România la cea de-a XII-a ediție a FRANCOFILM – Festivalul Filmului Francofon de la Roma

0
405
Ascultă acest articol


România participă la cea de-a XII-a ediție a FRANCOFILM – Festivalul Filmului Francofon de la Roma cu proiecția peliculei Colectiv în regia lui Alexander Nanau. Festivalul a fost creat și este organizat de Institutul Francez Centre Saint Louis pentru a celebra Ziua Internațională a Francofoniei (20 martie) și se bucură de participarea țărilor membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF). Prezența românească este promovată de Ambasada României în Italia și de Accademia di Romania in Roma, cu susținerea Institutului Cultural Român.

Proiecția filmului Colectiv va avea loc marți, 15 martie 2022, ora 21:00, la sediul Institutului Francez pe lângă Sfântul Scaun – Centrul Saint Louis din Largo Toniolo 21/22. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Accesul în sală se face pe bază de Super Green Pass și cu purtarea obligatorie a măștii de protecție FFP2. Proiecția filmului va fi în limba română, cu subtitrare în italiană.

Synopsis: Colectiv este un film documentar din 2019 regizat de Alexander Nanau. Acesta urmărește o investigație a unor jurnaliști de la „Gazeta Sporturilor” despre corupția din sistemul de sănătate românesc care a cauzat dezastrul de la clubul Colectiv. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Veneția, la 4 septembrie 2019. A fost lansat în România la 28 februarie 2020 și la 20 noiembrie 2020 în alte țări, inclusiv în Marea Britanie și SUA. A primit aprecieri ale criticilor și premii, inclusiv Premiul Academiei Europene de Film și Premiul Societății Naționale a Criticilor de Film. La 15 martie 2021 a fost nominalizat de către Academia Americană a Artelor și Științelor Cinematografice drept candidat la categoriile Cel mai bun film străin și Cel mai bun film documentar la cea de-a 93-a ediție a Premiilor Oscar, fiind pentru prima dată în istorie când un film românesc primea o astfel de nominalizare. Filmul Colectiv a câștigat în 2020 Premiul Academiei Europene de Film la categoria „cel mai bun documentar”. În 2021 a fost desemnat cel mai bun documentar la Critics’ Circle Film Awards (Premiile Cercului Criticilor de Film din Londra).  În iunie 2021 filmul a câștigat Premiul LUX al Parlamentului European.  

Informații despre Festival:

Cea de-a XII-a ediție a FRANCOFILM – Festivalul Filmului Francofon de la Roma prezintă, în perioada 10-18 martie 2022, 17 filme care oferă publicului șansa de a călători în inima diversității culturilor francofone. Datorită sprijinului oferit de Grupul Ambasadorilor Francofoni, la ediția din acest an participă 16 țări membre ale OIF: Armenia, Belgia, Bulgaria, Canada-Quebec, Coasta de Fildeș, Egipt, Elveția, Franța, Kosovo, Luxemburg, Maroc, România, Ruanda, Senegal, Vietnam și Tunisia.  Manifestarea este organizată cu susținerea reprezentanțelor diplomatice și culturale în Italia ale țărilor membre ale OIF. Mai multe informații despre ediția din acest an a FRANCOFILM pot fi găsite pe https://www.ifcsl.com/centre-saint-louis/francofilm#/.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.