Mai luăm pauză când și când de testare la echipamente de gaming și ne relaxăm cu device-uri mai de business/școală, iar un astfel de echipament este Acer Swift X (SFX14-41G-R2DS) pe care l-am avut în teste și ne-a lăsat o impresie bună. Haideți să aflăm mai multe despre el.

Pachet

După cum și era de așteptat, într-o cutie de carton tare pe care nu avem decât un sticker cu câteva dintre specificațiile laptop-ului și codurile de bare, este prezent un alimentator și cablu de curent și dispozitivul într-o punguță din material textil. Fără prea multă gălăgie, simplu, cam așa se prezintă ambalajul lui Acer Swift X.

Aspect

De prima oară când l-am scos din cutie am văzut că are nuanțe roz/aurii/argintii și m-a dus direct gândul că e ceva mai feminin – un model pe care doamnele și domnișoarele l-ar aprecia mai mult și l-ar asorta cu restul gadget-urilor din poșetă/ghiozdan.

La prima vedere laptop-ul nostru e de fapt un ultraportabil evaluând dimensiunile și greutatea și are un stil simplu, cu o textură nici granulată dar nici alunecoasă și e elegant. Pe capac avem sculptată sigla Acer, argintie, iar în partea de jos avem patru piciorușe cauciucate, codul de bare și sticker-ul Windows și un grilaj de aerisire pe mijloc. Lângă colțurile din partea din față, sunt și cele două difuzoare. În partea de sus, se observă balamaua.

În partea din spate, pe balama avem centrat numele modelului, Swift, încadrată de două piciorușe mici de cauciuc pentru când se rabatează display-ul pe spate, iar pe latura din față avem o teșitură pentru a putea ridica ușor display-ul.

Pe laterala din stânga este prezent portul de alimentare, un port USB-C, HDMI și unul Type A 3.1 cu suport de încărcare, iar pe cea din dreapta avem jack-ul de 3.5mm pentru căști și microfon, un port Type A 3.0, Kensington Lock-ul și două LED-uri de stare pentru Baterie și activitate.

Deschidem capacul și în partea de sus avem display-ul de 14 inch, cu o ramă neagră, deasupra cu microfonul și camera web, iar dedesubt avem logo-ul Acer, argintiu. Pe partea de contact avem, imediat sub display, o zonă de aerisire – poziționată între cele două balamale, apoi în partea dreaptă, un logo DTS ne atrage atenția că avem acest suport pentru placa de sunet.

Tastatura iluminată alb este QUERTY fără Numpad, toată suprafața fiind argintie, cu tot cu butoanele cu spațiu decent între acestea. Nu lipsește butuonul FN care, în combinație cu tastele F1-12, vor activa opțiuni multimedia. În partea de jos este prezent un Touch Pad de dimensiuni acceptabile, în dreapta acestuia fiind un mic cititor de amprentă.

Combinația de culori, simplitatea și eleganța aspectului Swift X sunt clar note ușor feminine, dar nu sunt atât de evidente să nu poată fi preferat și de utilizatorii masculini.

Tehnic

Aspectul e rafinat, materialele par de calitate și simplitatea design-ului fac din Swift X un ultrabook foarte plăcut vizual, dar bineînțeles contează mult și specificațiile tehnice.

18.89 x 322.8 x 212.2 mm sunt dimensiunile lui SFX14-41G și are o greutate de 1.5 kg, platforma fiind una susținută de un procesor AMD Ryzen 7 5700U (8 x 1.8 – 4.3 GHz) care poartă numele de cod Lucienne U (Zen 2) și o soluție mobilă NVIDIA GeForce GTX 1650 Mobile cu 4GB memorie video dedicată și 16GB de memorie RAM, cea de stocare fiind 2x SSD NVMe de 512 respectiv 1TB.

Difuzoarele sunt stereo cu suport DTS, tastatura de tip chiclet este iluminată, camera web este de 720p, iar la conectivitate avem Wi-Fi 6 (802.11 a/b/g/n/ac/ax), Bluetooth 5.2, 3x USB Type A (3.0, 3.1) și C, jack audio 3.5 mm, HDMI și Fingerprint Reader.

Display-ul IPS este de 14 inch (rația 16:9) și suportă rezoluția maximă 1920 x 1080 pixeli (60 Hz) cu o densitate a lor de 157 PPI, iar sistemul de operare instalat este Windows 10. Bateria deste de 58.7 Wh (3815 mAh Lithium-Ion) pe 4 celule și se alimentează cu energie electrică la 90W.

SFX14-41G pare să țină pasul cu calitatea ridicată a aspectului, formând un întreg dedicat pentru cei care vor ceva deosebit pentru a lucra de acasă sau în deplasare și poate chiar și relaxa în scopuri multimedia. Vom vedea asta la teste.

