Festivalul Cinemascop s-a încheiat! Cea de-a patra ediție a avut loc între 1-8 august 2021, în grădina de vară din Eforie Sud, care s-a umplut zi de zi cu vizitatori entuziaști, doritori să vadă un film european în vacanța lor la mare.

Ați fost la mare vara aceasta? Pentru cei care s-au aflat în Eforie Sud în prima săptămână din august, vacanța a prins și mai multă culoare deoarece ei au avut ocazia de a vizita grădina de vară unde i-au așteptat expoziții, ateliere creative pentru copii, iar odată cu lăsarea întunericului au vizionat filme unul și unul. Au putut, de asemenea, să răsfoiască o carte la biblioteca pop-up, să savureze ceva bun de la foodtruck-ul amplasat în grădină, dar s-au bucurat și de bomboane M&M’s și bere cehă Budweiser Budvar din partea casei.

La E T A J on wheels, white cube-ul ce se găsește în perioada estivală în grădina de vară, au putut fi văzute două expoziții pe parcusul festivalului – „FATUM // I made this reality” (Radu Panait) și „Râsu’ Plânsu’” (Benny Jackson), ce va fi disponibilă până pe 21 august. Pe unul dintre pereții interiori ai grădinii se regăsesc 50 de portrete ilustrate ce prezintă 50 dintre femeile remarcabile ale Cehiei și României, unele deja faimoase, altele mai puțin cunoscute, compunând expoziția „Eroinele”, care va putea fi văzută în continuare, până pe 12 septembrie. Un nou element din programul festivalului a fost concertul Acoustic Friends, ce a umplut grădina de persoane dornice să asculte melodii interpretate live, de pe coloanele sonore ale unora dintre cele mai îndrăgite și cunoscute filme.

În fiecare seară, turiștii și localnicii din Eforie Sud, dar și din alte orașe, au venit la film, însumând aproximativ 2000 de spectatori în total. Festivalul s-a deschis cu drama „Grădina speranței” (r. Niki Caro, Polonia, SUA, UK, 2017, 126 min.), oferit de către Institutul Polonez, a continuat cu „Astrid” (r. Pernille Fischer Christensen, Suedia, Danemarca, 2018, 123 min.) din partea Ambasadei Suediei, cu noul film românesc „Tata mută munții” (r. Daniel Sandu, România, 2021, 108 min), cel mai popular film din program, urmat de documentarul „Varză, cartofi și alți demoni” (r. Șerban Georgescu, România, 2016, 52 min) oferit de prietenii de la Festivalul Pelicam, comedia franceză „Antoinette, un iubit și un măgar” (r. Caroline Vignal, Franța, 2020, 95 min.) de la Institutul Francez, filmul ceh „Proprietarii” (r. Jiří Havelka, Cehia, 2019, 97 min.) venit de la Centrul Ceh, organizatorul festivalului, comedia romantică „Tânăr, suplu și… aproape arătos” (r. Alessandro Tamburini, Italia, 2018, 80 min.) din partea Institutului Italian de Cultură, și s-a încheiat cu filmul „Comoara” (r. Corneliu Porumboiu, România, 2015, 89 min.) oferit de Institutul Cultural Român.

Micii fani ai festivalului s-au distrat și ei la Cinemascop, pentru că în fiecare seară de la ora 18:00, aceștia au putut participa la ateliere creative unde au desenat, pictat și jucat cu cretă, iar creațiile lor au fost expuse în colțul special amenajat din spațiu. Materialele necesare au fost oferite de brandul ceh Koh-I-Noor.

Însă anul acesta activitatea în grădina de vară nu a început și nu se termină cu festivalul Cinemascop, așa cum a fost în anii precedenți. Grădina a fost deschisă publicului pe 14 iunie și vă așteaptă până pe 12 septembrie, datorită proiectului Eforie Colorat, ce constă în proiecții de film zilnice, expoziții, ateliere și multe altele. Așadar, a patra ediție de Cinemascop a fost un succes, iar povestea continuă până la finalul verii și anul viitor, cel puțin, cu siguranță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.