Ascultă acest articol


Nu cred că există cineva din generația asta care să nu fi auzit de Motorola, fie că e vorba de fel de fel de echipamente, dar cele mai populare rămân terminalele mobile. Motorola are o istorie frumoasă cu inovații și device-uri care au fost admirate și utilizate de milioane de oameni în toată lumea, iar în prezent, pe o piață inundată de competitori pe ramura mobilă, trebuie să lupte mai intens ca niciodată să-și păstreze un loc mai departe.

Motorola Edge 20 Pro vine în această perioadă deosebită pe piața terminalelor mobile, în vreme pandemică în care întreg globul se luptă să-i supraviețuiască. Tocmai că în aceste vremuri am avut nevoie de comunicare mai mult ca niciodată, iar tehnologia a fost mai importantă ca niciodată. Revenind la Edge 20 Pro – cel mai nou terminal care poartă semnătura “Motorola” a sosit în redacția MovieNews.ro, l-am testat și revenim cu păreri despre el chiar acum! Mulțumim Motorola – Lenovo pentru oportunitate și pentru că am fost selectați printre primii care au desigilat acest model!

Pachet

Motorla Edge 20 Pro vine într-o cutie măricică, simplă, din carton, bleu-marin la culoare cu sigla argintie scrisă pe două dintre laturi, pe celelalte două fiind menionat acel tag-line “Ready For”, respectiv detalii dehnice despre acesta. Tot pe cutie găsim, de asemenea și mențiunea de compatibilitate 5G.

Odată deschisă cutia am rămas surprins că includea două cutii – una cu un cablu de conectare rapidă la orice TV sau display și compatibil USB-C – HDMI și una cu smartphone-ul.

În cutia “Ready For” am găsit acel cablu special într-un capăt cu USB-C și în altul cu HDMI, iar în cel cu smartphone-ul găsim device-ul cu o folie aplicată care se dă jos, pus într-o husă de silicon transparentă; o cutie cu un ghid rapid de instalare și unul cu termene și condiții; cheița pentru SIM, cablul de alimentare/date USB – USB-C și alimentatorul pentru curent TurboPower. Cutia smartphone-ului este confecționată dintr-un carton tare, cea “Ready For” dintr-un carton mai maleabil parcă mult mai mare decât e cablul în sine.

Este interesantă alegerea Motorola de a include acest cablu în pachet având în vedere că este compatibil de a reda conținutul media wireless, dar și de a face mirroring.

Aspect

Edge 20 Pro este compact, cu un design pe cât de simplu, cu margini rotunjite, pe atât de interesant când vine vorba de capacul spate unde poți opta pentru variantele de culoare Midnight Blue (varianta pe care am testat-o noi), respectiv Blue Vegan Leather care pare mai fancy după cum este și numele. Pe spate găsim pe centru sigla Motorola, iar în partea dreaptă sus avem cele 3 camere, 2 flash-uri și un microfon și este menționat și că avem o cameră de 108MP. Am menționat că este interesant capacul spate pentru că, pe lateralele mari are un model minuscul care dispare cu cât te apropii mai mult spre centru, iar în lumină directă se generează o aură de variante ale culorii albastru.

Pe latura mică de sus avem un microfon, iar pe cea de jos avem sertarul pentru Dual SIM, un alt microfon, portul USB-C și un difuzor. Pe latura din stânga avem un buton pus în modul default ca acces rapid la comenzile vocale via Google Assistant, iar pe cea din dreapta avem butonul de Power care încorporează și senzorul de amprente și butonul de volum (+/-).

Pe partea din față, un display de 6.7 inch are deasupra lui difuzorul pentru convorbiri și senzorii, și camera Selfie, pe mijloc.

Îmi place atenția acordată detaliilor legate de aspect și includerea unei huse direct în pachet e o chestie pe care o consider foarte utilă și un obicei pe care ar trebui să-l aibă toți producătorii.

Tehnic

Motorola Edge 20 Pro are dimensiunile 163 x 76 x 8 mm și cântărește 190 g și are partea din față și spate de sticlă cu protecție Gorilla Glass 5 cu un “Water-repellent design” fiind certificat IP52.

