată cu o memorie de 8GB GDDR6, atingând punctul culminand al performanței jocurilor care rulează 4K la o rezoluție de 1440p.
● GeForce RTX 3090 — Modelul de top al gamei este RTX 3090, cu un preț de 7,499 RON și o denumire pe măsură: „BFGPU”— Big Ferocious GPU. Aceasta vine chiar și cu o structură mai silențioasă, un design pe două axe cu trei compartimente, care lasă aerul să circule și care este de până la 10 ori mai puțin zgomotos decât modelul TITAN RTX, păstrând placa video cu până la 30 de grade Celsius mai rece. Cei 24GB de memorie GDDR6X pot suporta chiar și cei mai complecși algoritmi de inteligență artificială și cele mai încărcate fluxuri de date și de creare de conținut. Placa video RTX 3090 este cu până la 50% mai rapidă decât actualul procesor grafic de top TITAN RTX, oferindu-le gamerilor posibilitatea de a experimenta conținut la 60 de cadre pe secundă la rezoluție 8K în multe jocuri de top.
Noile plăci video aduc o serie de premiere mondiale, printre care:

● O soluție de răcire pe două axe care optimizează fluxul de aer — O performanță de răcire de până la două ori mai mare, cu un design compact uimitor. Jucătorii și creatorii de conținut vor putea să se bucure de performanță fără egal, în timp ce plăcile lor video rulează mai silențios și rămân mai reci ca niciodată.
● Design mecanic și electric de top — o structură metalică mai puternică – cu un nou arc lamelar, alături de un conector pentru sursă cu 12 pini – ce permit mai mult spațiu pentru componente și pentru răcire, fiind compatibil și acei conectori cu 8 pini din actualele surse, prin utilizarea unui adaptor inclus.
● HDMI 2.1 — Lărgimea de bandă crescută obținută datorită HDMI 2.1 permite, pentru prima dată, o singură conexiune prin cablu la televizoarele 8K HDR, pentru gaming ultra-high-resolution.
● Decodificare AV1 — Primele plăci video cu suport pentru noul codec AV-1, ce le permite jucătorilor să vizioneze pe Internet conținut video 8K HDR folosind o lățime de bandă de maximum 50%(5).

De unde pot fi achiziționate noile modele
Plăcile video GeForce RTX 3090, 3080 și 3070 vor fi disponibile la comandă, inclusiv modele cu specificații de bază, dar și modelele personalizate de către producători de top precum ASUS, Colorful, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Innovision 3D, MSI, Palit, PNY și Zotac, dar și ca Founders Editions pe www.nvidia.com.

Puteți găsi noile modele de plăci video din seria GeForce RTX 30 în sistemele de gaming realizate de Acer, Alienware, ASUS, Dell, HP, Lenovo și MSI, dar și la producătorii de top de sisteme din întreaga lume, precum CyberPower PC, Digital Storm, Falcon NW, IBUYPOWER, Maingear, Origin, NZXT, Puget și mulți alții.

Modelul GeForce RTX 3080 va fi disponibilă începând cu 17 septembrie. Placa video GeForce RTX 3090 va putea fi cumpărată începând cu 24 septembrie, iar modelul GeForce RTX 3070 va fi disponibil în luna octombrie.

Pentru o perioadă limitat de timp, gamerii care achiziționează un nou model sau un sistem(6) din seria GeForce RTX 30 vor putea descărca pe PC Watch Dogs: Legion și vor beneficia și de un abonament de un an la serviciul de cloud gaming NVIDIA GeForce NOW™.

Informații adiționale

Pe lângă conținutul deja publicat care demonstrează performanțele noii serii GeForce RTX 30 se numără:

● Evenimentul special GeForce alături de CEO-ul NVIDIA, Jensen Huang
● Anunțul seriei GeForce RTX 30
● Bundle-ul GeForce RTX 30
● Fortnite cu tehnologia RTX
● NVIDIA Reflex
● Omniverse Machinima
● NVIDIA Broadcast
● RTX IO
● Conținut 8K HDR cu NVIDIA DLSS
● Call of Duty: Black Ops Cold War
● Cyberpunk 2077 cu tehnologia RTX
● Watch Dogs: Legion cu tehnologia RTX
● Minecraft RTX World Pack 3
● NVIDIA G-SYNC 360Hz Esports Displays
● Decodare AV1

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.