“Dispare” iaurtul meu din frigiderul de la serviciu, sau o doză de suc de pe raftul magazinului ori cineva tot dă iama prin cămară și nu recunoaște. Plânge bebelușul? Oare cine mi-a julit bara la mașină, în parcare? Acestea sunt numai câteva ipostaze prin care am trecut toți, sau întrebări la care ne dorim un răspuns.

Răspunsul și lămuririle se rezolvă simplu printr-o cameră de supraveghere. Iar în zilele noastre acestea au devenit performante și de mici dimensiuni, dar și sunt mai accesibile tuturor, inclusiv la bani.

Un astfel echipament de supraveghere ni-l propune cei de la Tenda, cu al lor CP6 – o cameră de dimensiuni reduse, pentru interior, care promite să ne vină în ajutor în mai multe feluri decât ne-am închipui. Haideți să vorbim, așadar, despre Tenda CP6.

Pachet

S-au dus vremurile când o cameră de supraveghere era ceva uriaș, greu, neaccesibil și se folosea numai în situații și scenarii de excepție, în ziua de astăzi acestea fiind mici, rapide și la îndemâna oricui își dorește un plus de securitate.

Cutia Tenda CP6 e mică, o ți în palmă și se observă imediat culorile specifice Tenda și anume negru și portocaliu, cu scrisuri albe. Pe partea din față a cutiei avem o imagine cu camera, logo-ul, numele modelului și specificația că este de tip “Security Pan/Tilt Camera” și suportă rezoluția 2K; pe altă latură avem un cod de bare QR pentru aplicația TDSEE App; pe capac avem mențiunea că are 3 ani garanție, iar pe spate avem pictograme cu 8 dintre elementele cele mai importante ale camerei, specificațiile tehnice și un sticker prin care suntem informați că avem parte de suport tehnic gratuit din partea Tenda România.

Desfacem cutia și într-un fel de cofraj din carton este camera, într-o punguță, sub care avem alimentatorul pentru curent și un sistem de prindere pe perete, dar și un ghid de instalare rapidă.

Aspect

După cum am mai repetat, CP6 e o cameră de mici dimensiuni pe care o poți ține în palmă și este alcătuită dintr-un fel de bază care permite la partea de deasupra să se rotească la 360 de grade pe orizontală, aceasta fiind formată dintr-un suport care suține o bilă neagră care se rotește la 155 de grade pe verticală. Pe acea bilă neagră este poziționată camera (cu o folie aplicată, care se dă jos la prima utilizare) și microfonul în partea din față, dedesubt fiind zona de acces pentru SDCARD și un buton de Reset.

Cu excepția bilei, culoarea alb predomină, pe bază fiind prezent logo-ul Tenda scris cu gri, iar zona de contact cu suprafața are 4 piciorușe de cauciuc, sistemul unde se prinde căpăcelul din cutie, pe perete și acolo sunt și codul de bare și câteva detalii informative. Pe bază se află și port-ul pentru cablul de alimentare respectiv unul LAN pentru conectare la rețea.

Există și un difuzor în partea din spate, iar lângă cameră se află un LED bicolor de stare, card Micro SD (pana la 128G) și senzorii infraroșii care se observă doar pe timp de noapte.

Aspectul este cât se poate de simplu, iar întreg sistemul este gândit pentru a fi funcțional în orice poziție este pus (pe birou sau prins pe perete) și acoperă o suprafață mare a zonei supravegheate.

Tehnic

CP6 este dedicat, conform recomandărilor Tenda, pentru locuințe, magazine și birouri, dar include și opțiuni pentru supravegherea camerei copilului, spre exemplu, aria de utilizare putând fi adaptată și pentru altfel de necesități.

CP6 are dimensiunile 103 mm x 88 mm x 88 mm și cântărește câteva sute de grame și poate realiza o rotație orizontală la 355° (vizualizare completă 360°), rotatie verticală la 155° (90° în sus, 65° în jos).

Înregistrarea se face pe card Micro SD (până la 128G) sau in-cloud printr-un abonament Tenda cu mai multe variante de dimensiuni de stocare, iar conectarea se face Wireless (include antenă internă) IEEE 802.11b/g/n @2.4GHz sau prin portul Ethernet 10/100M RJ45 cu autonegociere.

Are un buton de reset și LED indicator în două culori (roșu și albastru) și dispune de filtru infrarosu IRC (vizualizare pe timp de noapte până la 12 metri), iar lentila este de 4mm@F2.2 capabilă de înregistrare la rezoluția maximă de 2304 x 1296.

Integrează un microfon și difuzor, senzori de mișcare S-motion și detectare umană, 6 locații patrulare presetate și dispune de alarmă cu sunet și efecte de lumina. Administrarea ș supravegherea se face printr-o aplicație dedicată, TDSEE App care poate fi descărcată gratuit și este compatibilă cu Android și iOS.

Testare

Sincer nu mă așteptam să fie atât de mică, simplă și chiar elegantă, CP6, iar faptul că se poate prinde și pe perete cu un sistem ușor de executat, nu face decât să bucure cred pe toată lumea.

Aspectul în două culori și sistemul cum a fost gândită camera merită toate laudele plus că avem și un fir lung la alimentator – singura chestie care stă în calea portabilității. În mână este incredibil de ușoară și abia am așteptat să văd de ce este în stare, imediat ce am scos-o din cutie.

