Gaming-ul pe laptop e din ce în ce mai popular și mai practic pentru cei care se deplasează mult și contează enorm pentru gamerii profesioniști. Pentru a te bucura de jocurile preferate la orice locație vrei să te deplasezi ai nevoie de un laptop cât mai bine dotat pentru a putea rula la o calitate cât mai bună.

Acer prin seria de laptop-uri Predator a reușit să țină pasul cu acest trend în continuă dezvoltare, lansând pe piață mai multe linii de device-uri pentru a acoperi cât mai multe preferințe, existând o balanță între preț și performanțe, aspect, configurații și așa mai departe. Linia Helios este una dedicată pentru gamerii, hai să le spunem hardcore, datorită configurației foarte bune care vine, bineînțeles și cu un preț pe măsură.

În redacția MovieNews.ro, mulțumită Acer România, am avut bucuria să testăm aproape toate modelele din toate seriile Predator și de fiecare dată când auzim că se anunță un model nou îl așteptăm cu nerăbdare să-l trecem prin bancul de probe și să vă spunem câte ceva despre acesta. Cu ceva timp în urmă un colos ne-a ajuns la probe și e vorba mai exact de tancul Acer Predator Helios 700 (PH717-72) despre care vom vorbi în rândurile care urmează.

Pachet

Nu vreau să vă zic ce reacție am văzut când am văzut ambalajul voluminos și mai ales când mi-a fost înmânat. Am crezut că mă voi prăvăli cu el grămadă și mai multe nu 🙂 Da, este o cutie mare, din carton tare și cu mâner de transport pe care nu vedem prea multe, decât informații tehnice și o imagine de ansamblu cu “monstrul“.

În cutie, protejat foarte bine de cadre din spumă, este o altă cutie tare în care se ascunde “creatura“, care așteaptă înfășurată într-un material textil plăcut la atingere, menit să nu se zgârie ceva. Dar este mai mult de atât acolo, pe lângă cutia cu laptop-ul mai este prezentă o cutie mare în care sunt două alimentatoare de curent, fiecare cu cablurile lor atât pentru prizele UK cât și pentru cele EU, iar într-o altă cutie, avem un ghid, un suport de cauciuc pentru laptop și două cutii cu câte 5 butoane interschimbabile (W,A,S,D + 1) și tool-ul pentru realizarea operațiunii de schimbare.

Nici că puteai, ca gamer, să-ți dorești mai mult de atât, dar între noi fie vorba, e nevoie de un gamer care merge la sală (de forță, nu de jocuri) căci cele două alimentatoare și laptop-ul în sine cântăresc cât un frigider 😀

Aspect

Am admirat, admir și în toate recenziile la produsele Predator am lăudat aspectul (cu un plus pentru linia Nitro) care aduce a o combinație de tranformers, bolizi de curse și alte chestii futuristice, iar combinația de culori negru (mai exact Abyss Black) cu roșu (preferata mea), albastru sau RGB este exact ceea ce caută gamerii.

Helios 700 nu e deloc timid când vine vorba de greutate, dar la capitolul design e pur și simplu demențial, transformer fiind exact cuvântul care i se potrivește cel mai bine (o să trageți singuri concluzia de ce). Laptop-ul este masiv, gros, cu o formă tipică seriei Predator și la exterior culoarea negru și nuanțe albastre, domină.

Două radiatoare albastre se văd impunătoare pe latura din spate a lui Helius 700, de-o parte și de alta, pe mijloc fiind cele două porturi de alimentare și unul DP. Cele două radiatoare au o margine argintie care scot și mai mult în evidență zona fierbinte pe unde ies noxele bolidului. Pe latura din dreapta avem iarăși un radiator albastru, Kesington Lockul, două porturi USB-C, unul HDMI și unul USB 3.0 cu suport pentru alimentare, iar pe cea din stânga, lângă un alt radiator, avem jack-uri pentru microfon și căști, 2x porturi USB 3.2 și portul LAN. Pe ambele laterale, în partea din față, avem câte un difuzor, dar și în partea din față.

Burta bestiei, are mai multe piciorușe de susținere din cauciuc, o fantă pentru Subwoofer, iar în partea din spate există, de asemenea, o zonă mare pe unde se disipă aerul din interior. Nu lipsesc stickerele cu codurile de bare și cel care ne amintește că device-ul rulează Windows 10.

