Ascultă acest articol


Creative este unul dintre brandurile pe care cei mai în vârstă și-l amintesc ca fiind atașat a tot ce înseamnă placă de sunet cu suport pentru jocuri și pur și simplu nu exista ceva atât de avansat să concureze cu seria Sound Blaster. Ei bine, Sound Blaster a reușit să reziste pe piață într-atât de mult încât să se dezvolte și să se ramifice păstrându-și însă identitatea prin tot ce e legat de sunet, iar aici menționez – pe lângă plăcile de sunet -, sisteme audio, căști, amplificatoare și altele câteva dintre ele intrând și pe masa de testare a noastră.

De această dată vom vorbi despre acea serie străveche de plăci de sunet Sound Blaster care, odată cu Audigy, a ridicat și mai mult ștacheta lansând, cu ceva vreme în urmă versiunea 5/RX care utilizează tehnologia proprietară Creative E-MU și aduce mai multe sporuri de performanță când vine vorba de procesare, tridimensionalitate și alte aspecte audio importante.

RX vine într-un ambalaj de carton tare, pe care avem o imagine cu produsul și avantajele aduse de această placă, iar înăuntru, pe lângă placa de sunet – protejată într-o punguță, găsim și un CD cu driveri, un ghid de instalare/utilizare.

Conectarea la PC se face prin slotul PCIe, se descarcă și se instalează cei mai noi driveri, iar odată cu aceștia avem acces și la câteva aplicații precum Creative WaveStudio, Creative Smart Recorder, EAX Studio și un panou de control dedicat cu tot felul de posibilități de configurare. Compatibilitatea cu Windows 10 există și ea, driverii fiind găsiți automat atunci când montezi placa pe un PC cu W10 instalat.

Procesorul Creative E-MU se vede direct pe placă și este responsabil de procesarea sunetului la cel mai bun nivel calitativ, iar placa are 6 jack-uri audio aurii și un port optic, cele 6 jack-uri putând fi împărțite pentru sisteme audio 2.1, 4.1, 5.1 sau chiar și 7.1. Dintre cele 6 jack-uri, la două dintre ele se pot conecta, în paralel, două microfoane, iar la celelalte Line in și 2 porturi sunt pentru subwoofer și căști.

Din punct de vedere tehnic RX aduce acel EAX ADVANCED HD (Environmental Audio eXtensions) care în jocurile suportate fac diferența față de o placă de sunet standard, precum cele încorporate în plăcile de bază.

Lista jocurilor cu suport EAX e destul de măricică și găsim titluri populare precum din seriile Doom, Battlefield, Call of Duty, Crysis, Descent, Diablo, Far Cry, Grand Theft Auto, Fallout și F.E.A.R. unde spațialitatea capătă adâncime cu ajutorul EAX.

Printre specificațiile tehnice care țin highlight-ul acestei plăci de sunet este un Signal-to-Noise Ratio (SNR) de 106dB, iar prin Stereo Direct poți asculta muzică la cea mai bună calitate, neprocesată, la un bit rate de 24-bit 192 kHz. Cu ajutorul Creative Multi Speaker Surround (CMSS sau CMSS 3D) și prin aplicațiile menționate poți controla în amănunt calitatea și puterea sunetului redat, prin căști având o amplificare de 600-ohm.

Muzica și filmele se aud excelent mai ales că ai posibilitatea de a regla tu totul exact cum îți dorești putând chiar să apelezi chiar și la preset-uri. Pe căști situația stă foarte bine, însă e nevoie și de niște căști performante pentru a te bucura la maxim de experiența auditivă oferită de Audigy RX, iar un sistem 5.1 la filme, concerte sau chiar și la meciuri, că tot e EURO 20 în desfășurare.

Creative Sound Blaster Audigy Rx nu este o placă de sunet tocmai nou apărută, dar chiar și în ziua de astăzi te poți bucura de ea în jocuri, în aplicații de studio mai mult sau mai puțin profesionale, iar suportul pentru două microfoane, amplificarea pentru căști și posibilitatea de 7.1 sunt foarte utile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.