Artă și noi tehnologii la Bucharest International Dance Film Festival 2021

0
389
Ascultă acest articol


Bucharest International Dance Film Festival 2021 privește cu îndrăzneală către viitor și aduce în fața spectatorilor, între 1-5 septembrie, un mix captivant de artă și noi tehnologii la cea de-a VII-a ediție, a cărei temă este Potential Worlds.

În premieră în România, „Cosmogony”, un performance digital live în care dansatori virtuali apar prin video mapping pe fațada Teatrului Odeon din București, va putea fi văzut pe 4 septembrie. Cea de-a șaptea ediție BIDFF include, pe lângă secțiunile competitive adresate scurtmetrajelor și patru documentare premiate internațional, și o selecție de 9 lucrări cinematografice VR, ce vor fi disponibile publicului la /SAC @ MALMAISON între 3 – 5 septembrie.

Prezentat în premieră mondială în primăvara acestui an la Singapore International Festival of Arts, unul dintre cele mai mari festivaluri de profil, „Cosmogony”, inovativul spectacol al companiei de dans elvețiene Cie Gilles Jobin, a atras imediat atenția publicului și a presei. Prin utilizarea tehnologiei de captare a mișcării în timp real pe care compania a dezvoltat-o, dansatorii își conectează avatarurile în spațiile 3D de pe ecrane pentru a compune cosmogonia unei lumi virtuale în suspensie. Capturate de la distanță, în timp real, din studioul Cie Gilles Jobin din Geneva, într-un spațiu sideral sau într-o pădure virtuală, corpurile dansatorilor în mișcare sunt eliberate de legile fizicii și oferă publicului o experiență contemplativă unică. „Cosmogony” va fi prezentat pe fațada Teatrului Odeon pe 4 septembrie, de la ora 21:00. Accesul este gratuit.

BIDFF invită bucureștenii să se alăture, pe toată durata festivalului, unei comunități globale de utilizatori ai aplicației inovatoare Dance Trail, creată de Gilles Jobin, ce propune fiecăruia o întâlnire cu dansatori virtuali, de oriunde s-ar afla, prin intermediul realității augmentate, de pe orice telefon sau tabletă iOS. Aplicația lansată la Sundance Film Festival în 2020 este disponibilă gratuit, iar fotografiile și clipurile realizate de orice utilizator prin intermediul acesteia sunt vizibile pe platformele social media utilizând hashtag-ul #dancetrail.

Aplicația Dance Trail poate fi descărcată din AppStore: https://apps.apple.com/us/app/dance-trail/id1492301269?l=fr&ls=1

Cu o experiență de peste 20 de ani, Cie Gilles Jobin, compania de dans condusă de Gilles Jobin, dansator, coregraf și regizor, a început încă din 2016 să exploreze noile spații digitale, creând proiecte în realitate virtuală (VR), realitate augmentată (AR) și realitate mixtă (XR). În martie 2020, la primul lockdown, artistul a decis să își anuleze proiectele de scenă, concentrându-se pe tehnologia în timp real pentru colaborări și performance-uri la distanță.

BIDFF VR ‘21, un alt eveniment inedit din cadrul festivalului, susținut de Conceptual Lab, care va avea loc între 3-5 septembrie la /SAC @ MALMAISON, prezintă o selecție de 9 lucrări cinematografice ale unor artiști consacrați, care se bucură de un palmares bogat în premii internaționale. BIDFF VR ‘21 este un caleidoscop de lumi potențiale în care spectatorii vor călători în mijlocul triburilor din Kenya și al pădurilor amazoniene, în inima Indiei contemporane, pe alte planete și în realități paralele. Explorând arhive personale și culturi care se sting, lumile potențiale BIDFF VR folosesc tehnologia ca medicament, mediu de introspecție personală și chestionare a valorilor care ne definesc ca societate globală.

„A devenit deja o tradiție pentru Conceptual Lab să susțină Bucharest International Dance Film Festival. Anul acesta, bucuria e dublată de faptul că festivalul lansează o secțiune nouă dedicată producțiilor VR și sunt încântat de capacitatea echipei BIDFF de a se reinventa de fiecare dată și de a fi în pas cu tendințele în artă și tehnologie. Conceptual Lab are misiunea de a susține inovația în industriile creative și mă bucură că Bucharest International Dance Film Festival reușește să surprindă perfect noile trenduri”, declară Theo Nissim, fondator Conceptual Lab.

Mai multe detalii despre BIDFF VR ‘21: https://fb.me/e/1YIR7IEbP

Integrarea noilor tehnologii în artă reprezintă focusul ediției 2021 a BIDFF, care invită creatori de film de dans renumiți precum Gilles Jobin și Weronika Lewandowska să susțină conferințe intensive și imersive prin care să contribuie la dezvoltarea profesională a industriei creative locale. Astfel, pe 3 septembrie, de la ora 17:00, la MARe/Muzeul de Artă Recentă, are loc întâlnirea cu dansatorul, coregraful și regizorul elvețian Gilles Jobin, iar pe 4 septembrie, de la ora 16:00, prezentarea susținută de Weronika Lewandowska (regizoare, scriitoare și producătoare executivă „VR Nightsss”, doctor în studii culturale). Accesul este gratuit, pe baza unei înscrieri prealabile prin e-mail (la adresa contact@bidff.ro).

Digital Territories: The New Spaces for the Performing Arts este tema prelegerii ce va fi susținută de Gilles Jobin, care va prezenta diferitele proiecte de dans digital pe care le-a creat în ultimii ani și va discuta despre modul în care tehnologia de captare a mișcării poate îmbunătăți incluziunea diferitelor origini ale creațiilor de dans și poate dezvolta noi rețele internaționale de colaborări bazate pe mișcare. Weronika Lewandowska va prezenta la BIDFF un studiu de caz, ‘Nightsss’: From Erotic Poem to Immersive Poetry to Neuroscience Research, despre VR și procesul de creare a experiențelor imersive.

BILETELE pentru toate filmele și evenimentele BIDFF sunt disponibile pe platforma Eventbook: https://eventbook.ro/festival/bucharest-international-dance-film-festival

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.