Ascultă acest articol


Marcusys tocmai ce au lansat prima lor soluție Mesh Gigabit, iar noi am avut norocul să primim în teste anticipat, Mercusys Sistem Mesh Wi-Fi Gigabit Dual-Band AC1900 Halo H50G – căci despre el este vorba, și am revenit proaspăt cu primele păreri!

Pachet

Cutia de carton, în emblematicile culori Mercusys – roșu și alb, nu este deloc voluminoasă și după cum am fost obișnuiți, are imprimată toate detaliile despre produs.

În partea de sus avem scris mare logo-ul Mercusys, iar în partea de jos avem codurile de bare denumirea produsului tradusă în mai multe limbi, iar pe lateralele mici avem o imagine cu cele 3 cuburi H50G și denumirea lor plus câteva dintre cele mai importante avantaje aduse de acest sistem. Tot acolo găsim și codul de bare pentru a descărca aplicația dedicată. Pe cea de-a doua latură mică avem, pe lângă denumirea completă a sistemului și logo-ul Mercusys, specificațiile tehnice și ce conține pachetul.

Pe partea din față avem o imagine cu cele 3 cuburi H50G și 4 dintre cele mai importante specificații tehnice (One Unified Network, Seamless, Roaming, Gigabit Ports, Easy App Control), denumirea completă a produsului, specificația că dispune de o garanție de 3 ani și raza de acoperire a Wi-Fi-ului (550 metri pătrați).

Pe partea din spate avem o imagine cu schema unei case cu 6 camere cu device-uri care se conectează la cele 3 cuburi H50G și poziționarea acestora. Tot aici avem menționate, de asemenea, alte informații tehnice importante și descrierea lor (Signals Never Drop, Non-Stop Entertainment, Easily Manage Your Home Network și Maximum Coverage with Beamforming).

În cutie, într-un cofraj de carton tare avem cele 3 unități Halo H50G într-o punguță de protecție fiecare și cu câte un alimentator pentru priză, un cablu Ethernet și un ghid rapid de instalare.

Aspect

Aspectul simplu și design-ul abstract pentru care a optat Mercusys la cele 3 unități Halo H50G ne duce cu gândul că pot fi etalate la vedere, acestea fiind confecționate dintr-un plastic plăcut la atingere, cu colțuri rotunjite în combinația de culori alb în partea de sus și cu o talpă neagră.

Pe partea de sus a cuburilor este imprimat cu gri deschis “Mercusys”, pe latura din față având doar un mic LED de stare, pe mijloc. Pe latura din spate avem panoul de conexiune care constă în 3 porturi Gigabit, unul dintre ele cu funcție WAN, portul de alimentare la curent și butonul de reset. Talpa, perforată, dispune de 4 mici piciorușe de susținere și sticker-ul cu codul de bare și datele de logare.

Combinația de culori este destul de armonioasă, mai puțin când este nevoie să faci o conexiune cu cablul Ethernet din pachet care este… galben.

Tehnic

H50G este un produs important pentru Mercusys că integrează conexiune rapidă Gigabit într-un sistem mesh cu 3 dispozitive care împreună au o acoperire de 550 metri pătrați ceea ce înseamnă că asigură o conexiune rapidă și fără probleme în apartamente mari și case pe două etaje. La cele 3x H50G se pot conecta până la 100 de device-uri.

Dimensiunile celor 3 cubulețe sunt de 88 × 88 × 88 mm fiecare dispunând de câte 3× porturi Gigabit (unul dintre ele cu câte un port WAN), iar ca standard Wireless avem IEEE 802.11 a/n/ac 5 GHz, IEEE 802.11 b/g/n 2.4 GHz cu posibilitatea de unificare a celor două benzi. Vitezele de transfer ale celor două benzi ating 1300 Mbps (5 GHz), respectiv 600 Mbps (2.4 GHz), direct prin porturile LAN dispunând de viteze maxime de până la 1Gbps.

Prin LED-ul de pe fiecare dintre cubulețe vedem starea de conectare, iar butonul de reset ne vine în ajutor atunci când este nevoie permițând resetare device-urilor la setările originale, din fabrică.

Pe partea de securitate avem Firewall SPI și WPA-PSK/WPA2-PSK și compatibilitate IPTV și IPv6, iar ca tehnologii avem implementate MU-MIMO, Beamforming și sistemul poate fi folosit și ca Access Point sau Router.

Administrarea se face prin accesarea unui link specific sau prin aplicația de mobile dedicata disponibilă gratuit pentru Android și iOS.

Testare

În general routerele Mercusys sunt ușor de instalat și administrat chiar dacă doar cele din generația mai nouă au început să dispună de o aplicație dedicată, în celelalte cazuri fiind nevoie de o conexiune “clasică” prin accesarea unei pagini specifice prin browser.

