De la publicitate la „Zăpadă, Ceai și Dragoste” De vorbă cu Cătălin Bugean (EXCLUSIVITATE)

"Mi-a plăcut să ştiu că pot să îi fac pe oameni să râdă, să plângă sau poate chiar să se sperie, ceea ce se poate numi pasiune, talent sau har." - Cătălin Bugean

0
2709
Ascultă acest articol


Recent a avut loc premiera filmului românesc „Zăpadă, Ceai și Dragoste”, film ce a ajuns direct în topul vizionărilor și pe Netflix România, pe locul 1. Regizorul filmului, Cătălin Bugean, a fost de acord să stea de vorbă cu MovieNews.ro despre film și despre el, că deh!, așa e frumos, nu?

  • Regia: Cătălin Bugean
  • Distribuția: Liviu Vârciu, Levent Sali, Angel Popescu
  • Gen film: Comedie
  • Durata: 115 minute
  • Rating: AP 12
  • Premiera în România: 10.09.2021
  • Premiera internațională: 27.03.2020

Sinopsis:

Zăpadă, Ceai si Dragoste” spune povestea a trei prieteni care printr-o conjunctură mai puţin fericită ajung la închisoare. Acolo își plănuiesc evadarea și cu ajutorul unui mafiot local reuşesc să evadeze doar pentru a pregăti următorul jaf.

Filmul, o producție Zolit Film, în regia lui Cătălin Bugean este o ecranizare după scenariul scris de Andreas Petrescu și îi are în distribuție pe Alecsandra Timofte Revnic, Alex Velea, Alina Pușcaș, Anca Dinicu, Andreas Petrescu, Angel Popescu, Carmen Tănase, Catalin Bugean, Cosmin Seleși, Cristian Iacob, Dan Negru, Dorian Popa, Dragos Dumitru, Florin Busuioc, Ioana Mihail Tiberiu, Iuliana Luciu, Levent Sali, Liviu Vârciu, Marin Barbu, Monica Anghel, Paula Chirilă, Pepe, Raluka, Sergiu Costache, Sorin Bontea, imaginea de Dănuț Pădure, sunetul Sorin Neagu, muzica B1G BOYZ, producători asociați Liviu Vârciu, Tiberiu Ioana, Zoran Cărmăzan și Cătălin Bugean.

Ștefan Apostol: Mulţumim că ai acceptat acest interviu, deși ne-am fi dorit să-l facem video, e bine și așa. Pentru început am o întrebare, formată din 3 părți, la care poți răspunde în ce ordine vrei: Cine este Cătălin Bugean? De unde vine? Și Ce face Cătălin Bugean?

Cătălin Bugean: Sunt regizor de film şi de teatru şi iubitor de frumos, iar acum 20 de ani mi-am găsit un punct comun cu industria de film şi de televiziune, dar şi cea de publicitate. Mi-a plăcut să ştiu că pot să îi fac pe oameni să râdă, să plângă sau poate chiar să se sperie, ceea ce se poate numi pasiune, talent sau har.

Ștefan: Din câte știu, tu vii din publicitate, dar ți-ai format deja mâna, să zicem așa, ca regizor, cu o peliculă, „My Best Friend”, de altfel premiată la Los Angeles Film Awards și New York Film Awards. Cum a fost trecerea pentru tine?

Cătălin Bugean: Publicitatea, televiziunea şi filmul, toate au contribuit la ceea ce sunt azi, m-au inspirat şi mi-au susţinut procesul creativ, inclusiv în scurt-metrajul româno-american My Best Friend, o comedie care surprinde antiteza obiceiurilor romaneşti şi cele americane, într-o familie de imigranţi din România. Cred că e o graniţă fină în procesul creativ în sine, fie că e vorba de publicitate, film, teatru sau televiziune. Până la urmă, totul porneşte de la o idee, unde am primele emoţii. Apoi vine scenariul, în care pui experienţa ta de viaţă, peste care apare criticul interior: dacă e ceea ce ţi-ai dorit sau, mai important, dacă e ceea ce vrea publicul să vadă. Uneori, noi regizorii, uităm că trebuie să facem filme pentru public şi nu pentru noi.