Procesorul este Qualcomm SM8250-AC Snapdragon 870 5G (7 nm), iar GPU Adreno 650, are spațiul de stocare intern de 256GB și 12GB RAM.

La conectivitate avem Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band cu Wi-Fi Direct și posibilitate de hotspot, Bluetooth 5.1, cu NFC și 5G (2 cartele Nano SIM ambele compatibile 5G), iar pe partea de GPS, A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO. Conectarea prin cablul se face prin USB Type-C 3.1 sau DisplayPort 1.4.

Singurul difuzor are suport Waves Maxx Audio Mobile, iar display-ul OLED de 6.7 inch suportă rezoluția maximă de 1080 x 2400 pixeli cu o densitate a acestora de 385 ppi și o frecvență de 144 Hz.

La categoria senzori avem cel de amprentă (în butonul de Power), accelerometru, giroscop, proximitate și compas, iar bateria este de 4500 mAh cu suport Fast Charging 30W.

Camerele principale de pe spate sunt, una de 108 MP, f/1.9, (wide), cea de-a doua de 8 MP – periscopică, f/3.4 (telephoto) și cea de-a treia 16 MP, f/2.2 (ultrawide) capabile să filmeze la 8K@24fps, 4K@30/60fps, 1080p@30/60/240/960fps, iar cea Selfie este de 32 MP, f/2.3, (wide) capabilă să filmeze la 1080p@30fps. Acestea au suport HDR10+.

Edge 20 are 3 microfoane (cu suport de Zoom) și rulează sistemul de operare Android 11.

Din punct de vedere tehnic Motorola vine pregătit cu ce are mai bun pentru un segment mai extins de utilizatori, ceea ce nu poate fi decât bine.

Testare

Am fost foarte încântat de propunerea Motorola de a testa noul Motorola Edge 20 Pro – parte a unei serii de 3 terminale, celelalte fiind Edge 20 și Edge 20 Lite – pentru că personal am așteptări mari de la acest producător și toate device-urile mobile pe care le-am avut și testat de-a lungul timpului au fost întotdeauna de calitate bună, rezistente și o plăcere de utilizat.

Edge 20 Pro vine, după cum spuneam, pe o piață aș putea spune suprasaturată de terminale mobile de la mulți producători globali, ceea ce înseamnă că trebuie cel puțin să țină pasul cu concurența și chiar să încerce să facă un pas în fața tuturor, cumva.

Edge 20 Pro, în mână, arată foarte bine, se simte plăcut în palmă și nu are o greutate foarte mare, dar nici nu este foarte ușor. Acel capac deosebit de pe spate atrage vizual, iar design-ul poate nu diferă foarte mult de al altor modele, dar este clar unul plăcut. Plasarea senzorului de amprentă mi se pare mai natural în butonul de Power pentru a se face deblocarea rapid, dar nu pot să nu boicotez puțin acel buton dedicat Google Assistant la care cred că se putea renunța.

După cum se vede în prima serie de poze de la capitolul “Aspect”, problema sprijinirii pe cameră a smartphone-ului, atunci când e pus jos, continuă să persiste în cazul tuturor device-urilor de pe piață, însă, mulțumită acelei huse situația se pune la punct.

Alegerea Motorola de a rămâne cât mai fidel posibil sistemului de operare Google, Android, mi se pare una bună, integrarea acestuia pe device-ul de față fiind excelentă – spun asta pentru că Android 11 se comportă foarte bine, e rapid, fluent și conține practic cam tot ce ține de aplicație pentru o utilizare de zi cu zi, indiferent care este scopul folosirii terminalului de către deținătorul său. Motorola vine însă cu “reglaje fine” ale sistemului Google și adaugă aplicații care să vină în ajutorul utilizatorului atât în personalizarea experienței de utilizare cât și în suport tehnic și ajutor.

