“Unii ar spune că este cel mai bun film al verii…”
Regizor: Jaume Collet-Serra
Scenariu: Michael Green, Glenn Ficarra, John Requa
Gen: Aventură, Acțiune, Comedie
Lansare: 20.07.2021
Durata: 2h 07min
Studio: Walt Disney Studios
Distribuitor: Forum Film
Clasificare: A.P.13
Actori:
Dwayne Johnson … Frank Wolff
Emily Blunt … Lily Houghton
Edgar Ramírez … Aguirre
Jack Whitehall … MacGregor Houghton
Jesse Plemons … Prince Joachim
Paul Giamatti … Nilol
Sinopsis:
Alăturați-vă lui Dwayne Johnson și Emily Blunt într-o aventură unică marca Disney, ”Croazieră în junglă”, o călătorie plină de peripeții în Amazon cu căpitanul glumeț Frank Wolff și cercetătoarea cutezătoare Dr. Lily Houghton. Lily călătorește de la Londra, Anglia în jungla Amazoniană și apelează la serviciile îndoielnice ale lui Frank pentru a o ghida pe râu în La Quila – barca lui șubredă dar încântătoare. Lily e determinată să găsească copacul străvechi care deține abilități inegalabile de vindecare – având puterea de a schimba viitorul medicinei. Cei doi pornesc în această misiune epică împreună și întâmpină pericole nenumărate dar și forțe supranaturale, acestea pândind din frumusețea înșelătoare a junglei bogate. Pe măsură ce secretele copacului pierdut ies la suprafață, mizele ajung și mai sus pentru Lily și Frank iar soarta lor – și a omenirii – atârnă în balanță.
Recenzie:
M-am distrat copios la Jungle Cruise în sala IMAX, chiar mai bine decât la alte filme ale verii. Unii ar spune că este cel mai bun film al verii și ai putea să consideri asta cu ușurință, însă eu aștept și lansările lunii august pentru a mă decide.
Junglă, The Rock, urmăriri pe fluviu, legende care iau viață: pare rețeta perfectă de film de vară distractiv, ușor de văzut și recomandat. Cu siguranță nu este cel mai original film Disney și nu inovează, dar folosește ingredientele delicioase cu cap. Jungle Cruise are influențe evidente din seriile Indiana Jones și Pirates of the Carribean, poate și o idee din carisma și energia unui Jumanji. Parțial, are cam ce aș vrea să văd într-un film adaptat după jocurile Uncharted: spirit de aventură, un strop de umor, artefacte misterioase, peisaje pe atât de frumoase pe cât sunt de periculoase, și niște inamici care să le pună bețe în roate protagoniștilor.
Asemeni Piraților din Caraibe, și Jungle Cruise se inspiră tot dintr-o atracție clasică cu același nume din parcurile de distracție Disneyland. Așa că era cumva de așteptat ca studioul Disney să urmeze câteva direcții comune în conceptul filmului. Mi-am dat seama de asta când au apărut în scenă conchistadorii aduși la viață de fluviul din Amazon, care ca aspect îmi aminteau de diverșii pirați zombii/fantome din saga lui Jack Sparrow. Deși puțini la număr, fiecare are o caracteristică individuală, de exemplu unul este făcut din șerpi, altul din miere și albine. Aduși la viață în moduri ingenioase de talentații designeri, sunt niște antagoniști pe care nu-i uit ușor.
Căpitane, întoarce barca, am luat-o prea repede înainte!
Povestea din Croazieră în Junglă începe cu introducerea fraților Houghton la un club științific de exploratori britanici, și cu stabilirea clară a epocii în care ne aflăm: anul 1916, în toi război. Lily (Emily Blunt) încearcă să se furișeze în depozitul acestui club (care nu primea femei printre membri) și să „elibereze” un vârf de săgeată care ar putea fi cheia către Lacrimile Lunii – o floare legendară ce ar vindeca orice afecțiune. Asta cât timp fratele ei mai cuminte și mult mai puțin atras de aventură MacGregor (Jack Whitehall) îi ține ocupați pe membri cu un discurs tot despre Lacrimi. Evident, Lily dă de bucluc și facem din prima cunoștință cu antagonistul principal al filmului și înțelegem direcția palpitantă și umoristică a scenariului.
Călătoria începe cu adevărat în portul fluviului amazonian în care își duce veacul Frank (Dwayne Johnson), un căpitan de vas care plimbă turiștii încercând să obțină cât mai mulți bani de la ei prefăcându-se că zona e mult mai periculoasă decât este de fapt. O parte din turul creat de Frank pentru turiștii lui este inspirat de același vechi tur de Jungle Cruise de la Disneyland. Când frații Houghton îl angajează pe Frank să-i ducă în expediția către Lacrimi, ei sunt deja urmăriți de antagonistul german (întâlnit la clubul exploratorilor) care vrea să câștige Marele Război cu misterioasa floare. Așa că urmează o serie întreagă de peripeții mai mult sau mai puțin supranaturale cauzate de fluviu și de germani.