În cazul lui Halo H50G conexiunea s-a făcut rapid, după ce poziționezi și alimentezi cele 3x cubulețe, conectezi cablul de internet la portul WAN la unul dintre cubulețe și gata conexiunea. Pentru a trece de primi pași de conexiune accesezi mwlogin.net și introduci datele cerute care sunt scrise pe talpa la fiecare dintre cele 3 cubulețe și odată logat îți poți pune propria parolă și ai acces la mai multe opțiuni de administrare. Poți face acești pași mai ușor prin aplicația Mercusys care, odată instalată, îți caută device-urile compatibile și apoi urmezi aceiași pași până ajungi la partea de administrare:

Acum că am stabilit cele 3 cubulețe în apartamentul de 55mp cu pereți din beton, am făcut și primul test de viteză de Wi-Fi, căci cea prin LAN nu are rost să vă mai spun, Gigabit fiind capabil să ducă vitezele de transfer la maxim:

De menționat ar mai fi că distanța dintre cubulețe a fost egală, plasarea lor fiind în câte o cameră, iar viteza internetului de la provider fiind de 1GB. Am observat că, deși nu dispun de antene externe, totuși acoperirea a fost maximă pe cei 55mp, dar cu pereți de beton.

Ne-am lămurit că acoperirea este mai mult decât excelentă, iar următorul pas a fost să vedem cât de stabilă este conexiunea, respectiv să conectăm cât mai multe device-uri la acest sistem mesh. Am conectat 3 smartphone-uri, un laptop, două televizoare smart, un Switch Lite, și două console Sony (PS4, PS5), plus o tabletă mai veche, dar și un umidificator, bandă LED-uri, aer condiționat și doi asistenți vocali (Alexa, Google Assistant) și le-am pus în funcțiune. Cu telefoanele, tableta și Switch Lite ne-am deplasat prin casă în timpul utilizării sale via Wi-Fi, iar pe console și laptop am dat drumul la câteva transferuri. Conexiunea a fost stabilă, s-a împărțit pentru fiecare device în parte și nu au intervenit întreruperi sau sacadări.

Un test un pic mai agresiv a fost cel al transferurilor de date și streaming-ului, dar Halo H50G s-a descurcat de minune, apoi am făcut testele acestea și prin conexiunea prin cablu la unul dintre cubulețe. Am conectat PC-ul (placă de rețea 2.5GB) și una dintre console și am dat drumul la streaming și transfer de date. Cubulețul a fost stabil. Am extins acest test lăsând un cubuleț (cel cu conexiunea internet via WAN) cu PC-ul și consola PS5, iar pe celelalte cubulețe am conectat prin cablu un laptop și cealaltă consolă (PS4). Am repetat testele și atunci s-a simțit că talpa celor trei cubulețe s-a încălzit puțin dar nu au fost afectate stabilitatea, iar vitezele s-au împărțit.

Streaming-ul de filme/seriale via Netflix, HBO GO, YouTube, Amazon Prime, funcționează impecabil oferind viteze cât să nu existe nici un fel de problemă, la fel și în cazul streaming-ului audio via Spotify.

În cazul jocurilor, am dat drumul pe cele trei console, PC, laptop și smartphone-uri pe care am pus GeForce NOW, iar conexiunea online a fost stabilă și cele trei cubulețe și-au făcut datoria.

Am fost încântat de rezultate deși mi-ar fi plăcut să am cum să extind spațiul pentru a testa limitele acoperirii așa cum se cuvine căci cei acoperirea de 550mp precizați de Mercusys mi se pare incredibilă. Și totuși, oare de ce nu s-a optat pentru Wi-Fi 6 și nici de un sistem de prindere pe perete? În schimb, nu văd ce aș putea să cer mai mult de la Halo H50G.

Concluzie

Halo H50G se conectează și se administrează ușor, are o acoperire foarte bună, iar conectivitatea Wi-Fi este stabilă și capabilă de viteze decente, prin LAN însă situația stând și mai bine datorită conectivității Gigabit – o premieră pentru Mercusys într-un sistem de tip Mesh.

Personal nu pot decât să aștept cu nerăbdare noile modele Mesh (și routere Mercusys) care sper să includă pe lângă Wi-Fi 6 și o conexiune LAN și mai îndrăzneață, luând în considerare că în România s-au dat drumul la abonamente de 2.5GB și 10GB.

Mercusys Sistem Mesh Wi-Fi Gigabit Dual-Band AC1900 Halo H50G este disponibil acum în România la un preț de aproximativ 450 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.