Pe capac, în exterior, avem sigla Predator înconjurată de LED care se aprinde în culoarea albastru, iar odată ce-l deschidem dăm de un display generos de 17.3″, în jurul căruia avem câteva piciorușe de cauciuc, o cameră web în partea de sus, iar sub el avem sigla Predator, iar de o parte și de alta a acesteia stickere cu HDMI, mențiunea că display-ul lucrează la 144Hz și că include Nvidia G-Sync. Sub display, pe toată lungimea, avem un difuzor.

Toată acțiunea are loc în zona de contact, unde se află o tastatură QWERTY cu Numpad, iluminată RGB în mai multe zone, un TouchPad voluminos încadrat într-un chenar de LED cu butoanele dedesubt, iar desupra tastaturii avem câteva butoane adiționale – pe centru butonul de Power, în partea stângă fiind prezente butonul de TURBO și alte 4 butoane configurabile. Pe ramă, în partea de sus avem și 3 LED-uri de stare pentru alimentare/baterie, SSD și activitate.

Ei bine, acum este acum… și o să înțelegeți de ce îi tot zic “tranformer”, tastatura culisează în jos, partea cu TouchPad-ul îndoindu-se ușor în jos și iese în evidență o zonă colorată LED cu 2x radiatoare și o ilustrație LED între acestea!

Da, Helios 700 este un monstru-transformer, masiv și foarte impunător ca design și efectiv nu are cum să nu le placă gamerilor.

Tehnic

Am tot folosit cuvinte grele până acum, precum “colos”, “monstru”, “tranformer”, “bestie”, “bolid”, “tanc” și asta nu doar că are un aspect impunător ci și pentru că este masiv, cântărind aproape 5 Kg și are dimensiunile 41.70 x 430 x 299mm și să nu mai punem la socoteală cele două brick-uri de alimentare, voluminoase și grele și acestea.

Inima bestiei este un Intel Core i9-10980HK cu 8 nuclee, soluția video aleasă fiind Nvidia GeForce RTX 2080 SUPER cu 8GB memorie video dedicată, iar display-ul IPS este de 43.9 cm suportă rezoluția Full HD cu o rată de refresh de 144 Hz.

Memoria RAM este de 32GB (2x16GB), iar cea internă de stocare de 1TB. La conectivitate avem placa de rețea Killer LAN 2.5 Gigabit Ethernet (WI-FI 6), wireless IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.0, iar la porturi prezente sunt cele două jack-uri pentru microfon și căști, 3x USB 3.2 Gen 2 Type-A, 2x USB 3.2 Gen 2 Type-C, 1x HDMI și 1x DisplayPort. Pentru sunet s-a optat pentru o soluție 5.1 Surround cu DTS:X ULTRA.

Tastatura Full QWERTY cu MagTek Switches (HyperDrift) este iluminată RGB, la fel și cadranul NumPad-ului și partea de sub tastatură cu cele două coolere 4th Gen AeroBlade 3D, iar bateria este Lithium Ion (4 celule) de 70000mWh.

Cuvintele folosite i se potrivesc, fără dubiu, pentru că Helios 700 este o adevărată mașină mobilă de luptă pentru jocuri!

Helios 700 este o adevărată mașină MOBILĂ de luptă pentru jocuri!

Testare

Am să trec direct la elefantul din cameră, jocurile și acel buton TURBO cu tot cu aplicația “Predator Sense” în spate, dar și acea tastatură, sau sistem HyperDrift – tastatura care culisează. Păi e ca și când te urci în bolid, apeși buton de pornire, accelerezi și merge superb, dar se poate mult mai bine și totul la o apăsare de buton! Apeși pe butonul TURBO, sau culisezi tastatura și e ca și cum ai da drumul la NITRO. Helios 700 e gata să-și ia zborul! Pornesc motoarele, vuiesc coolerele de mama focului, aer fiebinte e disipat prin toată partea din spate și prin zona eliberată de tastatură, iar ceasurile de speed sar la cifre masive. Ești gata de jocuri!

Dar, întâi să ajungem la jocuri trebuie să vă reamintesc de aplicația Predator Sense pentru că de acolo poți face singur reglajele pe care ți le dorești, sau ai deja câteva preset-uri pregătite. La Overclock poți alege între preset-urile separate pentru CPU și GPU cu Normal, Fast, Boosted, Extreme, totul fiind monitorizat atent, iar de la Lightning îți poți seta culorile sau jocurile de culori RGB la tastatură, la TouchPad (culori fixe), sau la Heat Pipe (zona de sub tastatură cea cu cele două coolere).