Ștefan: Să trecem acum la producția recent lansată. Nu este cazul să mai vorbim de nume, având în vedere că cei care deja au văzut filmul, au înțeles acest aspect. Dar cum a fost să lucrezi cu atâtea vedete ?

Cătălin Bugean: Casting-ul filmului s-a concentrat pe chimia personajelor principale, unde am ales actori tineri şi talentaţi, iar în roluri secundare am distribuit vedete ale showbizului românesc, din dorinţa de a aduce în cinema publicul de TV şi de a umple sălile de cinema, ca altădată. Să lucrezi cu vedete e la fel ca în orice meserie, sunt toţi profesionişti.

Ștefan: Ai ceva picanterii din timpul filmărilor?

Cătălin Bugean: Fiecare zi de filmare a fost o provocare pentru că se întâmplau lucruri neprevăzute. Mi-am dorit ca fiecare secvenţă să fie autentică şi organică iar pentru acest aspect nu am vrut să filmez scenele de puşcărie într-un platou creat, ci într-o puşcărie adevărată. Ceea ce s-a şi întâmplat. Doar că nu ştiam exact dinamica filmării într-un astfel de loc. Din punctul meu de vedere a fost senzaţional, pentru că nimeni nu a avut voie să intre cu telefoanele mobile, şi de aceea toată atenţia echipei de filmare era doar pe ce aveau de făcut, mai ales actorii. 🙂

Ștefan: Cum a fost începutul și de ce ți-ai ales să faci ceea ce faci?

Cătălin Bugean: Cum spuneam şi la început, din pasiune pentru frumos şi pentru că-mi place să-i fac pe oameni să râdă şi să se rupă de cotidian măcar câteva momente atunci când se uita la filmul „Zăpada Ceai şi Dragoste”.

Ștefan: Cum vede Cătălin Bugean cinematografia românească a acestui început de secol XXI, și unde crezi că se îndreaptă?

Cătălin Bugean: Cinematografia româneasca trăieşte într-un con de umbră în ultimii ani, cu câteva talente remarcate la nivel internaţional, dar preponderent cu producţii care scot în evidenţă drama lumii româneşti, cu defectele şi problemele sale. Însă, noi românii suntem recunoscuţi ca oameni optimişti şi avem şi expresii pentru asta: “hai, capul sus şi dă-i înainte”. De aici şi motivaţia de a readuce în prim plan comedia românească din golden age-ul său, unui public pretenţios. Industria cinematografică are potenţial să revină la un echilibru şi sunt semne bune primite din partea publicului, drept dovadă, comedia românească „Zăpada Ceai şi Dragoste”, a fost săptămâni la rând în topul Box Office România, în momentul interviului este pe locul 1 în Netflix România.

Ștefan: Crezi că România este capabilă să producă filme de buget mare și să devină și de succes?

Cătălin Bugean: Un buget mare şi să devină şi de succes este visul oricărui regizor sau producător :-). Însă, de cele mai multe ori, succesul unui film nu stă doar în buget, ci în calitatea scenariului, a limbajului vizual prin care spui povestea, dacă rezonează cu ceea ce caută cel mai mare critic al nostru, publicul.

Ștefan: Înainte de final, care sunt planurile tale de viitor, știu, sună clișeic, dar vorba clasicilor “altă rimă n-am găsit maestre” 🙂

Cătălin Bugean: Să continui să fac filme prin care să smulg un zâmbet sau un moment de desprindere din momentele încărcate ale vieţii de zi cu zi.

Ștefan: Vreau să-ți mulțumesc pentru interviu, și acum, la final, care ar fi argumentul tău ca românii, care nu au Netflix, să meargă în cinematografe (păstrând regulile de pandemie), și să vadă „Zăpadă, Ceai și Dragoste”?

Cătălin Bugean: Filmul „Zăpadă Ceai şi Dragoste” a fost proiectat în toate cinematografele din ţară şi în acest moment este disponibil doar în platformă Netflix. Le mulţumesc celor care l-au vizionat şi sper că filmul să fie disponibil şi pe alte canale oficiale în viitor.

Zăpadă Ceai şi Dragoste rulează acum pe Netflix.

Trailer:

Galerie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.