Ascultă acest articol


Printre cele mai importante componente dintr-un PC sau RIG de gaming este clar sursa de alimentare, aceasta fiind nevoită să îndeplinească niște sarcini bine conturate și să furnizeze energia corectă la componentele utilizate.

Sursa de alimentare (PSU) are ca rol de preluare a energiei electrice și de furnizarea acesteia componentelor instalate, pornind de la placa de bază și ce se află pe aceasta, procesor, memorii de stocare și RAM, placă video, placă de rețea și de sunet, etc, dar și a accesoriilor precum ventilatoare, sisteme de iluminat și altele. În funcție de puterea de consum a tuturor acestor componente și accesorii trebuie aleasă PSU cu capacitatea potrivită.

Aqirys este un brand care a intrat cu dreptul în rândul gamerilor din România lansând produse care, încet încet, se întregesc într-un ecosistem propriu. În portofoliul acestora găsim mouși și mouse pads, tastaturi, căști, ventilatoare, carcase PC și fel de fel de accesorii, iar acum vom vorbi despre cele mai noi surse de alimentare Aqirys Pulsar în variante de putere de 450W, 550W, 650W și 750W – pentru fiecare necesitate!

Pachet

Combinația de culori folosită de Aqirys la ambalajul produselor sale este negru și bleu și le întâlnim și în cazul cutiilor de carton tare în care găsim și cele 4 surse de alimentare.

Pe partea din față avem o imagine cu sursa de alimentare, puterea acesteia (450W, 550W, 650W și 750W), logo-ul și este specificat că este vorba de “High-Performance ATX Gaming Power Supply” și că include iluminare ARGB, condensatori japonezi și garanție de 6 ani. Tot aici avem și timbrul care ne amintește de certificarea 80 PLUS White (450W, 550W, 650W), respectiv 80 PLUS Bronze în cazul celei de 750W.

Pe una din laturile cutiei avem precizate conținutul cutiei și codurile de bare, pe alte două laturi avem precizate câteva dintre avantajele acestor PSU traduse în mai multe limbi, iar pe partea din spate avem o schemă (ca un fel de blueprint) a dimensiunilor sursei, a cablurilor și un tabel cu voltajele de ieșire.

În cutie avem un pliant de mulțumire pentru că am ales produsul Aqirys, un sticker, manual de utilizare, sursa într-o pungă cu bule plasată într-un fel de cofraj dintr-un material de protecție și cablul de alimentare.

Aspect

Aqirys Pulse PSU sunt negre la culoare și au cutia din tablă cu perforații pe latura unde intră cablul de curent, tot acolo având și un switch On/Off dar și un buton pentru ciclul de culori RGB. Pe latura de sus avem logo mare, la fel și pe una din părțile laterale alături de siglă, acestea fiind iluminate RGB.

Pe partea opusă celei de conectare la curent avem cablurile fixe, o parte dintre ele fiind înfășurate într-un fel de plasă. Pe una din laturile mari avem grilajul prin care circulă aerul de la ventilatorul de 120mm, pe mijloc cu sigla argintie.

Tehnic

Aqirys Pulsar PSU au dimensiunea de 140 x 150 x 87 mm, iar greutatea variază între 1300g (450W) și 1650g (750W). Cele de 450W, 550W, 650W au certificare 80 PLUS White, iar cea de 750W are 80 PLUS Bronze care înseamnă o eficiență de aproximativ 90% la 50% nivel de încărcare, spre deosebire de primele trei care sunt de 86% la 50%. De asemenea, cea de 750W utilizează tehnologia DC-to-DC pentru eficiență îmbunătățită și voltaje curate și perfect reglate la toate nivelurile de încărcare.

Toate utilizează componente de calitate ridicată, condensatori japonezi, cel principal fiind validat până la 105°C și toate conțin logo cu iluminare ARGB controlată prin placa de bază fie bios sau aplicație, sau manual din butonul de pe spate, lângă care se află și cel pentru On/Off.

Toate dispun de 6 niveluri de protecție: Over Voltage, Under Voltage, Short Circuit, Over Power, Over Current, Over Temperature, sunt compatibile ATX 12V v2.31 și includ ventilator FDB de 120 mm cu presiune statică mare pentru răcire eficientă cu o operare silentioasă mulțumită controlului automat al turației ventilatorului în funcție de temperatură.