Bineînțeles, îți poți configura tu tastele (Hot Keys), poți controla ventilația și ai acces rapid la suita de aplicații Acer precum Care Center (starea sistemului), XSplit (pentru streaming), Killer Control Center (pentru LAN), X Ultra (audio) și magazinul de aplicații Acer Collection.

Pentru jocuri aveam pregătit ceva extrem și anume noul joc Resident Evil Village – care este un consumator serios de resurse, dar și altele destul de pretențioase ca resurse precum Death Stranding, Horizon Zero Dawn, Forza Horizon 4. Pentru că dacă tot eram la capitolul jocuri am băgat și ceva strategie/RPG (Diablo III, Command & Conquer Red Alert Remastered, Warcraft III Reforged) unde TouchPad-ul s-a descurcat onorabil, dar și Watch Dogs II și Outriders. Dintre toate acestea, Village a fost cel care a sugrumat cel mai mult resursele Helios 700, chiar dacă mă bucuram de RTX ON și DLSS-ul suportat de placa video, memoria dedicată fiind însă prea mică pentru a urca toate setările video la maxim, însă nici departe de acestea nu era. La rezoluția Full HD la 144Hz, Village arată nemaipomenit, iar framerate-ul nu am observat să fi coborât mai jos de 30fps. În cazul celorlalte jocuri nu am nimic de reproșat, au mers ca unse. Da, știu, Full HD… într-o eră 4K, dar să nu uităm că e vorba de un LAPTOP, ceea ce este extraordinar chiar și așa.

Pentru a vedea ce scor se obține în 3D Mark i-am dat un test de benchmarking clasic (Time Spy) respectiv un test rapid cu Novabench, iar rezultatele au fost acestea:

Pentru a testa și vitezele de tranfer wireless am dat clasicul test cu SpeedNet (rezultatul mai jos), respectiv am testat streaming-ul în jocuri, filme și seriale (Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video), muzică (Spotify) și transferuri de date unde rezultatele au fost excelente pe o conexiune de 1G cât poate router-ul din dotare. Despre transferurile și vitezele LAN nu mai zic nimic, căci la suportul 2.5 Gigabit Ethernet e lesne de înțeles.

Bateria în utilizare normală ține undeva până la 3 ore, cu setare pe Balance în Windows 10, dar dacă dai drumul la jocuri… nu intră în discuție să nu alimentezi Helios 700 cu ambele surse de curent.

Am tot spus că sunt încântat de tastatura seriei Predator, atât ca switch-uri, cât și ca distanțe între taste, feeling și chiar și fontul ales pentru litere și cifre, MagTek Switches fiind o plăcere de utilizat. Dar aici se merge și mai departe, fiind vorba de o tastatură iluminată RGB putând să o configurezi cum dorești, iar tastele WASD putând să le înlocuiești cu alte două seturi din pachet cu ajutorul tool-ului inclus și el de asemenea. Acel suport din cauciuc vine și el în ajutor pentru că, după cum am spus, în momentul care apeși pe TURBO, Helios 700 se tranformă într-un elicopter (comparația asta o scăpasem, na!), deci are nevoie maximă de o aerisire cât mai bună.

Nu aveam cum să uit de partea audio, Helios 700 încorporând un sistem 5.1 Suround DTS: X Ultra, care în jocuri și filme este excelent atât ca volum cât și al calității sunetului redat. Subwoofer-ul schimbă practic toate datele “problemei”, iar cele 5 difuzoare fiind plasate în așa fel încât să ofere cea mai bună spațialitate audio utilizatorului.

Pentru și mai multe detalii și informații de ordin tehnic am atașat câteva poze pentru lămurire:

Helios 700 e un laptop de jocuri și dacă performanțele permit rularea acestora pentru alte tipuri de utilizare precum în regim Office sau multimedia, browsing sau social media, se subînțelege că acesta se descurcă de asemenea foarte bine.

Concluzie

Acer Predator Helios 700 este un fel de PC de gaming mobil pentru că din punct de vedere al hardware-ului oferă performanțe duse la extrem, iar aspectul nu face decât să cinstească onorabil specificațiile tehnice.

Cu Helios 700 gaming-ul mobil este dus la un nou nivel și sunt nerăbdător să văd ce urmează, pentru că cei de la Acer cu gama Predator sunt mereu nu numai în tred cu tehnologia, dar tind să împingă totul și mai sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.