Ascultă acest articol


Dacă tot vorbeam de bijuterii ale coroanei HBO GO cu A Discovery of Witches, ţin să menţionez că 30 de Arginți (30 Monedas) pare să fie coroana însuşi. Nu ştiu cum a fost posibilă această uniune între HBO şi Alex de la Iglesia, aş presupune că se plictisea regizorul şi a vrut să încerce ceva nou, dar ca să vezi, rezultatul este unul foarte interesant.

Nici nu ştiu de unde să încep cu Alex De La Iglesia însă tot ce pot spune este că e unu din acei regizori spaniol care au atins “Cult” status. Este recunoscut în lumea cinematografică la acelaşi nivel cu Robert Rodriguez sau Guillermo del Toro, pentru filme precum Dia de la Bestia, 800 Balas şi chiar unul care apare pe Netflix şi poate l-aţi văzut sau sărit, El Bar. Tot el a fost în spatele unui film foarte ciudăţel cu Javier Bardem de prin ’97 numit Perdita Durango a cărei povesti o ia un pic razna.

Dar acum vorbim despre ultima lui capodoperă, de data asta sub formă de serial, 30 Monedas. Cu 8 episoade la număr, toate disponibile acum pe HBO GO, ambalajul serialului ar avea câteva elemente foarte americane, dar ca orice serial care încearcă ceva nou, aruncă totul pe geam şi îşi încearcă norocului la elemente noi. Un primar, o veterinară şi un preot se înfruntă cu forţele răului care caută o monedă, într-un sătuc spaniol foarte scenic. Evenimente bizare, creaturi dubioase şi o ramură a bisericii paralelă care îl slujesc pe Satana sunt minimele lucruri care le pot spune despre acest serial fără să intru în spoilere. Deşi fiecare episod pare a avea elementul acela de “Monstrul săptămânii” totul curge cu o continuitate pe care acele seriale şi-ar dorii să o aibă.

Megan Montaner, actriţă care o interpretează pe Elena, veterinară, dar şi Miguel Angel Silvestre, actorul care este primarul oraşului Pedraza, fac o echipă de foarte tare cu Eduardo Fernandez, în rolul părintelui Vergara, care este total schimbat din alte filme în care l-am văzut. Este acel tip de preot aproape caricaturizat, cu muşchi, chel şi barbă deasă de parcă e fost soldat. Chiar din primul episod îl vedem cu un pistol. Şi poate aceste lucruri ar suna oarecum banale sau cumva întâlnite însă au acea esenţă spaniolă care le scot din sfera cunoscutului şi le dau un aer proaspăt.

Da, este tras de păr şi da este chiar ridicol de râs, însă asta este trăsătura cheie a filmelor lui Alex De La Iglesia, umorul ăla sec combinat cu o poveste bună, o aventură mai degrabă, ceva acţiune şi având în vedere formatul de serial, reuşeşte cu fiecare episod să ţină interesant subiectul. În evidenţă mai iese încă un actor, prietenul italia a lui Rachel în Friends, mulţi ani mai târziu, Cosimo Fusco, care are un rol foarte interesant în serial ca Angelo. Tipul este foarte mişto şi fură toate scenele în care apare, de prima dată când îl vedem până în ultimul moment. Serialul oricum este unul din cele mai curioase şi interesante ieşite recent şi sper, după aceste 8 episoade că o să mai vedem ceva din mintea genială a lui Alex de la Iglesia, din acelaşi univers.

30 Coins/”30 de Arginți” (30 Monedas) rulează acum pe HBO România și HBO GO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.