Android 11 nu ar funcționa așa de bine pe Edge 20 Pro dacă nu ar exista și specificații tehnice bune, ceea ce mobilul de față le are. Apelurile telefonice, mesageria și foarte-popularele în ultima vreme – aplicațiile de conferință video/audio precum WhatsUp, Zoom sau Messenger, s-au dovedit simplu de utilizat, microfoanele, respectiv camera Selfie descurcându-se de minune. Bineînțeles, comunicarea mobilă e o plăcere, conversațiile auzindu-se clar, la fel și în partea cealaltă a convorbirilor.

Display-ul este suficient de mare și performant, touch-ul fiind responsive, iar cei 144Hz transformând experiența utilizării Edge 20 Pro într-una plăcută și rapidă. Filmele se văd bine, Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video și YouTube fiind necesare pentru oricare tip de utilizator. În lumină directă a soarelui am întâmpinat o ușoară problemă de a vedea clar ce se întâmplă pe ecran, dar în lumină normală culorile sunt foarte plăcute.

Nelipsitul la teste Asphalt 9 “fuge” pe Edge 20 Pro și pentru a testa și capacitățile de streaming via mobile și WiFi, am instalat și GeForce NOW unde jocurile Death Stranding, Outriders și Watch Dogs 2 au fost încercate printr-un controller de PS4 conectat via Bluetooth la terminalul nostru. Rezultatul a fost foarte bun. Nu am avut frame drops, conexiunea a fost stabilă și performanțele au fost cele așteptate, refresh-ul display-ului având un cuvânt pozitiv de spus.

Că tot vorbeam de streaming de date și-n cazul aplicațiilor de streaming de conținut media vitezele sunt foarte bune. Iată și un test cu Speednet (DIGI – 1GB) pentru a te convinge:

Muzica/sunetul se aude decât prin singurul difuzor disponibil la o calitate decentă și la un volum maxim nici tare, dar nici foarte încet. Situația se schimbă în bine dacă redarea audio se comută pe căști via Bluetooth.

Camera selfie își face respectabil treaba, iar situația cu camera principală stă – după cum veți vedea imediat – foarte bine, având o cameră de 108MP, zoom 50x, iar utilizarea camerei periscopice aduce rezultate bune. Testarea am făcut-o cu AI-ul pornit și am folosit modurile de fotografiere de 108MP, wide și cu zoom maxim, Portrait, panoramă și de aproape și bineînțeles, pe timp de noapte:

Pe partea de video am făcut un mic montaj cu o filmare obișnuită (prin parc) la setări standard cu zoom și normal și cu zoom la microfon dat pe On. De asemenea am făcut o filmare scurtă cu încetinitorul (cu mingea), una super slow-motion (tot cu mingea) și una cu timelapse (elicopter):

Ready for

Includerea unui cablu menit să extindă conectivitatea lui Edge 20 Pro, pe lângă suportul wireless și funcția de mirror, nu face decât să-l facă și mai râvnit de către toată lumea, căci poate fi folosit ca tool pentru redare de conținut pe display-uri mari (proiector, televizor, monitor) pentru a te bucura mai bine de experiența de office și entertaiment (jocuri, filme etc).

Bateria este destul de “voinică” pentru că la o zi de teste și utilizare destul de mare, a reușit să reziste cu brio o zi, deși la baterie era menționat că la 55% mai era capabilă să reziste 5 ore și jumătate. Încărcarea se face foarte rapid pe încărcătorul din pachet cu suport Fast Charge.

Concluzie

Edge 20 Pro este smartphone-ul cu care Motorola semnalizează concurenței că este și el prezent pe piața telefoanelor mobile și chiar are cu ce să se laude sau să se mândrească: camere performante, sistem de operare Android 11 pe cât se poate de “curat” și rapid și specificații bune.

Faptul că este “Ready for” pentru conectivitate extinsă nu face decât să-i ofere un avantaj și acel Ready for merge pus și cu completarea că este pregătit pentru orice tip de utilizator, chiar și unul cu mici pretenții – fie că este utilizator de smartphone în scopuri de business (office use), student sau elev (entertanment, școală).

Motorola Edge 20 Pro se găsește pe piața din România la un preț de aproximativ 3.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.