Asterix and Obelix: Slap Them All! – Recenzie

"Asterix & Obelix: Slap Them All! te lovește din plin cu nostalgia joculețelor cu cafteală de mai demult și te face să-ți dai seama că mecanicile de joacă a genului nu îmbătrânesc de fapt niciodată."

0
946
Ascultă acest articol


“Fac comod această asociere pentru că Slap Them All! este ca o bandă desenată în desfășurare.”

Gen: Platforming, Brawler

Lansare: 2 decembrie 2021

Studio: Microids, Mr. Nutz Studio

Distribuitor: Microids

Platforme: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox One Series X, PC, Mac, Nintendo Switch

Clasificare: AG

Sinopsis:

Asterix & Obelix: Slap Them All! este noul joc bazat pe binecunoscuta serie de benzi desenate. Galia este ocupată integral de romani, cu excepția unui mic sătuc care rezistă împotriva invadatorilor. Joacă cu Asterix și cu Obelix în aventura lor de a elibera regiunea și de a pălmui toți romanii pe care îi întâlnesc în calea lor.

Recenzie:

Sunt unele zile de lucru atât de pline, mai ales în decembrie (în funcție de post), de la care te întorci atât de obosit sau chiar și puțin frustrat, încât nu-ți arde decât să pălmuiești niște romani de le sar fulgii. Asterix & Obelix: Slap Them All! este exact genul de joc no-brainer menit să te distreze fără să-ți ceară prea mult efort din partea ta. Tot ce ai de făcut e să arzi scatoalce pe spinări după pofta inimii jucând fie singur fie în doi în rolurile îndrăgiților gali într-un beat’em up side-scroller 2D.

Haios, ușor de învățat și de stăpânit, dar și suficient de provocator dacă crești gradul de dificultate, acest joculeț cu cafteală este ideal și pentru a te juca împreună cu cel mic care abia a fost introdus în hobby-ul jocurilor video. Ai un atac slab și rapid (palmă) și unul puternic (pumn), mai ai un buton de apărare, unul de sărit și unul cu care apuci inamicii sau mâncarea de pe jos care încarcă bara de viață. Atacurile puternice consumă energia ilustrată cu fulgere lângă iconițele personajelor și poți face combo-uri amuzante abuzând de toate butoanele controller-ului. De exemplu poți apuca de guler un inamic și să-l pălmuiești repetitiv peste față până îl arunci în sus, sau să arunci cu un soldat roman în alt soldat roman, sau să sari și să te arunci în grămada de soldați romani.

Nu te confrunți numai cu soldați romani, deși ei predomină selecția de inamici. Te vei întâni și cu tâlhari în păduri, pirați pe vase sau cu vikingi pe plajă. Valurile de inamici pe ecran sunt din ce în ce mai mari și dificultatea crește firesc. Uneori ai niște niveluri bonus mai scurte care oferă un plus de varietate. Adică se mai întâmplă să vânezi mistreți pentru cină, alteori doar te iei la întrecere cu partenerul de cafteală sau spargeți butoaie cu bani și mâncare contra cronometru. Respectivele butoaie se găsesc prin nivel chiar în drumul tău dar uneori merită să explorezi rutele alterntive pentru a le găsi. Un gal înțelept lasă butoiul în pace dacă nu are nevoie de conținutul său și se întoarce la el doar când îi scade bara de viață, altfel mâncarea, ca și banii, clipește și dispare după un timp dacă nu e culeasă.

Varietatea nivelurilor se schimbă atât ca durată cât și complexitate. După primul act mai ales am simțit că unele niveluri au durat câteva minute iar altele au avut mai multe etaje, în care m-am deplasat și vertical nu doar de la stânga la dreapta de la un val de inamici la altul. Chiar și „boșii” apar după primul act mai frecvent decât mă așteptam. Mi-a plăcut această varietate însă la un moment dat pe la mijlocul actului III începi să simți reciclarea peisajelor și chiar și a boss fight-urilor. Motiv pentru care nu cred că e un joc de „bingeing” ci mai degrabă de jucat maxim o oră/seară, îndeosebi alături de cineva drag.

Cu siguranță fanii lui Asterix și Obelix vor dori să-l adauge la colecție, eventual în formatul fizic în ediție de colecție. Dacă vrei să faci un combo de colecționar sau să-l introduci pe cel mic complet în poveste, am văzut că editura Arthur a tradus vreo trei volume de bandă desenată, apropo.

Fac comod această asociere pentru că Slap Them All! este ca o bandă desenată în desfășurare. Grafica 2D și animațiile amintesc de asemenea de jocurile din același gen de dinainte de 2000. Design-ul curat al nivelurilor arată bine chiar și pe ecranele mai modeste. Cutscene-urile sunt realizate simplu, cu un fundal peste care sunt aduse în prim plan personajele aflate în dialog, singura voce care se aude fiind cea a naratorului.

Asterix & Obelix: Slap Them All! te lovește din plin cu nostalgia joculețelor cu cafteală de mai demult și te face să-ți dai seama că mecanicile de joacă a genului nu îmbătrânesc de fapt niciodată.

Asterix & Obelix: Slap Them All! este distribuit de Microids și este disponibil din 2 decembrie pentru PS4, Xbox One (compatibil și pe generația curentă), Nintendo Switch și PC. Versiunea recenzată este cea de PS4.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.