Instalarea se face și ea foarte ușor, se stabiliește pe o suprafață plană sau pe perete unde se prinde acel căpăcel în cuie și se înșurubează apoi camera pe el și apoi, următorul pas ea va intra într-un fel de stadiu de împerechere (pairing) configurarea făcându-se prin aplicația TDSEE App pe care o descarci scanând codul QR de pe cutie. Odată instalată pe mobil/tableta cu iOS sau Android, se va conecta la rețea (prin Wi-Fi sau LAN) și camera va fi găsită imediat apoi cu câțiva pași de făcut ajunge la utilizarea efectivă a camerei. Poți începe așadar să configurezi după plac camera având mai multe opțiuni interesante.

Supravegherea camerei copilului se poate face foarte bine cu CP6 pentru că dispune de microfon și difuzor, dar și senzori pentru timp de noapte, astfel poți auzi ce se întâplă în cameră și poți interveni vocal prin aplicație.

Supravegherea pe timp de noapte pune la încercare senzorii de mișcare și primești o imagine bună chiar și în beznă totală, iar detectarea mișcării face ca orice se mișcă să fie urmărit de cameră. Există două setări una pentru detectare de mișcare și una pentru detectarea unei forme umane, că dacă este poziționată camera undeva pe unde trec animale sau circulă aerul și mișcă copaci sau frunze să nu afecteze camera.

Conexiunea poate fi setată Fluent sau HD, primul mod fiind recomandat pentru o conexiune mai slabă (da, funcționează și prin internet mobil), iar HD oferind o calitate a imaginii pe cât de bună posibil în cei 2K de rezoluție. Se poate da zoom pe imaginea în timp real și avem afișată data și ora pe aceasta. Camera poate fi rotită și manual din aplicație, dacă dorești.

Imaginile se salvează în aplicație, inclusiv se pot face înregistrări video, iar după cum am mai spus, acestea se fac pe un card SD (nu este inclus în pachet) sau in-cloud printr-un abonament Smart Cloud de mai multe variante de spațiu de stocare. Se poate pune să se activeze camera automat (să înregistreze) atunci când detectează mișcare sau forme umane și are chiar și o opțiune de alarmă. Prin aceasta ești anunțat prin aplicație (sau alte metode) când s-a detectat mișcare sau există posibilitatea ca CP6 să emită zgomote pentru a semnala/speria un intrus.

Dacă dorești să pui camera în stand by o poți face printr-o simplă apăsare din aplicație și ea va lăsa “capul jos” acoperindu-se camera.

Am început articolul cu câteva precizări de situații pe care le-am întâlnit în viața noastră și CP6 poate să fie rezolvarea pentru ele. Poziționarea camerei la serviciu, pentru a urmări dacă totul se desfășoară corect și nu dispar chestii este foarte utilă, la fel și ideea de poziționare a camerei într-un magazin, spre exemplu alimentar, unde nu poți vedea ce se întâmplă în anumite spații. De asemenea, am văzut persoane care poziționează camere în balcon sau la ferestre îndreptate către mașina din parcare – un lucru excelent pentru securitate, iar pur și simplu poziționarea unei astfel de camere în casă, când ești plecat în concediu îți poate oferi siguranța de a speria sau a vedea infractorii în cazul unei spargeri, sau să-ți urmărești animăluțul sau copiii, dacă fugi repede la magazin după pâine.

CP6 se poate adapta și la alte scenarii sau contexte și mărimea, flexibilitatea și performanțele nu pot decât să ajute enorm pe cei cărora le este în posesie. Ușurința de instalare și utilizare prin aplicație contribuie și ele la rentabilitatea CP6, dar și prețul o face foarte atractivă.

Am observat CP6 se încălzește ușor, lăsând-o să funcționeze non-stop cu activitate în locația unde am poziționat-o și câteodată aveam impresia că urmărește subiectul detectat un pic cu lag, dar camera e oarecum wide și acoperă o zonă extinsă de supraveghere. Am mai observat, de asemenea, că nu se centrează atunci când e pus pe detectarea subiecților umani și nici nu se mică sus/jos când îi detectează. Adică, dacă te ridici sau te apleci uneori nu apare în cadru și capul/fața, deși camera având posibilitatea să se mai ridice/coboare. O altă observație este și lag-ul foarte mare atunci când folosești aplicația de la distanță, pe o conexiune de internet mobilă, chiar dacă acasă conexiunea este foarte bună. Imaginea în timp real începe să întârzie tranformându-se în simple cadre (poze). Probabil un update ceva ar putea rezolva dintre acestea, pe viitor.

Concluzie

CP6 pe cât este de mică și simpatică trebuie luată în serios pentru că este o adevărată cameră de supraveghere de interior, pentru suprafețe mici. Funcționalitatea și flexibilitatea o fac potrivită nu numai pentru activități recomandate de producător, ci poate fi adaptată să te ajute ți în alte situații unde supravegherea video/audio contează foarte mult.

Tenda CP6 se comercializează la un preț de 199 de lei.

1 COMENTARIU

  1. Am sora mai mică a ei, CP3. Sunt mulțumit de ea, dar nu reușesc să o ,,shărui” cu soția – avem o pisică de supreavegheat, distracție să o vezi ce face singură acasă 😂. A instalat și ea TDSee, suntem prieteni îi dau camerei distribuire noua mea prietenă😊, dar îmi apare ,,accountAttr is blank!” urmat de ,,Sharing Failed”. Deocamdată, nu i-am dat de cap, poate mă ajuți tu, Claudiu. Mulțumesc, felicitări pentru articol!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.