Routerele au ajuns, în zilele noastre, “obiecte” de nelipsit din orice apartament, casă sau la birouri. Router-ul este vinovatul care preia semnalul de internet pe fir și-l împrăștie în jur via Wi-Fi, sau mai departe tot pe fir. Din acest motiv routerele nu sunt musai de ascuns după ușă, sau prin colțuri ci le poți afișa ca obiecte de decor, la vedere, iar alt lucru important este să poți avea acoperire cât mai mare la locația ta pentru a funcționa internetul pe device-urile tale, fără impediment.

Cele două elemente precizate sunt highlight-urile celui mai nou sistem Mesh de la Huawei care include în pachet 3x astfel de dispozitive, pentru o acoperire extinsă și au un aspect elegant. Așadar, să discutăm puțin despre Huawei WiFi Mesh (WS5800)!

Pachet

Albul predomină când vine vorba de ambalajele și chiar și produsele din portofoliul Huawei și la fel se întâmplă și în cazul trilogiei Mesh despre care vorbim în acest articol.

Pachetul este voluminos și greu, pentru că include nu unul, nici două și trei routere, care vin frumos ambalate într-o cutie albă din carton tare, pe care le vedem într-o imagine pe partea de sus a cutiei, lângă logo-ul și denumirea modelului și sunt menționate trei dintre highlight-urile acestui 3-Pack și anume că este un sistem Tri-band Mesh Wi-Fi, suportă Huawei Share și include CPU Quad-Core 1.4Ghz.

Pe cele două laterale mici este specificat modelul, pe latura mare de sus avem, pe mijloc, mic, logo-ul Huawei, iar pe latura de jos avem o mică descriere a dispozitivelor, în mai multe limbi și codurile de bare aferente.

Pe latura mare, de jos, a cutiei avem în partea dreaptă un grafic cu explicații cum lucrează aceste dispozitive, iar în partea stângă sunt descrise highlight-urile dispozitivelor.

În cutie, așezate frumos, vin cele 3 device-uri, între care se află două cutii cu un cablu (galben?) de rețea UTP, un ghid rapid de instalare/conectare și 3 alimentatoare de priză pentru fiecare device. Totul în culoarea alb… mai puțin cablul de rețea.

Prezentarea și greutatea ambalajului denotă că înăuntru se află un produs premium, despre care ne vom lămuri dacă așa este, imediat.

Aspect

La introducere am specificat cele două elemente importante care avantajează această trilogie Mesh și anume, acoperirea extinsă și aspectul plăcut. Acest aspect plăcut constă în forma cele 3 device-uri, care sunt tubulare, în partea de jos având un fel de bază iluminată LED multicolor, iar pe cilindru avem un buton tactil Huawei Share, sigla, mai sus, ambele cu argintiu/gri, iar în partea din spate avem panoul de conexiuni.

Panoul de conexiuni este plasat într-un fel de adâncitură mică și avem, de sus în jos, butonul de Power și cel de Reset, portul WAN și 3 porturi LAN și portul pentru alimentator.

În partea de sus avem Zona pentru NFC (Area NFC) unde se face conexiunea rapidă cu device-urile mobile care suportă această tehnologie.

În partea de jos, sub acel inel LED observ, că în semicerc avem un grilaj de plastic probabil pentru aerisire, iar în interiorul certucului găsim două piciorușe de cauciuc/silicon pentru o stabilitate bună. Între cele două piciorușe avem un cod de bare și cel QR pentru a descărca rapid aplicația Huawei AI Life.

Aspectul trilogiei Mesh este într-adevăr atractiv, inelul LED oferind culori precum Bleu atunci când totul funcționează cum trebuie și roșu atunci când ceva nu este în regulă.

Tehnic

Dacă la capitolul aspect vin cu cuvinte de laudă, să ne lămurim și de performanțele aduse de acest 3-Pack care pare impunător la prima vedere.