Între cele trei personaje principale se creează o chimie savuroasă datorită contrastelor puternice dintre ei. Lily decojește treptat straturile aparent interminabile de șarlatan ale lui Frank, iar noi alături de ea descoperim un personaj simpatic pe care numai Dwayne Johnson putea să-l interpreteze. Am bănuiala că unele roluri sunt gândite din start pentru el și nu are loc niciun casting. Efectiv nu se poate abține de la glume cu jocuri de cuvinte (care de multe ori au mai mult haz dacă ști engleză și ignori subtitrarea) și este teribil de secretos, nonșalant și simpatic în același timp.
Și Emily Blunt a fost aleasă perfect pentru rol, deși ți se pare poate ciudat s-o vezi aruncându-se în aventură așa după A Quiet Place Part II. Isteață foc, se prinde repede de orice șiretlic și nu se dă la o parte de la nici o luptă. Cu doctorat în botanică, ar face orice să salveze toată viața de pe Pământ dacă ar avea șansa, chiar dacă nimeni nu i-ar oferi nimic în loc. O s-o vezi eliberând animale din cuști și fascinată de orice informație nouă. Antagoniștii o strigă „femeia în pantaloni” fiindcă pe acea vreme era ciudat să vezi o femeie în pantaloni sau mai ales independentă.
Mă tem că filmul are șanse mari să nu fie apreciat din prima fiindcă pare că urmărește direcția exagerat de feministă din cultura pop recentă. Însă personajele masculine nu sunt nici mai slabe nici mai puternice decât ea. Iar dacă e să ne atragă scenariul atenția asupra condiției femeii în societate, nu o face decât să ne amintească de cum stăteau lucrurile acum un secol. Povestea se potrivește epocii, are farmecul aparte dat mai ales de vestimentația exploratorilor de atunci. Cadrul temporal ales îți oferă ocazia să te joci cu o grămadă de situații palpitante și cu spiritul brut al aventurii și descoperirilor, când încă nu aveai sateliți sau alte scurtături.
Fratele lui Lily este mai mult un personaj secundar indispensabil în cadrul acțiunii și în jurul căruia apar o grămadă din glumele scenariului. Așa cum am zis, el nu are nici o treabă cu aventurile, dar își urmează și susține sora oriunde. Firav și elegant, el încearcă să fie diplomat în toate situațiile.
Nu am mai văzut ceva atât de tropical și distractiv de la Pirații din Caraibe
Antagoniștii sunt oarecum generici, poate mai puțin conchistadorii menționați mult mai devreme. De fapt, în linii mari, structura poveștii nu se deosebește de alte aventuri, farmecul este dat de personalitățile lui Frank și Lily și de cadrul temporal pe care nu l-am mai văzut de mult în blockbusterele de vară. M-am lăsat „vrăjit” de poveste datorită destinației proaspete și a călătoriei în care nu ai cum să te plictisești nici măcar un minut. Urmăririle, luptele, situațiile amuzante neașteptate – totul te ține în priză și te lasă cu un sentiment satisfăcut. În ultima vreme am considerat în unele filme că ce se întâmplă pe ecran este uneori tras de păr. Însă în cazul lui Jungle Cruise toate evenimentele mi s-au părut că fac cu adevărat parte din poveste. Nu am mai văzut ceva atât de tropical și distractiv de la Pirații din Caraibe. Două scene încarcate de importanță narativă sunt remarcabile prin piesa Nothing Else Matters auzită energic pe fundal și nu-mi pot încă scoate acordurile de chitată din urechi.
Imaginea este ireproșabilă însă tocmai de aceea aș vrea să revăd filmul fără efecte 3D obositoare, ca să mă bucur de peisaj. Ai fi surprins de câte lucruri frumoase poți vedea de-a lungul unui singur fluviu. Efectele 3D însă sunt acolo mai mult ca să fie bifate pentru că nu pot lipsi din experiența de cinema. Animalele și alte ființe supranaturale obținute complet digital arată bine și firesc în poveste. Vestimentația și machiajul potrivite epocii sunt și ele niște puncte forte.
La sfârșit am rămas cu impresia că Jungle Cruise e unul din IP-urile mai noi reușite ale Disney. De fapt, în materie de filme live-action, ar părea că celor de la Disney le priește să abordeze perspective noi decât să recicleze povești clasice. De aceea Aladdin sau Lion King sunt criticate și date uitării, pe când Maleficent sau mai recentul Cruella au mult mai mult succes. Jungle Cruise are atmosfera perfectă de film de vară palpitant pe care îl vei revedea pe măsură ce trec anii.
Rămâne, așadar, să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Filmul Jungle Cruise/”Croazieră în junglă” este distribuit în România de Forum Film și are premiera în cinematografe în data de 30 iulie 2021.