Cablurile sunt fixe cu conectori plați și constau în: 1x MB 20+4P, 2x CPU 8P (un conector 4+4P), 2x PCI Express 6+2P, 6x SATA, 3x 4P Molex, 2x ARGB versiunile de 650W, 750W, cele de 450W și 550W având doar 4x SATA și 2x 4P Molex.

Testare

Testarea surselor de alimentare pentru PC, mai ales cele de gaming e o treabă anevoioasă ce presupune solicitarea la maxim a sistemelor pentru a vedea dacă sursa face față, eventual a unor teste de fluctuații de curent pentru a observa cum se comportă acestea. Am optat pentru scenariul cel mai plauzibil și anume cu ajutorul jocurilor care solicită sistemul cât mai mult, respectiv a unor teste de benchmarking care să utilizeze la maxim placa video – componenta cea mai mare consumatoare de resurse.

N-am stat prea mult pe gânduri, instalarea în carcasă se face ușor, standard, dar păcat că nu avem cabluri modulare pentru că ocupă spațiu cablurile nefolosite. Îmi place însă că avem specificate lungimea fiecărui cablu în parte pentru cei mai minuțioși care țin maxim la detaii.

Am făcut instalarea rapid, începând prima oară cu cea de 450W, pe un PC cu configurația Ryzen 5 3600X (@4Ghz) + cooler stock, HyperX Fury RGB 2x16GB (@3200MHz), SSD Corsair Force GS 120GB/ADATA Ultimate SU650 480GB/HDD Seagate 2TB/SSD Samsung 970 PRO 512GB/ADATA XPG GAMMIX S50 1T/Kingston NVMe PCIe SSD 1TB, Gigabyte GeForce RTX 2060, ASUS TUF GAMING B550M-PLUS (WI-FI) și am instalat Outriders, Death Stranding, Horizon Zero Dawn, Forza Horizon 4 și Resident Evil Village, apoi am pus să facă și câteva teste de benchmarking cu 3D Mark. Nu am urmărit voltajele și stabilitatea lor, dar pe parcursul testelor totul a funcționat fără probleme. La fiecare dintre surse am procedat la fel, rezultatele fiind cele așteptate. Nu au fost întreruperi, opriri ale PC-ului, sau să scoată zgomote vreuna dintre PSU, dar în schimb pot să spun că s-au încălzit puțin. Bineînțeles, aici contează foarte mult și ce răcire ai montată pe carcasă.

Pe parcursul a aproximativ 2 săptămâni în care am rulat PSU-urile și le-am folosit fie în regim office sau gaming (în mare parte Resident Evil Village pe care-l avem în teste pentru recenzie), s-a dovedit a exista stabilitate și nu au fost probleme.

Da, nu am uitat de suportul ARGB, e important ca placa de bază să suporte (să fie compatibil) acest lucru atunci va fi ușor să sincronizezi toate componentele/accesoriile prin aplicația acesteia sau chiar prin bios-ul plăcii de bază și chiar dacă nu poți face acest lucru, poți schimba culorile iluminării și din butonul de pe oricare dintre sursele Aqirys.

Concluzie

Cine a optat pentru produsele Aqirys, acum și cu o sursă de alimentare în trend nu poate decât să fie un gamer fericit, pentru că, combinația de negru cu o culoare iluminată, oricare ar fi ea, întotdeauna va arăta bine, iar cine preferă jocurile de lumini, fie, se poate și acest lucru.

În general se cunoaște că pentru un sistem de gaming puternic, care include o placă video de generație mai nouă, e nevoie automat de o sursă de alimentare pe măsură, iar Aqirys Pulsar 750W pare o opțiune potrivită și bineînțeles avem și versiunile de 450W, 550W, 650W pentru gamerii casual, care pot opta pentru puterea necesară în funcție de utilizarea PC-ului respectiv.

PSU Aqirys Pulsar dispune de protecții active bune, componente rezistente, iluminare ARGB și o garanție îndrăzneață care aduce parcă și mai multă încredere.

Aqirys Pulsar High-Performance ATX Gaming Power Supply se comercializează în România la prețuri de 184 lei cea de 450W, 220 lei cea de 550W, 264 lei cea de 650W și 320 lei cea de 750W.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.