Ascultă acest articol


Expoziția Lights on! Fellini’s 8 ½, inaugurată de TIFF în august, la Cluj-Napoca, poate fi văzută și la București, până pe 7 noiembrie, la finalul anului centenar Federico Fellini.

Vernisajul va avea loc vineri, 2 octombrie, de la ora 19:00, la Galeria Galateca (Str. C.A. Rosetti, nr. 2-4) în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, o seară specială care include și proiecția a două filme dedicate celebrului regizor italian.

Lumea extraordinară a lui Fellini prinde viață prin obiectivul fotografului Paul Ronald, care a capturat momente de neuitat de pe platoul de filmare al producției 8 ½, surprinzându-i pe Fellini, pe seducătorul Marcello Mastroianni sau pe fermecătoarea Claudia Cardinale în momente de respiro, pregătindu-se de filmare sau discutând.

Fotografiile au rămas nepublicate decenii întregi, până când Paul Ronald i-a oferit lui Antonio Maraldi, responsabil pentru Centro Cinema Città di Cesena, negativele filmelor realizate în 1963. Selecția a luat forma acestei expoziții, curatoriată chiar de Maraldi. O expoziție dedicată maestrului luminii și viselor, Fellini.

În programul vernisajului intră și proiecția a două filme:

Fellini fine mai (2019), de Eugenio Cappuccio, un documentar cu materiale inedite despre „lumea secretă” a unuia dintre cei mai influenți cineaști din istoria cinematografiei.

Il lungo viaggio Fellini (2006), un scurtmetraj de animație produs de Regiunea Emilia-Romagna și de Fundația Federico Fellini, cu desene realizate de regizor (un pasionat caricaturist) și cu vocea poetului Tonino Guerra pe fundal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.