Mulan – Recenzie

"Cred că producătorii au găsit un echilibru destul de eficient între relatarea unui război într-un mod cât mai autentic dar în același timp îndeajuns de inofensiv că să-ți poți aduce copii la film."

1
2484
Ascultă acest articol


“Aș fi vrut ca lecția filmului să semene cât mai mult cu cea reieșită din filmul animat.”

Regizor: Nikki Caro

Scenariu: Rick Jaffa

Gen: Acțiune, Aventură

Lansare: 25.09.2020

Durata: 115min

Studio: Disney

Distribuitor: Forum Film

Clasificare: A.P.13

Actori:

Yifei Liu – Mulan

Donnie Yen – Commander

Jet Li – Emperor

Jason Scott Lee – Bori Khan

Sinopsis:

Acţiunea din super producția “Mulan” merge pe urmele lui Hua Mulan, fiica unui bătrân luptător, care se deghizează în bărbat şi îi ia locul tatălui său în armata gata de luptă,.

Recenzie:

Asemeni majorității cinefililor, am văzut filmul animat Mulan din 1998 trecând cu vederea peste interpretarea live-action din 2009 fără vreo intenție, ci pur și simplu uitând de existența acelui film. Acestea fiind spuse, nu mă pot pronunța deocamdată legat de posibilele influențe ale filmului din 2009.

Cu așteptări minime și cu bucuria de a vedea un film în format 3D după mai bine de jumătate de an în desagă, am pornit la drum alături de Mulan în aventura sa.

Filmul începe destul de slab după gustul meu, cu stereotipuri claie peste grămadă și efecte vizuale trase de păr uneori în special când trebuie să fie amuzante sau să uluiască. Pe măsură ce povestea ia amploare undeva la jumătatea scenariului am început să mă aflu cât de cât prezent alături de personaje pe câmpul de luptă și să mă bucur pentru fiecare reușită de-a lui Mulan. În ciuda schimbările nu tocmai justificate față de animație și a altor neajunsuri, filmul reușește să fie fermecător dacă îi dai voie, măcar spre final.

Noul Mulan nu este de fapt chiar un remake a animației, ci o reintepretare a legendei lui Hua Mulan pe care copiii din China o învață în cultura lor. Astfel că nu ai ce numere muzicale să vezi – de care mă săturasem să le văd în aceste remake-uri live-action marca Disney. Asta înseamnă că lipsește și Mushu, dragonul micuț care o proteja pe Mulan interpretat de Eddie Murphy. Aparent, publicul chinez nu a fost atât de încântat de personaj, așa că Disney au preferat să ilustreze în schimb un phoenix care nu vorbește ci doar o ghidează pe Mulan în direcția potrivită. Lipsa numerelor muzicale nu mă încântă doar pentru că mă plictisesc ci mai ales că prezența lor ar fi diminuat gravitatea atmosferii de război. Cred că producătorii au găsit un echilibru destul de eficient între relatarea unui război într-un mod cât mai autentic dar în același timp îndeajuns de inofensiv că să-ți poți aduce copii la film. Cât despre realism nu pot zice chiar același lucru.

Da, ghidul spiritual este acum un phoenix, care funcționează diferit ca simbol față de dragonul din animație, și fiind nevorbitor ne apropiem de realism mai mult decât în orice alt remake live-action de până acum. Însă deși camarazii de arme ai eroinei nu încep niciodată vreun act muzical spontan, numeroase figuri de luptă intră în sfera imposibilului justificat de chi-ul puternic pe care îl are Mulan. Prezența vrăjitoarei care asigură practic succesul armatei invadatoare duce și mai mult filmul în zona fantasticului, anulând impresia de dramă de război pe care producătorii pretindeau că vor s-o inducă în atmosfera filmului. Scenariul nehotărât lasă de dorit și înțeleg de ce s-au împotmolit producătorii: încearcă din nou, să împace pe toată lumea.

Dacă coregrafiile arată uneori ridicole cu săriturile care sfidează fizica, totuși costumațiile au fost de toată lauda. Nu sunt pompoase și nu sunt memorabile prin ceva, asta fiind și ideea. Armurile sunt folosite, nu par nici tocmai scoase din cutie ca pe niște figurine colecționabile, nu sunt nici deprimant de tocite. Am apreciat realismul vestimentației mai mult cred ca orice altceva în acest remake, pentru că în celelalte simțeam că paleta de culori îmi arde retina și hainele personajelor aratau permanent ca în reclamele la detergent indiferent de cât de prăfuită era situația.

Altfel spus, nu este cea mai memorabilă peliculă de anul acesta nici din punct de vedere vizual, dar tot merită experimentată într-o sală de cinema în 3D, chiar dacă este de dinainte disponibil titlul pe platforma Disney+. În continuare sunt de părere că filmele Disney ar merita să aibă un rulaj minim în cinematografe înainte să fie disponibile digital. Anul acesta desigur sunt justificate excepțiile de genul; am înțeles că în ciuda prețului piperat filmul a încasat vânzări greu de ignorat în cadrul platformei, și să luăm în considerare și puținele țări în care funcționează platforma deocamdată.

Aș fi vrut ca lecția filmului să semene cât mai mult cu cea reieșită din filmul animat. În acela, deși existau elemente fantastice, Mulan a izbutit să-și facă un renume antrenându-se serios, cu eforturi și șanse egale cu restul bărbaților din plutonul ei. În cazul Mulan 2020, nu cred că cei mici vor lua în serios o asemenea valoare, dacă personajul este înzestrat cu un chi fenomenal din copilărie, pe care doar l-a ascuns fiindcă nu se cădea în acea cultură ca chi-ul să fie folosit de o femeie în maniere războinice. Copii nu sunt încurajați să fie perseverenți şi ambițioşi, ci doar să-şi dorească puteri.

Rămâne, așadar, să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Mulan rulează la cinema din 25 septembrie și este distribuit în România de Forum Film.

Poster:

Trailer:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.