Fiecare dintre cele 3 device-uri au dimensiunile de 104 mm (diam.) x 210 mm (înălțime) respectiv cântăresc 580 g și sunt, într-un fel, mici PC-uri pentru că includ procesoare Quad-core 1,4 GHz (Gigahome), 256 MB RAM și 128 MB Flash.

WiFi-ul funcționează în 3 benzi (2,4 GHz și 2×5 Ghz) promițând viteze de până la 867 Mbps (5 Ghz) respectiv 400 Mbps (2,4 Ghz) și în total pot acoperi până la 600 metri pătrați.

Beneficiază de conectare rapidă prin NFC pentru device-urile mobile cu Android care au această tehnologie și include tehnologii inovative precum roaming și band steering, dar și HUAWEI HomeSec pentru o securitate bună (include Firewall, WPA-PSK / WPA2-PSK, DMZ, PAP / CHAP, protecție de atacuri DMZ / DoS). De asemenea prin Backhaul conexiunea 5GHz se poate comuta automat la 2,4 GHz pentru distanțe mai mari, compatibil cu backhaul Ethernet prin cablu. Sunt prezente și niște aplicații proprietare Huawei Share, respectiv Huawei HiLink, iar prin HUAWEI AI Life se face conectarea și administrarea.

Poturile WAN și cele 3x LAN sun de 10 / 100 / 1.000 Mbps, are un buton de Power și unul de Reset, dar și unul tactil “H” pentru conectarea one-key cu alte device-uri, compatibil cu WPS.

Inelul LED din bază este multicolor și include mai multe efecte în funcție de activități.

Puterea de acoperire este într-adevăr destul de mare, iar faptul că cele 3 dispozitive au integrate procesor și memorii RAM și de stocare spune destule. Aflăm imediat cum stă treaba.

Testare

Știm cu toții că routerele sunt aranjate pe mai multe categorii, două dintre ele – cele mai importante sunt cele profesionale și cele pentru publicul larg. Bineînțeles acum vorbim de a doua categorie și automat ne așteptăm să fie cât mai ușor de instalat/administrat. Să mergem pe premisa unui utilizator casual care are nevoie de un router pentru locația sa și vrea să-l instaleze rapid și fără a apela la altcineva. Ei bine Huawei WiFi Mesh este acest gen de dispozitiv pentru că instalarea constă în doar câțiva pași fundamentali.

Înainte de a vă spune care sunt acești pași țin să subliniez cele două elemente importante pe care le-am precizat la introducere. HWM este o trilogie de dispozitive cu aspect plăcut – deci poți să le pui la vedere căci sunt aspectuoase, respectiv oferă o acoperire mare (600 m conform specificațiilor) – le poți folosi, în teorie, în apartamente mari, case, vile sau spații de birouri de nivel mediu ca dimensiuni.

Revenind la pașii de instalare, păi, în primul rând vă asigurați că ați instalat pe dispozitivele mobile aplicația HUAWEI AI Life unde vă logați cu contul dvs. Huawei (coduri de bare QR aveți atât în ghid cât și pe talpa fiecărui dispozitiv). Stabilim distanțele între cele 3 dispozitive, montând câte unul în câte o cameră, le alimentăm pe fiecare la prize și le pornim. Într-unul din dispozitive introducem sursa de internet în portul LAN și apoi căutăm în aplicația AI Life dispozitivele și le adăugăm acolo. Urmează apoi câțiva pași prin care adăugăm un nume rețelei și o parolă, iar prin apăsarea butonului tactil “H” la dispozitive ar trebui să se sincronizeze între ele. LED-urile roșii arată dacă sunt probleme, iar dacă acestea stau aprinse bleu înseamnă că totul este în regulă.

Pentru a conecta dispozitivele mobile la această rețea Mesh trebuie să activați modul NFC și să atingeți cu ele partea de sus a device-ul Mesh și conectarea se va face automat. Toată treaba asta durează, să zicem 5-6 minute și sunteți gata de utilizare.

