Ascultă acest articol

Mergi într-o excursie, vacanță, team building, sau pur și simplu într-o locație unde nu ai acces la internet, dar ai nevoie de el. Ce e de făcut? Ai smartphone-ul/laptop-ul/tableta cu tine, dar ai net decât pe telefon. Soluția e relativ simplă dacă smartphone-ul este capabil să fie transformat într-un router pentru a putea da semnal de net prin 3G/4G/5G, sau îl conectezi prin cablu la laptop și poți avea net pe laptop în acest fel. E un pic mai complicat de atât, iar dacă mai ești și cu familia/colegii/prietenii și ei nu au net pe smartphone ca tine, dar au nevoie și el de el… atunci devine o situație complexă. Așadar nu ai decât semnalul 3G/4G/5G de pe cartela sim din smartphone… Ce e de făcut?

Tenda vine cu o soluție simplă, rapidă și ușor de utilizat și anume cu Tenda N300 Wi-Fi 4G VoLTE Router – un device capabil să ofere internet wireless de pe cartela SIM. Despre el vom vorbi puțin în rândurile de mai jos.

Pachet

Avem în față un device dedicat furnizării de internet wireless atunci când ești plecat sau când nu ai o altă sursă de internet, deci automat vorbim aici de portabilitate, deci ne dorim dimensiuni reduse.

Modelul 4G06 pentru Tenda N300 vine să ne ofere acea portabilitate în dimensiuni reduse căci pachetul are dimensiuni mici și ne oferă detalii despre capabilitățile, specificațiile și conținutul pachetului, dar și o imagine cu produsul și câteva scenarii pentru care acest produs a fost creat.

În cutie găsim router-ul într-o punguță, cele două antene care se montează pe router, alimentatorul, un cablu ethernet și unul pentru telefon și un ghid rapid de utilizare, toate protejate într-un cofraj de carton.

Ambalajul folosește combinația de culori cu care Tenda ne-a obișnuit la dispozitivele de acest gen, negru, portocaliu și alb și ca deobicei, pe cutie sunt trecute elementele esențiale care contează mult atunci când produsul se află la raft.

Aspect

Despite combinației de culori ale cutiei în care vine ambalat Tenda N300, router-ul este alb, cu forme rotunjite și are dimensiuni reduse.

Cele două antene albe se montează pe partea din spate, sus, iar jos avem panoul de conectare unde este un buton de Power, portul pentru alimentator, butonul de Reset/WPS, portul WAN și cel LAN și un port pentru telefon.

În partea din față, jos, avem sigla Tenda, iar în partea de sus avem 7 LED-uri: Power, Semnal, Wi-Fi, Internet și 3x LED-uri pentru afișare puterii semnalului telefonic.

În partea de jos, cea de sprijin avem un sticker cu codurile de bare, numele modelului și detaliile de conectare Wi-Fi și portul unde se introduce SIM-ul de telefon.

Forma rotunjită, aspectul și dimensiunile lui Tenda N300 sunt deajuns pentru a-l expune la vedere căci nu este deloc un device respingător.

Tehnic

Ne-am convins că Tenda N300 are un aspect elegant, simplu și atrăgător, dar la urma urmei contează și performanțele și capabilitățile sale.

Situat între modelele 4G03 și 4G09, modelul 4G06 oferă specificații medii și este dedicat în special în zone restrânse pentru spații precum afaceri mici, zonă rulară sau urbană și are două moduri de intrare a sursei de internet: WAN (cablu) sau SIM.

Tenda N300 are dimensiunile de 185x126x60mm, cântărește 350g, iar captarea/transmiterea semnalului 4G/3G/2G se face prin cele două antene detașabile și două antene interne Wi-Fi.

Porturile prezente pe Tenda N300 sunt 1 × 10/100 Mbps LAN/WAN, 1 × 10/100Mbps LAN, 1 x Tel și slot 1 × 2FF SIM Card și are două butoane, unul de Power și unul de Reset/WPS, iar LED-urile indică Power, Wi-Fi, LAN, Internet și puterea semnalului 2G/3G/2G (în 3 trepte).

Pe partea de securitate avem WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA/WPA2, iar benzile mobile suportate sunt 4G LTE (CAT4)/3G/2G vitezele maxime prin 4G fiind de download de 150Mbps și de upload de 50Mbps, în timp ce prin Wi-Fi (standardul 802.11b/g/n) pe frecvența 2.4GHz avem viteze de până la 300Mbps. Câteva dintre caracteristicile 4G LTE sunt Roaming-ul, VoLTE sau posibilitatea de a trimite/recepționa/șterge SMS-uri.