Testare

S-a înțeles sper prima mea impresie asupra SFX14-41G și anume am admirat aspectul și construcția, design-ul, iar specificațiile tehnice, pe hârtie, mă fac să cred că avem parte și de performanță, dar asta vom verifica acum.

În mână SFX14-41G este clar un device construit pentru a atrage priviri dar nu prin culori stridente, beculețe sau alte nebunii ci prin simplitate, culori palide, feminine și un corp subțire și nici foarte greu. Este plăcut la atingere, cu o textură interesantă și o idee de a folosi mai mult de două culori, foarte îndrăzneață, dar fără să deranjeze. Roz la capac, argintiu la partea de contact și un display cu rame negre nu e rău deloc și se potrivesc.

Tastatura iluminată este foarte utilă pe timp de noapte cu o iluminare uniformă, iar tastele se apasă ușor, nu sunt zgomotoase și au spații decente între ele pentru a putea tasta rapid fără să apeși din greșeală pe mai mult de o tastă. Butonul de Power este poziționat lângă cel de Delete și la o tastare rapidă în Office, spre exemplu, dacă alunecă degetul te trezești cu laptop-ul în Stand By/Închis în timp ce tu lucrai, dar ține, bineînțeles și de atenția utilizatorului. Partea de contact nu se încălzește aproape deloc, acel radiator din partea de sus a tastaturii și spațiul de aerisire de pe spatele laptop-ului făcându-și treaba nederanjând nici din punct de vedere fonetic. TouchPad-ul e potrivit ca mărime și responsive și are butoanele “ascunse”.

Display-ul la cei 14 inch pare destul de compact, are unghiuri largi de vizualizare și o rată a contrastului destul de măricică putând să lucrezi pe el și dacă este lumină mai puternică în cameră. Rezoluția Full HD este potrivită pentru dimensiunile ecranului, dar rata de refresh de doar 60Hz îi ia din fluența aia cu care se mișcă totul pe ecran, de la aplicații, browsing, social media și până la joculețe casual – pentru că laptop-ul poate.

Filmele, serialele și clipurile de pe Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video și YouTube se văd bine și important, rata de transfer e într-atât de bună cât să nu intervină întreruperi.

Tot la streaming contează mult conexiunea Wi-Fi și pentru jocuri, mai ales dacă folosești aplicații gen GeForce NOW care-ți poate oferi calculatorul de gaming via… in-cloud. Am testat și noi, pe lângă clasicul Asphalt Legends, care rulează bine pe laptop, plus alte joculețe casual din Microsoft Store, via GeForce NOW Death Stranding, Horizon Zero Dawn, Outriders, Watch Dogs 2 și streaming-ul a rezistat victorios.

Camera web și microfonul sunt atât cât trebuie de performante pentru a desfășura sesiuni de conferințe video, aici contribuind iarăși și capacitatea de streaming, iar portabilitatea este, să spunem, bună luând în considerare greutatea și mărimea laptop-ului, dar și cea a încărcătorului deși SFX14-41G are o baterie bunicică, după cum se vede mai jos:

Difuzoarele nu se aud prea tare, iar DTS-ul acela se străduiește să-ți ofere totuși o calitate a sunetului bună, opțiunea de căști prin Bluetooth fiind soluția cea mai bună, cât despre sistemul de operare este Windows 10, dar este Windows 11 Ready, deci este compatibil cu acesta și nu lipsește aplicația proprietară Acer Care Center care ne ajută să vedem și să administrăm, într-o anumită măsură, ce se întâmplă cu laptop-ul nostru.

Am rulat, de asemenea și câteva teste Benchmark pentru cei care vor să compare punctajele cu alte dispozitive asemănătoare:

Înainte de a trece la Concluzie vă las atașate câteva capturi din diferite aplicații care oferă mai multe informații despre specificațiile tehnice:

SFX14-41G s-a dovedit că este un ultrabook complet printr-o combinație de eleganță, simplitate și specificații tehnice care-l fac un dispozitiv potrivit atât pentru utilizare în scop office/școală dar și pentru multimedia.

Concluzie

Swift X (SFX14-41G) este laptop-ul/ultrabook-ul de care ai nevoie pentru viața de zi cu zi având performanțe bune și un aspect fin de o simplitate demnă de admirat. Fie că-l folosești la școală sau la serviciu, nu ai motive să te ascunzi cu el, căci e frumos, are performanțe bune, e ușor și nici bateria nu e rea, portabilitatea având un cuvânt de spus în acest caz.

Acer Swift X (SFX14-41G) se comercializează la un preț de aproximativ 4.999 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.