Am spus că totul se face prin aplicația – foarte user friendlyHuawei AI Life, sau mai există varianta prin browser de unde puteți și de acolo să modificați una-alta. Am pus o serie de capturi de ecran pentru a vedea cum arată aplicația și care sunt setările/parametrii pe care-i putem modifica pe acolo. Pe acolo puteți seta un cronometru de conexiune Wi-Fi și pregăti o conexiune Wi-Fi pentru vizitatori; puteți limita anumite viteze și filtra adrese MAC. Există și un control parental și funcție pass through pentru VPN-uri, DMZ / server virtual plus multe alte posibilități de personalizare.

Primul test, pe o rețea DIGI de 1GB a fost, bineînțeles, cel de viteză WiFi, așadar, am dat rapid un test SpeedNet pentru a vedea performanțele, apoi cu cele 3 device-uri poziționate la distanțe aproximativ egale între ele, în 3 camere diferite, într-un aparatament de 3 camere cu pereți de beton, am început să mă plimb să văd dacă se simte trecerea conexiunii automată de la un device la altul și nu am simțit acest lucru. Conexiunea 5Ghz a fost în permanență prezentă la conexiune, pe două telefoane de generație cât de cât actuală afișându-mi viteza de 650Mb/s le setările WiFi.

Am făcut un fel de stress stest în care am pus la treabă 3x smartphone-uri, o tabletă, 2x TV Smart, o consolă Switch Lite și 1 laptop, toate conectate prin Wi-Fi în rețeaua Mesh. Pe fiecare am dat câte ceva de făcut – streamuri video, muzică și de gaming. Am observat că banda a fost cumva împărțită cred eu în mod egal la fiecare în acest fel având în permanență acces la internet fără perioade moarte niciunde. Cele 3 dispozitive s-au încălzit foarte puțin în partea de jos, dar nu a fost implicată nici o problemă.

Sincer, conform producătorului, mă așteptam să ating viteze de transfer mai mari decât cele rezultate din SpeedTest sau precizate la setarea WiFi a telefoanelor, dar chiar și așa vitezele sunt decente, cât despre acoperire aici chiar nu am ce să comentez pentru că apartamentul în cauză are aproape 60mp deci este departe până la cei 600mp precizați de Huawei. Am încercat însă să ies din apartament și pot spune că am mers câțiva metri buni până s-a pierdut semnalul de tot, deci trilogia este clar una cu o acoperire bună.

Dacă prin WiFi vitezele de transfer sunt, să spune medii, prin LAN Gigabit situația e radical alta atingând pe PC vitezele maxime posibile. Am încercat chiar și conectarea unui PC, Laptop și TV (pe care l-am schimbat apoi cu PlayStation 4) și viteze se partajează și conexiunea e stabilă, dar am observat că dispozitivul la care am făcut toate aceste conectări s-a încălzit un pic mai mult după aproximativ o oră în care am făcut transferuri și streaming de filme și jocuri.

Îmi place libertatea și rapiditatea conectării la dispozitive, cea prin NFC și sunt sigur că rețeaua Huawei de dispozitive funcționează în tandem și este una stabilă și bună. De asemenea, îmi place și aspectul lor și puterea de acoperire.

Concluzie

Huawei WiFi Mesh poate fi pus la vedere, fără rușine, căci e elegant, abstract și totodată aduce și acea pată de culoare cu acele LED-uri multicolore din bază; au o acoperire extinsă a semnalului și viteze decente prin WiFi. Simplitatea prin care le poți instala, configura și te poți conecta la ele (via NFC) mi se pare, de asemenea, foarte avantajoasă și plăcută. Potrivit pentru apartamente mari, case, vile și spații de birouri cu dimensiuni medii, HWM este capabil să te țină conectat la net, comutarea semnalului între cei trei “piloni” nesimțindu-se deloc, la fel și cea între benzile 5 Ghz și 2,4 Ghz, atunci când este cazul.

Huawei WiFi Mesh poate fi comercializat din magazinele online și retail din România la un preț de aproximativ 1.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.