Prin Tenda N300 se pot conecta până la 32 de device-uri, iar conectarea și administrarea se face prin aplicația Tenda WiFi (despre care am vorbit și detaliat la produsele Tenda testate) sau prin accesarea www.tendawifi.com.

Tenda N300 indică să aibă tot ce este nevoie pentru a ne conecta rapid și în siguranță la net mobil și are și un aspect atrăgător, dar imediat ne vom lămuri cum se prezintă la teste.

Teste

Alimentatorul la priză, antenele montate și direcționate, băgăm cartela SIM (să nu aibă PIN activ) respectiv montăm cablul de net la portul WAN și apăsăm butonul de Power. După instalarea aplicației Tenda Wifi sau accesarea www.tendawifi.com ne configurăm totul și asta a fost! Fie că vrem să ne conectăm la Tenda N300 via wireless sau prin cablu prin portul LAN, internetul e pregătit pentru noi și noi pentru el.

Vizual, ne vom da seama dacă totul este în regulă și funcționează în parametrii normani, prin activitatea LED-urilor, respectiv ne dăm seama de puterea semnalului prin cele 3 LED-uri de putere 2G/3G/4G, dar și din aplicație/site.

În primul rând contează mult puterea de captare a semnalului atât cel 4G LTE (în cazul nostru), care, la locație era maxim (3 liniuțe/LED), dar și puterea oferită de Wi-Fi și în cazul unui apartament de aproximativ 60mps, în orice colț al apartamentului, inclusiv la distanța maximă față de router, am avut semnal maxim ceea ce mi se pare chiar OK, luând în considerare că toți pereții sunt din beton. Mai adaug și am folosit o cartelă de la DIGI Nelimitat și am testat conexiunea cu 3x smartphone-uri, tabletă, 2x TV, 2x laptop-uri și 2x console (PS4, Switch). Am conectat toate aceste device-uri prin Wi-Fi la router-ul nostru fără nicio problemă, semnalul fiind bun la fiecare dintre ele.

Transferurile sunt, cum este de așteptat și precizat și în descrierea Tenda N300 de aproximativ 150Mbps dowload și 50Mbps upload, asta în cazul unui device, semnalul urmând să se împartă în funcție de câte device-uri fac transferuri în același timp (sau cum alegi tu să le partajezi din aplicație/site). Având în vedere că vorbim de o conexiune la doar 2.4Ghz, este de așteptat să nu abuzăm cu multi-transferuri concomintent, dar pentru navigare pe net, rețele de socializare sau utilizarea altor aplicații de acest gen, Tenda N300 își face treaba cu brio.

Chiar și stream-urile video (Netflix, HBO GO, YouTube) rulează bine și fără întreruperi, la fel și cel audio (Spotify). Dacă tot am făcut aceste teste am rulat pe un smartphone respectiv laptop și câteva joculețe online (Fortnite, Call of Duty, Diablo III), respectiv via GeForce NOW (Death Stranding, Watch Dogs 2) și conexiunea a fost stabilă.

Din aplicație poți trimite/recepționa/șterge SMS-uri, având și o linie telefonică poți conecta, spre exemplu telefonul de birou și în deplasare poți să stai liniștit că unde este posibil se va activa VoLTE, respectiv există suport pentru roaming și să nu uităm de multitudinea de opțiuni la care putem să umblăm din aplicație/site.

Cu netul conectat prin WAN și PC/Laptop prin LAN, vitezele de transfer urcă la maximul suportat de port, respectiv la 300Mbps prin Wi-Fi, cu net-ul prin WAN.

În cazul tuturor acestor teste conexiunea a fost stabilă, nu au existat sacadări, blocări sau mai știu eu ce, iar Tenda N300 nu s-a încălzit foarte tare.

Concluzie

Tenda N300 Wi-Fi 4G VoLTE Router îți oferă, în primul rând, posibilitatea de acces la internet prin cartela 2G/3G/4G LTE și nu numai la un device ci până la 32 de device-uri, iar apoi avem și funcția de router pentru conectarea clasică prin WAN, LAN și Wi-Fi.

Tenda N300 are o acoperire bună și îți aduce internet oriunde te-ai afla, atâta timp cât acolo există 2G/3G/4G LTE și îți oferă bucuria de a extinde accesul la până la 32 de device-uri.

Tenda N300 Wi-Fi 4G VoLTE Router este disponibil pe piața din România la un preț de aproximativ 400lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.